ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μνήμη», «χρέος», «αλήθεια», «αγώνας για δικαίωση» ήταν οι λέξεις που επέλεξαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story» για να περιγράψουν τα αισθήματά τους και την ευγνωμοσύνη για την αποθέωση του κοινού που το βράδυ της Παρασκευής, 29 Μαρτίου 2019, κατέκλεισαν τη μεγάλη αίθουσα του «Stepping Stones Museum» στο Norwalk και παρακολούθησαν την παγκόσμια πρεμιέρα.

Η παραγωγή αυτής της ταινίας αποτελεί από μόνη της ένα θαύμα, διότι έγινε με ασήμαντους οικονομικούς πόρους, αλλά με περίσσευμα ψυχής, με πείσμα και το υψηλό αίσθημα του χρέους. Η ταινία αναμφίβολα αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού και κατέχει ξεχωριστή θέση στα άλλα μνημειώδη έργα των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας μεταξύ των οποίων και του βιβλίου της Θίας Χάλο «Μήτε το όνομά μου» που ήταν αφιερωμένο στην τελευταία επιζήσασας της Γενοκτονίας, της Γιαγιάς του Πόντου της αειμνήστης Σάνο Χάλο, του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και του μνημείου της Γενοκτονίας στη Φιλαδέλφεια.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Stepping Stones Museum στο Norwalk, η συγκίνηση «χτύπησε κόκκινο» καθ´ όλη τη διάρκεια της προβολής της ταινίας της Βασιλικής Τσανακτσίδου, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Τρύφωνας Ζήσης (REC Productions).

Στιγμιότυπο από την αποθέωση των πρωταγωνιστών.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της εκδήλωσης, ήταν όταν ανέβηκαν επί σκηνής η μικρή Κυριακή Τογρίδου  με το λουλούδι του αμάραντου στα χέρια της, για να απαγγείλει το κείμενο «Κοίταξε με» συνοδευόμενη από τον Πόντιο τραγουδιστή Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη τραγουδώντας το μοιρολόι «Μνήμη Αμάραντος» με τη συνοδεία της λύρας του Δημήτρη Στεφανίδη, έχοντας στο πλευρό τους τις γυναίκες από τη θεατρική ομάδα «Pontos » του Norwalk.

Για την ταινία μίλησαν, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, η συγγραφέας Thea Halo, ο Δήμαρχος του Norwalk Harry Rilling, ο Γερουσιαστής της Πολιτείας Connecticut Bob Duff, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου Ηλίας Τσεκερίδης, η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου UCONN και μέλος της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «ΠΟΝΤΟΣ» Norwalk Κώστας Τσιλφίδης και ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης ο οποίος είχε την ευθύνη και την καλλιτεχνική επιμέλεια για την οργάνωση της παραγωγής.

Ο Κώστας Τσιλφίδης και η Βασιλική Τσανακτσίδου.

Η ταινία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο Ritz Five στη διεύθυνση 214 Walnut St, Philadelphia, PA 19106 στο πλαίσιο της βραδιάς Ελληνικού κινηματογράφου με την επωνυμία “Greek Film Night at the Ritz”.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου και ώρα 7:00 μ.μ. η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (22-51 29 th St, Astoria). Η προβολή θα γίνει πριν την πανομογενειακή συγκέντρωση για την Παρέλαση.

Ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.