Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου η Πλατεία Αθηνών στην καρδιά της Αστόριας όπου για άλλη μια χρονιά, παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας.

Ιδιαίτερο χρώμα στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση έδωσε φέτος η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” από την Κέρκυρα, το μουσικό σώμα (μπάντα) της οποίας ανέκρουσε τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος και ΗΠΑ και παιάνισε επετειακά εμβατήρια.

Έναν ξεχωριστό τόνο έδωσαν με τη συμμετοχή τους και τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” και του Συλλόγου Ερεικουσίων, καθώς και το συγκρότημα «Μυκονιάτικη Βεγγέρα» που ταξίδεψε από τη Μύκονο στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση.

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς ενώ δωρίζει στον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών “Ομόνοια” Μιχάλη Λιλικάκη το σκούφο της Κρητικής στολής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η επιβλητική παρουσία των Ευζώνων και της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», οι εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές των χορευτών και η μουσική που αντηχούσε, σκοποί κυρίως από το Αιγαίο, τα Επτάνησα και τον Πόντο, τράβηξαν το ενδιαφέρον όχι μόνο των ομογενών αλλά και κατοίκων της περιοχής και των περαστικών, αρκετοί από τους οποίους στάθηκαν για ώρα στην πλατεία που φέρει το όνομα της Αθήνας για να απολαύσουν το θέαμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης Πέτρο Γαλάτουλα, αμέσως μετά την εναρκτήρια προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος της Ελλάδας, Λάνα Ζωχιού, η “Μις Ελληνική Ανεξαρτησία”, Αλεξία Κατερίνα Βολωνάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, και ο αντιπτέραρχος ε.α., Γρηγόρης Πρεζεράκος, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης εργάστηκαν ακούραστα εδώ και μήνες η β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό του προγράμματος, και η Φιλίτσα Σφυροπούλου.

Κρητικό Σπίτι

Η γιορτή συνεχίστηκε στο Κρητικό Σπίτι του ιστορικού Συλλόγου Κρητών “Ομόνοια” στην Αστόρια όπου αντήχησαν και φέτος, για περίπου πέντε ώρες, δημοτικά τραγούδια και σκοποί από όλη την Ελλάδα, σε μια όμορφη εκδήλωση – επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων, αφιερωμένη στη νέα γενιά της Ομογένειας και την παράδοση. 

Δεκατέσσερα χορευτικά από τη Νέα Υόρκη, το Κοννέκτικατ, αλλά και τη Μύκονο έδωσαν το “παρών” και γέμισαν με υπερηφάνεια και συγκίνηση τους ομογενείς που ήρθαν για να τους καμαρώσουν και να τους χειροκροτήσουν.

Το χορευτικό του ομίλου Μυκωνιάτικη Βεγγέρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Συμμετείχαν τα χορευτικά του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής, του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» από το Κοννέκτικατ, του Συλλόγου Κρητών “Ομόνοια”, του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια», της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ηφαιστος», του Συλλόγου Λερίων Νέας Υόρκης “Λέρος”, του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, της Αγίας Μαρκέλλας Wantagh, του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ, της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας καθώς και η “Μυκονιάτικη Βεγγέρα” από τη Μύκονο.

Για ακόμη μια χρονιά η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς έδωσε μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση και χαροποίησε ιδιαίτερα τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους χορευτές που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση είχε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Στέφανος Αμανατίδης μαζί με την κ. Ελένη Τσαρτσιταλίδη, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν ακόμη οι κυρίες Σοφία Καλμεκερίδη, Μισέλ Τσιγαρίδα – Weller, Ιωάννα Γερμάνη και Στέφανι Περδικόγιαννη. Την εκδήλωση παρουσίασε η Χαρίκλεια Αμανατίδη.

Πηγή: http://www.greeknewsonline.com

Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Εύζωνες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο διοικητής της προεδρικής φρουράς Ροδόλφος Δημήτρογλου και οι Εύζωνες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στο Κρητικό Σπίτι της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος της ΑAtlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον όμιλο Μυκονιάτικη Βεγγέρα, που ήρθε για την παρέλαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.