ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιο σε συγκινήσεις ήταν το επίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου, 13 Απριλίου 2019, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο ξενοδοχείο Χίλτον στην καρδιά του Μανχάταν.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωσνταντίνος Κούτρας, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική πολιτεία στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησία, καθώς επίσης ο τελετάρχης Τζορτζ Μάρκους και οι επίτιμοι τελετάρχες, Ανθή Κατσίφα, αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι άλλοι ομιλητές εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας.

Εξίσου συγκινητικές ήταν οι προσφωνήσεις των φιλελλήνων βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι και ‘Ελιοτ Έγκελ, καθώς επίσης και του υπαρχηγού της πολιτειακής γερουσίας Μιχάλη Γιάνναρη, που μίλησε εκ μέρους όλων των ομογενών πολιτικών που ήταν παρόντες στο δείπνο.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=8x059cC7dlo&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Η αδελφή του ήρωα

Η Ανθή Κατσίφα – «αδελφή του ήρωα», όπως αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και συντονιστής της εκδήλωσης Φίλιπ Κρίστοφερ – με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στη θυσία του αδελφού της και προσευχήθηκε όπως το αίμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα να είναι το τελευταίο αίμα σ’ αυτό το μαρτυρικό τόπο που γέννησε μεγάλους άνδρες, ήρωες και ευεργέτες.

Η Ανθή Κατσίφα, αδελφή του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όταν αναφέρθηκε στη θυσία του Κωνσταντίνου τα μάτια της βούρκωσαν και με τρεμάμενα χείλη επεσήμανε: «Ο αδελφός μου, ο αδελφός μας, έδειξε τον δρόμο, τον δρόμο της δικαιοσύνης, της αγάπης των δικαιωμάτων που έχουμε σαν ελληνική εθνική μειονότητα. Ποιος αμφισβητεί το δικαίωμά μας να κυματίζει η γαλανόλευκη;  Ποιος αμφισβητεί το δικαίωμά μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε Έλληνες»

Οι ευεργέτες του δείπνου της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ζητάω με ταπείνωση και αγάπη την προσοχή και την βοήθειά σας. Ζητάω από την φίλη χώρα να σεβαστεί την Ιστορία μας, την καθημερινότητά μας. Το αίμα του Κατσίφα να είναι το τελευταίο σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, σε αυτό τον τόπο που γέννησε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης των γραμμάτων και μεγάλους ευεργέτες».

Η κ. Κατσίφα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», το Σύλλογο Χειμαρριωτών και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την πρόσκλησή τους και για τη συμπαράσταση προς την οικογένειά της,

Ομιλία Γενικού Προξένου

Εξίσου συγκινητική ήταν και η ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα την οποία παραθέτουμε:

Ημέρες σαν και αυτές τις επετειακές είναι χρήσιμο για το Έθνος μας να κάνει τον απολογισμό του. Όπως μέσα στην οικογένεια τα γενέθλια είναι σημαντικά για να μας υπενθυμίζουν τα στάδια της ζωής μας, έτσι και οι εθνικές επέτειοι φέρνουν το πλήρωμα του χρόνου για περισυλλογή.

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί μέσα στην μεγάλη αυτή οικογένεια, την Ομογένειά μας, έχω πολλούς λόγους να αισθάνομαι υπερήφανος.

Όταν οι Έλληνες πάλευαν να στήσουν κράτος, 200 χρόνια πριν, αγωνίζονταν σαν μια γροθιά. Είχαν φυσικά τις αντιζηλίες τους, τις διαφωνίες τους αλλά, στην ουσία, δεν παρέκκλινε ουδείς από τον τελικό στόχο, την Ανεξαρτησία! Λέει ο εθνικός μας ποιητής «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Αγαπητοί συμπατριώτες, το κράτος και το Έθνος μας μεγάλωσαν! Σε ηλικία, σε έκταση, σε πληθυσμό. Από πολύ νωρίς, η Ελλάδα, και λόγω της λαμπρής κληρονομιάς από την αρχαιότητα αλλά και χάριν των λαμπρών σελίδων της νεότερης ιστορίας της, απέκτησε φωνή παντού ανά την υφήλιο.

Η Ομογένεια στις ΗΠΑ υπήρξε πρωτεργάτης και σκαπανέας σε αυτήν την προσπάθεια να ακουστούμε ως Έθνος. Μαζί με την Εκκλησία, επιφανή μέλη της κοινότητάς μας πάλεψαν με πάθος, ήθος, γνώσεις και πειθώ. Και τα κατάφεραν με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι σε κομβικό σημείο. Δεν παλεύουμε να χτίσουμε ένα κράτος, αλλά παλεύουμε το κράτος μας να ευημερήσει. Με σύνεση και προκοπή. Με ήθος και πειθώ.

Από αριστερά οι Φίλιπ Κρίοστοφερ, Λεωνίδας Ραπτάκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ανδρέας Γουναρδής, Μιχάλης Γιάνναρης, Αραβέλλα Σιμωτά και Κώστας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτό δεν είναι εύκολο στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι προκλήσεις είναι πάντα πολλές και μεγάλες, ενώ οι παίκτες στη διεθνή σκακιέρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Έχουμε όμως ένα μεγάλο όπλο: έχουμε δυνατό επιχείρημα και άξιους πρεσβευτές. Όχι με πυροτεχνήματα, αλλά με ουσία. Όχι επειδή είναι αρεστό αλλά επειδή είναι σωστό και δίκαιο.

Συχνά συνομιλώ με τη δεύτερη, τρίτη γενιά Ελλήνων της Αμερικής. Και θέλω να συγχαρώ εσάς της πρώτης γενιάς, που τους μάθατε ελληνικά και τους κάνατε υπερήφανους Έλληνες. 

Και σε εσάς τους νεότερους που παίρνετε τη σκυτάλη, θέλω να πω να παραδειγματιστείτε από τους προγόνους σας, να είστε υπερήφανοι γι αυτούς, να αποφεύγετε τα λάθη τους και να κρατήσετε σα φυλαχτό τις αρετές τους.

Από αριστερά Φίλιπ Κρίστοφερ, Γεώργιος Πατούλης και Πέτρος Γαλάτουλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και μην λησμονάτε. Στην κιβωτό του Έθνους μας, μπήκαν χέρι- χέρι η χριστιανική πίστη, η περηφάνια και η αξιοσύνη. Την Κιβωτό αυτή την φέρουμε όλοι μέσα μας, είτε εδώ, είτε στην Ελλάδα.

Οι νέοι μας, σύγχρονοι επιχειρηματίες, διακεκριμένοι επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, αλλά και άνθρωποι του μόχθου, που κατόρθωσαν με την αξία τους να ακούγονται στην αμερικανική κοινωνία, στην δική τους κοινωνία.

Είναι αυτοί που με το έργο τους έχουν ήδη προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, στην Μητέρα-Πατρίδα, και προσπαθούν να στήσουν στέρεες γέφυρες επικοινωνίας και προόδου. Βρισκόμαστε ανάμεσά τους. Σας συγχαίρω και σας επαινώ. Και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε το ίδιο. Με ενότητα. Με ομόνοια. Χωρίς εμπάθειες.

Η ιστορία μας είναι, αν μη τι άλλο, γεμάτη από παραδείγματα διχασμού και διχόνοιας! Όποτε οι Έλληνες διχάστηκαν, επήλθε καταστροφή!

Η επίτιμη τελετάρχης, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα σάς καμαρώνει, σας αγαπά, σας σέβεται και απόδειξη αυτού είναι ότι στέλνει τα παλικάρια της, το σύμβολο του Έθνους μας, τους Εύζωνες να ηγηθούν της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο. Η Ελλάδα χρειάζεται την πατριωτική δύναμη της Ομογένειας.

Όχι με προσκολλήσεις και ιδεοληψίες. Όχι με φανατισμό και με κενή έπαρση. Όχι με διχαστικό λόγο, αλλά ενωτικό!

Από τη θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, δεν διανοούμαι μια Ελλάδα διχασμένη, δεν διανοούμαι μια Ομογένεια διχασμένη, δεν διανοούμαι την παραμικρή ρωγμή στις σχέσεις Ελλάδας – Ομογένειας. Από τη μια πλευρά εσείς αγωνίζεστε να διοργανώσετε -και το καταφέρνετε με μεγάλη επιτυχία- κάθε χρόνο- τη μεγαλύτερη παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέλοντας να τιμήσει με τον ιδανικότερο τρόπο την Ομογένεια και το ρόλο αυτής,  δίνει εντολή για την αποστολή ενός εκ των ιερότερων συμβόλων του Έθνους μας, τους επίλεκτους του ελληνικού στρατού, να στολίσουν την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Ο Αντι Μανάτος, ο οποίος παρουσίασε τον τελετάρχη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτή είναι η επιτομή της σχέσης Ελλάδας – Ομογένειας και αυτή πρέπει να φροντίσουμε να είναι εις το διηνεκές!

Η Ελλάδα, αγαπητοί μου συμπατριώτες, καθρεφτίζεται στα πρόσωπα και τα κορμιά των Ευζώνων μας: Ελλάδα είναι η ανδρεία, η αριστεία, η λεβεντιά, το φρόνημα, η φιλοπατρία, το φιλότιμο, η ρώμη, η λαμπρότητα των Ευζώνων μας.

Είπε χθες ο ΠτΔ: Η Προεδρική Φρουρά, η όποια εκπροσωπεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας. Δηλαδή στο πλευρό εκείνου του πολύτιμου τμήματος του Ελληνισμού, το οποίο με τα επιτεύγματά του και το Εθνικό του Φρόνημα, υπό όρους αρραγούς ενότητας, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να μοιρασθώ μαζί σας λίγα λόγια ακόμη του ΠτΔ από το μήνυμα που έστειλε χθες κατά την τηλεφωνική επαφή που είχε με τους Εύζωνες στο Γενικό Προξενείο: η Ομογένεια δείχνει τον δρόμο σε όλους μας ώστε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε το μέλλον της Πατρίδα μας.

Στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Συγκεκριμένα δε να υπερασπισθούμε, πριν απ΄ όλα, τα Εθνικά μας Θέματα, δίχως καμία, απολύτως, έκπτωση και υπαναχώρηση. Επιπλέον δε να υπερασπισθούμε την πορεία της Χώρας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την υπό όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ευημερία, όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Τελετάρχης

Εξίσου συγκινητική ήταν και η βράβευση του μεγάλου τελετάρχη της παρελάσεως, Τζορτζ Μάρκου. Κι αυτό για δύο λόγους, ο πρώτος σχετίζονταν με την αναφορά του ΄Αντυ Μανάτου σε δύο από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της ομογένειας που σημάδεψαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα των αειμνήστων Γώγου Παρασκευαϊδη και Γεωργίου Λιβανού.

Ο τελετάρχης Τζορτζ Μάρκους, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Τζορτζ Μάρκους αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα του και στην δική του πορεία από την Εύβοια στην Αμερική, όπου αξιώθηκε να εκπληρώσει τα όνειρά του.

«Είναι μεγάλη τιμή να είμαι τελετάρχης της παρέλασης, να βρίσκομαι σε αυτήν την θέση.  Εάν δεν ήταν αυτοί οι γενναίοι Έλληνες που πολέμησαν τότε να μας ελευθερώσουν, η Ευρώπη θα ήταν τελείως διαφορετική.  Φανταστείτε το κουράγιο που είχαν», επεσήμανε ο κ. Μάρκους, αναφερόμενος στους ήρωες της ελληνικής επαναστάσεως.

Η “Alma Bank” η μοναδική καθαρά ομογενειακή τράπεζα υπήρξε και εφέτος μέγας χορηγός της παρελάσεως της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται οι Πάνος Στογιόγλου, διευθυντής μάρκετιγκ, Σταματική και Ευστάθιος Βαλιώτης, ευεργέτες – ιδρυτές της τράπεζας και Μιχάλης Ψηλός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας, ο τέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, ο Μιχάλης Γιάνναρης, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Έλιοτ Ενγκελ (Elliot Engel), ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος, Πατούλης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο προεδρικός επίτροπος της Κύπρου Φώτης Φωτίου, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζορτζ Λούκας και ο πρόεδρος του AHI, Κωνσταντίνος Λαρυγκάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέπεμψε μήνυμα ενότητας και κάλεσε τους ομογενείς να παρελάσουν ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο.

Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αλεξία Βολωνάκη, διάκων Ελευθέριος Κώνσταντ και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.