ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Ερευνών για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (The Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center (AMPHRC)  αύριο, 30 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. θα διοργανώσει στο «Pickwick Theater» στο Πάρκ Ριτζ του Ιλινόις τη δεύτερη «ιδιωτική» προβολή του ντοκιμαντέρ «Θανατηφόρος Εθνικισμός: Η Γενοκτονία των Ελλήνων 1913 – 1923» («Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923»)

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και συνάμα πολυδάπανα εγχειρήματα του Κέντρου Ερευνών για τη Μικρά Ασία με έδρα το Σικάγο το οποίο διήρκησε οκτώ χρόνια και στοίχισε πάνω από τριακόσιες χιλιάδες δολάρια.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια επί πλέον παραγωγή του «OnAirr Productions» και είναι αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης και προβάλλεται λίγους μήνες μετά την αναγνώριση από το Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Σικάγο και το παρακολούθησαν πάνω από 750 θεατές, οι οποίοι, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου και συνάμα εκτελεστικός παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Γεώργιος Μαυρόπουλος, «αποχώρησαν από την αίθουσα με δάκρυα στα μάτια και με πόνο στην καρδιά».

Στην πρώτη προβολή παρέστησαν και μίλησαν ο Μητροπολίτης Σικάγο, κ. Ναθαναήλ, η γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο Αικατερίνη Δημάκη, ο αφηγητής Μπιλ Κούρτης, ο σεναριογράφος John McCarthy, ο διευθυντής Πίτερ Λαμπριανάτος και οι παραγωγοί Σπύρος Λαμπριανάτος και John Davis.

Αναφερόμενος στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ ο κ. Γεώργιος Μαυρόπουλος επεσήμανε ότι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, διότι το υλικό πάνω στο οποίο βασίστηκε είναι αρχειακό υλικό και εμπίπτει σε πνευματικά δικαιώματα.

Ερωτηθείς για τις πρώτες προβολές ο κ. Μαυρόπουλος επεσήμανε ότι συν τοις άλλοις είχαν ερανικό χαρακτήρα, διότι στόχος του Ερευνητικού Κέντρου είναι η προβολή του σε ένα μεγάλης εμβέλειας  τηλεοπτικό δίκτυο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αναστασία Σπυρίδου, Κώστας Τσιλφίδης, Δημήτρης Μολοχίδης, Ηλίας Κατσός και Βασίλειος Γκουρνέλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη Νέα Υόρκη

Το βράδυ της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου 2020, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρελάσεως συγκάλεσαν στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια μια σύσκεψη προκειμένου να εξετάσουν τον χώρο και την ημερομηνία προβολής του εν λόγω ντοκιμαντέρ στη Νέα Υόρκη.

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι συμπρόεδροι της επιτροπής παρελάσεως Ηλίας Κατσός και Βασίλειος Γκουρνέλος, οι πρώην πρόεδροι της Παμποντιακής  Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης και Ηλίας Τσεκερίδης και Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, μέσω face time, καθώς επίσης και η γραμματέας επικοινωνίας και υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Αναστασία Σπυρίδου.

Η κ. Σπυρίδου αναφέρθηκε στην επιτυχία της πρώτης προβολής και τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ έχει αγγίξει τις καρδιές των ομογενών.

Στη συνέχεια ανταλλάχτηκαν απόψεις τόσο σχετικά με το αμφιθέατρο στο οποίο θα προβληθεί, όσο και με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η παρουσίασή του στο κοινό.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.