Του Γιώργου Μαυρόπουλου *

ΣΙΚΑΓΟ. Το ντοκιμαντέρ «Φονικός Εθνικισμός-Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923» (Lethal Nationalism : Genocide of the Greeks 1913-1923)  καλύπτει πλήρως την τραγική ιστορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια των ετών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία παραμένει θαμμένη για σχεδόν 100 χρόνια και σήμερα κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στον αγγλόφωνο κόσμο.

H δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ένα σημαντικό ερευνητικό έργο του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) στο Σικάγο που φέρνει στο προσκήνιο την τραγική ιστορία της Γενοκτονίας, να ενημερώσει το αγγλόφωνο κοινό, και να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης.

Η παραγωγή της ταινίας, η οποία είναι αγγλόφωνη, στοχεύει να προβληθεί μέσω μεγάλης εταιρείας σε κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων για την ιστορική αλήθεια της Μεγάλης Καταστροφής και την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, Πόντου και Ανατολικής Θράκης.

Για την επιτυχία και σωστή παραγωγή συνέβαλαν και συμμετείχαν πρώην δημοσιογράφοι του CBS News, οι Παναγιώτης και Σπύρος  Λαμπρινάτος από το OnAirr Production, ο John McCarthy ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας και παραγωγός που εργάστηκε στο CBS News καθώς και ο Τζον Ντέιβις, επίσης δημοσιογράφος από το CBS. Την ομάδα ολοκληρώνει ο θρυλικός, παγκοσμίου φήμης ντοκιμαντερίστας Bill Kurtis που είναι ο κύριος αφηγητής του ντοκιμαντέρ  ο οποίος είπε τα εξής.

«Αυτή η παραγωγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα με τα οποία έχω συσχετιστεί ποτέ και παρέχει ένα απογοητευτικό μάθημα για το γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα δεινά που προκαλούνται από τη γενοκτονία».

Το ντοκιμαντέρ εκτός από τα ιστορικά ντοκουμέντα και τα φωτογραφικό υλικό βασίζεται στις συνεντεύξεις δώδεκα διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών από Αγγλία, Αμερική, Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Αμερική και Τουρκία.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε ειδική πρεμιέρα στο Σικάγο στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Γεώργιος Μαυρόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Παρακάτω ακολουθούν οι παρατηρήσεις μερικών από όσους είδαν την προβολή:

«Ένα ντοκιμαντέρ που λέει μια λίγο γνωστή, αλλά πολύ θλιβερή σελίδα της ιστορίας. Οι παλιές εικόνες και η ισχυρή αφήγηση λένε την αλήθεια για την καταστροφή και την πλήρη εξάλειψη των εθνοτικών χριστιανικών ελληνικών και αρμενικών κοινοτήτων με 3000 χρόνια ιστορίας σε αυτήν τη χώρα», έγραψε η Aphrodite Soussa

«Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ανθρώπων που έχουν φέρει τόσα πολλά στον κόσμο. Οι ιστορίες τους κρατήθηκαν στο σκοτάδι για πάρα πολύ καιρό και προχωρώντας τις γενιές που τους ακολούθησαν δεν πρέπει πλέον να σιωπούν για το τι έπρεπε να υπομείνουν οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Αρμένιοι», έγραψε η Stacy Katsibaros

«Ως κάτοικος επιζώντων Αρμενίων εντυπωσιάστηκα με τη φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ. Αναρωτήθηκα πώς μπόρεσες να γυρίσεις το ντοκιμαντέρ. Όταν η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε τους Αρμενίους να πουν τι συνέβη τότε», έγραψε ο George Nahabedian

«Αυτός ήταν ένας καλά ερευνημένος και τεκμηριωμένος λογαριασμός μιας Γενοκτονίας που πρέπει να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό», ανέφερε η Χριστίνα Γεωργάκη.

«Ως Πόντιος Έλληνας με συγκίνησε αυτό το ντοκιμαντέρ. Η λεπτομέρεια και η χρονολογική σειρά των γεγονότων μου έδωσαν μια αίσθηση κατανόησης αυτής της φρικτής γενοκτονίας», έγραψε ο Γιώργος Νάσου.

  • Ο Γιώργος Μαυρόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο. Πρόκειται για το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στις ΗΠΑ το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και έχει στο ενεργητικό δεκατρείς εκδόσεις, συνέδρια και εκθέσεις για την Μικρά Ασία και τον πόντο.  
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.