ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Ηταν η ώρα λίγο μετά τον εσπερινό του Σαββάτου και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκαν με κατάνυξη στο εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, όταν μπροστά στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας ο λιγοστός κόσμος μαζί με 16 παιδιά ντυμένα με τις ποντιακές στολές και κρατώντας στα χέρια τους αναμμένα κεριά, τίμησαν την μήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο ήλιος μόλις είχε χαθεί, αλλά το φως του έδινε στον ουρανό ανταύγειες του μπλέ και του μωβ. Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να αποτυπώσεις την λύπη στα πρόσωπα όλων όσων παρακολούθησαν την σύντομη τελετή της κατάθεσης των στεφάνων στο μνημείο.

Κι ετσι μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Καναδά αλλά και του ύμνου των Ποντίων, που ακούστηκε για πρώτη φορά, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Μια μικρή, αλλά συμβολική κίνηση ότι οι Πόντιοι στην Αμερική δεν ξεχνούν και διατηρούν ζωντανές τις μνήμες, μεταλαμπαδεύοντας στη νέα γεννιά τις αξίες και τα ιδανικά που διατήρησαν όπου κι αν πήγαν, 100 χρόνια μετά την Γενοκτονία, που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί.

Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σοθμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά παρουσίασε το πρόγραμμα και τους ομιλητές και αναφέρθηκε στο βιβλίο του καθηγητή κ. Χαζτηκυριακίδη, που δεν πρόλαβε να έρθει εγκαιρα για να μιλήσει στο ακροατήριο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Κατόπιν όλοι μαζί, προσκυνητές και νεολαία κατευθύνθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά για να ακούσουν τα μηνύματα ενόψει της επετείου. Μηνύματα ελπίδας και συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα της αναγνώρισης. Μηνύματα αισιοδοξίας ότι σύντομα θα τεθούν και πάλι ενώπιον των κέντρων εξουσίας τα θέματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τώρα πιο επίκαιρα και πιο έντονα απο ποτέ.

Ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά αφού καλοσώρισε όλους, εξήγησε ότι ομιλητής που είχε προγραμματιστεί να είναι εδω και να μιλήσει με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα, διότι μια ξαφνική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον ανάγκασε να αναβάλει το ταξίδι του για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα η άφιξη του να αναβληθεί για αργότερα το ίδιο βράδυ. Ηταν ο διευθυντής της Εδρας Ποντιακών Μελετών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθηγητής κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.   

Οπως ανέφερε ο Δρ. Βασιλειάδης η Γενοκτονία είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά λαών, εθνικών ομάδων, ενθοτήτων και μειονοτήτων. Αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας ήταν όπως εξήγησε, ιερομάρτυρες και έχουν καταταχθεί με πολυ σεβασμό στο συναξάρι της ψυχής μας.

Μετά τον εσπερινό έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, στον χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ιερού ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής κ. Νίκος Σταματάκης, διεθνολόγος και διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών. Ο κ. Σταματάκης αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην χρονική συγκυρία της έκδοσης ενός βιβλίου που αναφέρεται ταυτόχρονα στις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασυρίων και των Ποντίων απο καθηγητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ, στο Ισραήλ. Το βιβλίο έχει τίτλο «The Thirty Year Genocide». Ο κ. Σταματάκης ενημέρωσε το κοινό ότι η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ παρουσίασε εκτεταμένο ρεπορτάζ για το βιβλίο και τόνισε ότι τώρα είναι ο καιρός να πιέσουμε στο Κονγκρέσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό των προσπαθειών της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Τσιλφίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον αντιπροσωπεία μελών της Ομοσπονδίας μαζί με τους νέους για να προωθήσουν το θέμα στο Κονγκρέσο ως μια αρχική πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Χατζηκυριακίδης, ανέφερε, θα μιλήσει την Τετάρτη στις 22 Μαίου, στο ξενοδοχείο Norwalk Inn, σε εκδήλωση που οργανώνει ο Σύλλογος «Πόντος». 

Στιγμιότυπο από τον Εσπερινό και την επίμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν απο τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο στο εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος. Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ήταν πολλοί πρώην πρόεδροι Ομοσπονδιών και συλλόγων, απο τη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ. Αναμεσά τους ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης αλλά και ο κ. Γιώργος Τσιλφίδης και ο κ. Στέφανος Αμανατίδης. Στο τέλος ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Κιούσης κάλεσε όλους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Πανευοικου Συλλόγου Αμερικής, η οποία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρατο απόγευμα της Κυριακή στο Σταθάκειο Κέντρο, με ομιλητή τον ίδιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μικρή συμμετοχή, σύμφωνα με τους οργανωτές δεν οφείλεται αυτή την φορά στις καιρικές συνθήκες (που ήταν άριστες), αλλά στο γεγονός ότι την ίδια ώρα στην Αστόρια είχε προγραμματιστεί άλλη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας με την συμμετοχή του συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί.

Οι νέοι ποντιακής καταγωγής έδωσαν και φέτος το παρών τους στις εκδηλώσεις μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας στο Ιερο Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά , στο Γουέστ Μίλφορντ. Φωτογραφία: ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.