ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η τελευταία Θεία Λειτουργία που τέλεσε το πρωί της Κυριακής, 28ης Αυγούστου 2022 ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, π. Νικόλαος Καρλούτσος, αφ ενός μεν, λόγω του ενωτικού κηρύγματός του, αφ ετέρου δε λόγω της αγάπης με την οποία τον αποχαιρέτησαν οι ομογενείς. ‘

Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποχωρεί αύριο  μετά από δύο χρόνια ευδόκιμης διακονίας προκειμένου να επιστρέψει στην αρχικό του πόσο και εν προκειμένω του ιερατικού προϊσταμένου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι του Κονέκτικατ.

Το κήρυγμά του ήταν πλημμυρισμένο από υπερηφάνεια για όσα πέτυχαν τα δύο τελευταία χρόνια και από ευγνωμοσύνη για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν από την πρώτη στιγμή.

Επί των ημερών του ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανακαίνιση της πρόσοψης και της οροφής του ναού καθώς επίσης και η ανακαίνιση του Πολιτιστικού Κέντρου και της εισόδου που έχει μετονομαστεί σε «Αίθουσα Χιώτη».

Και ο π. Νικόλαος τους εξέπληξε διότι απέφυγε να οικειοποιηθεί την επιτυχία και την απέδωσε στις άοκνες προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής την Στέλλα Παντελίδη και στην γενναιοδωρία των φίλων και υποστηρικτών του Καθεδρικού Ναού.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, που του εμπιστεύτηκε ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε δεξίωση στην «Αίθουσα Χιώτη» στην οποία παρέστη και ο ιερατικός προϊστάμενος του ιστορικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, π. Σωτήριος  Μιχαλάτος.

Συνομιλώντας με στελέχη και απλά μέλη της κοινότητας διαπιστώσαμε ότι ο π. Νικόλαος κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλέψει τις καρδιές τους και να αγγίξει τις λεπτές χορδές τους.

Αύριο, Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, ο π. Νικόλαος θα τελέσει την τελευταία παράκληση στην Θεοτόκου και κάλεσε τους ομογενείς να προσεύχονται και να τηρούν με ευλάβεια τις παραδόσεις.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελευταία Θεία Λειτουργία του π. Νικολάου Καρλούτσου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Οκτωβρίου 2020 και κατά την διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της 4ης Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στο ευρύτερο κοινό το νέο ιερατικό προϊστάμενο, που ως γνωστόν αντικατέστησε τον π. Ιωάννη Βλάχο, ο οποίος μετατέθηκε στην κοινότητα της Αγίας Παρασκευής στο Γρινλόουν του Λονγκ Αϊλαντ

Αν και η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, εν τούτοις πληροφορίες των «Αναμνήσεων» κάνουν λόγο για τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκίλμπερτ.

Ο π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» υπηρέτησε για οκτώ συναπτά έτη στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού του Μανχάταν και συνέβαλε στην αναγέννηση και γενικότερα στην Ανάσταση του ναού και της κοινότητας. Τον τελευταίο χρόνο υπηρέτησε στην Ελλάδα και επιστρέφει ανανεωμένος και έτοιμος να αναλάβει τα νέα και συνάμα τα πιο απαιτητικά καθήκοντα.

Ο Στέφανος Τσερπέλης, κέντρο,με άλλα στελέχη του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Σωτήριος Μιζαλάτους με την οικογένειά του αριστερά και ο -. Νικόλαος Καρλούτσος με την οικογένειά του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του γ’ αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμή του π. Νικολάου Καρλούτσου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.