ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την παρουσία και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τρίαδας, στο Μανχάτταν ο π. Νικόλαος Καρλούτσος.

Ο νέος προϊστάμενος τέλεσε την πρώτη του λειτουργία την περασμένη Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στην Θ. Λειτουργία μαζί με τον π. Νικόλαο συμμετείχε και ο νεοχειροτονηθείς ιερέας Σωτήριος Μιχαλάτος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στάθηκε στην διάρκεια της θείας λειτουργίας στο δεσποτικό, από όπου και απηύθυνε τις ευλογίες του και το κήρυγμά του.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, καλωσόρισε το νέο προιστάμενο και τόνισε ότι διαδέχεται έναν θαυμάσιο κληρικό τον π. Ιωάννη Βλάχο, ενώ υπογράμμισε ότι ο νέος προϊστάμενος αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη και διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Καθεδρικός ναός.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ακόμα ότι ο π. Νικόλαος έκανε την προσωπική του θυσία με το να αναλάβει την θέση αυτή, αφού έπρεπε να διακόψει την ηρεμία της πνευματικής και  οικογενειακής του ζωή και…έρχεται να αναλάβει ένα ρίσκο.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια του κηρύγματος στην αγγλική γλώσσα ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι ο νέος προϊστάμενος καλείται να αναλάβει τον ρόλο του «χορηγού», ρόλο που διαπραγματεύονταν οι τραγωδίες στην αρχαιότητα.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

«Καλώς ήλθες π. Νικόλαε, Συγχαρητήρια, Άξιος και καλή διακονία», ευχήθηκε κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο νέος προϊστάμενος προτού λάβει τον λόγο, έσκυψε φίλησε την δεξιά και πήρε την ευχή του Αρχιεπισκόπου, ενώ την ίδια στιγμή ακούστηκε ένα δυνατό χειροκρότημα από την πλευρά των πιστών.

Νέος πνευματικός δεσμός

Απαντώντας, ο νέος προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Νικόλαος Καρλούτσος επεσήμανε ότι έχουν περάσει δυο μήνες από την ημέρα που στάθηκε μπροστά στον Σεβασμιώτατο και ενημερώθηκε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Σήμερα, είπε, αναλαμβάνω έναν νέο πνευματικό δεσμό.

Η πρόεδρος του Καθεδρικού Στέλλα Παντελίδη, ενώ υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ο π. Νικόλαος με άκρα ταπεινότητα και εγκάρδια ευγνωμοσύνη εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο προσωπό του και τον παρακάλεσε να μεταφέρει τις ευχαριστίες του και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό  Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την «πνευματική του ποδηγεσία», όπως ανέφερε.

Στην συνέχεια ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ των οποίων θα είναι και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, βασικό στοιχείο στην λειτουργία του Ημερησίου αλλά και του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε το συμβούλιο του Καθεδρικού για μια αναμνηστική φωτογραφία καθώς επίσης και την οικογένεια του π. Νικόλαου, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές των πιστών στους οποίους και μοίρασε το αντίδωρο.

Αριστερά ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, οι ιεροψάλτες και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος, αριστερά και ο π. Νικόλαος Καρλούτσος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο νέος ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας, π. Νικόλαος Καρλούτσος, αριστερά και ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Στιγμιότυπο από την προφώνηση του π. Νικολάου Καρλούτσου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο νέος ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, π. Νικόλαος Καρλούτσος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον π. Νικόλαο Καρλούτσο και την οικογένειά του και τον π. Σωτήριος Μιχαλάτος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, αριστερά, η πρόεδρος του Καθεδρικού Στέλλα Παντελίδη και ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Ο Παπά Νικόλας μπορεί να είναι ο
  καλύτερος από όλους, όμως δεν παύει να είναι
  Καρλούτσος…….
  Η θρησκευόμενη Ομογένεια μοιάζει σαν ένα
  μικρό χωριό που όλοι γνωρίζουν τα ρόδα…..
  και τα αγκάθια του χωριού .
  Όταν Ακουγόταν πως κάποιο Ρόδο έβγαινε
  με την Άκανθo, όλοι στο χωριό μιλούσαν
  Και έλεγαν κρίμα το παιδί έμπλεξε με του
  αγκαθιού την κόρη, κακώς βέβαια αλλά αυτή
  είναι η κοινωνία, όσα καλά κι’αν κάνεις
  θυμάται την οικογενειακή ρετσινιά.
  Τόσα και τόσα ακούστηκαν και ελέχθησαν
  γι’αυτό το όνομα, όμως ο Μέγας…..Αρχιερεύς
  τα αγνόησε όλα και έκανε του κεφαλιού του,
  μετέθεσε έναν καταξιωμένο Ιερέα τον Πατέρα
  Ιωάννη Βλάχο που έφερε την Ειρήνη στην
  πολυτάραχη κοινότα της Αγίας Τριάδας( Καθεδρικός Μανχάτταν ) και τοποθέτησε
  τον δικό του τοποτηρητή και επιβεβαίωσε
  αυτά που ακούγονται στα ομογενειακά στέκια
  ότι η αλλαγή έγινε κατόπιν του Πατριαρχικού τοποτηρητή και Θείου του Παπανικόλα.
  las familias volepsion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.