Στην γενική συνέλευση τα ευρήματα και τα πορίσματα της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Στρουμπάκης, Γιώργος Ξερακιάς, Τιμολέων Κακούρος και Πολύκαρπος Κοτρώνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία εκλέχτηκε από την Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουλίου 2021 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, 7 Μαρτίου 2022 ολοκλήρωσε το έργο της και σφράγισε την έκθεση και τα πορίσματα του ελέγχου της.

Ο φάκελος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, θα ανοιχτεί ενώπιων της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας και η Επιτροπή καλεί τις δύο πλευρές και συγκεκριμένα την Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην  Προέδρων που κατέλαβε και κρατά τα κλειδιά του Σταθάκειου και το εν εξορία εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας, να συγκαλέσουν πάραυτα έκτακτη γενική συνέλευση.

Τα μέλη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο ορκωτός λογιστής της Ομοσπονδίας, κ. Στέλιος Στυλιανού εργάστηκαν άοκνα για οκτώ περίπου μήνες και εξέπληξαν την ομογένεια με την εχεμύθειά τους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας που αν και πέρασαν οκτώ μήνες από την ανάληψη του έργου τους δεν διέρρευσε ούτε η παραμικρή πληροφορία σχετικά με τα ευρήματα και τα πορίσματα του ελέγχου.

Ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ένα από τα μέλη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής που επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι επιβάλλεται να συγκαλέσουν οι δύο πλευρές από κοινού την γενική συνέλευση το γοργότερο δυνατόν ούτως ώστε να μάθει η ομογένεια την αλήθεια για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και το πιο σημαντικό να λήξει ο εμφύλιος στους κόλπους των Πρώην Προέδρων που ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο και οδήγησε σε πρωτοφανή και συνάμα τραγικά γεγονότα που καταρράκωσαν την εικόνα της Ομοσπονδίας και οδήγησαν στα δικαστήρια.

Η Ανακοίνωση

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής της 7ης Μαρτίου 2022:

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που εξελέγη ομοφώνως από την Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουλίου 2021 στο Σταθάκειο Κέντρο, ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε τον οικονομικό έλεγχο των ετών 2016-2021, όπως ρητώς της ανατέθηκε. Η έκθεση, τα πορίσματα, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Ο Γιάννης Στρουμπάκης και ο Πολύκαρπος Κοτρώνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή πλαισιώνεται από τους κ.κ. Γιάννη Στρουμπάκη (First Vice President, Managing Director  Commercial  Banking), Δρα. Νίκο Αλεξίου (Sociology Department & Hellenic American Project Diaspora Center, Director),  Αλεξάνδρα Λάσκαρη (Branch Manager, V.P.), και Στέλιο Λεοντιάδης (Deco Custom Woodwork, Owner).

Η Επιτροπή λειτούργησε απερίσπαστα, ανεξάρτητα, και σεβόμενη πάντα τις εντολές της Γενικής Συνέλευσης (15/7/21). 

Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις και διεργασίες της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής ήταν οι εξής:

Συνεργασία, με όσον τον δυνατό καλύτερο τρόπο, με τον λογιστή της Ομοσπονδίας κ.  Στέλιο Στυλιανού.

Εξέταση οικονομικών θεμάτων, των προϋπολογισμών και των οικονομικών ελέγχων και απολογισμών της Ομοσπονδίας για τα έτη 2016-2021.

Πρόσκληση σε ακρόαση αξιωματούχων των διοικητικών συμβουλίων της Ομοσπονδίας που υπηρέτησαν στην συγκεκριμένη περίοδο 2016-2021 διατηρώντας πλήρη πρακτικά των ακροάσεων.

Η βασική διαδικασία οικονομικού ελέγχου βασίστηκε σε:

α) συγκέντρωση στοιχείων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς  της Ομοσπονδίας για τα έτη 2016-2021

β) Συλλογή και ενδελεχή εξέταση επισήμων στοιχείων από τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, και

γ) Συλλογή και ενδελεχή εξέταση επισήμων στοιχείων από τον νυν και τους πρώην ταμίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

δ) Εξέταση των προφορικών και εγγράφων καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στην Εφορευτική Επιτροπή.

Εν κατακλείδι, η εθελοντική Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή, εργάστηκε με πλήρη διαφάνεια, αμερόληπτα, αδιάλειπτα, με σύνεση και εκτέλεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και στο μέγεθος των πολύ συγκεκριμένων ευθυνών της, τις ομόφωνες εντολές της Γενικής Συνέλευσης.  Οι εργασίες της Επιτροπής βασίστηκαν στα επίσημα τεκμήρια, αποδείξεις και στοιχεία, που προσκόμισαν όλοι όσοι εκλήθησαν στις ακροάσεις της Επιτροπής.

Με την αγαστή συνεργασία του λογιστή της Ομοσπονδίας, κ. Στέλιου Στυλιανού τα μέλη της Επιτροπής ήλεγξαν λεπτομερώς τους λογαριασμούς, τα οικονομικά βιβλία, και υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, για το συγκεκριμένο και μόνο χρονικό διάστημα που όρισε η Γενική Συνέλευση.

Η  Ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή ανακοινώνει ό,τι:

Ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο έργο της. Ο φάκελος του ελέγχου και των πορισμάτων παραμένει επτασφράγιστος και θα ανοιχτεί ενώπιον της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης, η οποία πρέπει να συγκληθεί πάραυτα και – το πιο σημαντικό – από κοινού από το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Μετά το τέλος της συνέλευσης η Επιτροπή αποσύρεται από περαιτέρω καθήκοντα. 

Πιθανές αποφάσεις της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης για δεύτερη φάση του οικονομικού ελέγχου για περισσότερα από πέντε έτη και δικανικό έλεγχο (forensic accounting), συνάδουν με την φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και συμβάλλουν στην διαφάνεια.

Τέλος πιστεύουμε ότι τα πορίσματα του ελέγχου της θα είναι πολύτιμα και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους μελλοντικούς οικονομικούς ελέγχους από την εκάστοτε Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Εκ της Ανεξάρτητης Οικονομικής Επιτροπής

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.