ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η εκδήλωση «Των Αθανάτων» που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό  Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 31ης Μαρτίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» στην Αστόρια ήταν άρτια διοργανωμένη και εξέπεμψε μηνύματα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου και την επανένωση του νησιού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων και των θυμάτων το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=Dfdeds-vnqE&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, εξέπεμψε μήνυμα ενότητας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ως ελάχιστο φόρο τιμής γι’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, έχουμε χρέος να είμαστε ομόθυμοι».

«Να τιμούμε στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια τους ήρωές μας και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την απαλλαγή της από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής», επεσήμανε ο κ. Παπαστυλιανού υπενθυμίζοντας ότι ανάμεσά μας βρίσκεται ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Καρακώστας, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες στις αγγλικές φυλακές.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου, Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στους αγώνες της Κύπρου για την ελευθερία και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι αγώνες μας συνεχίζονται, όχι στα βουνά του Πενταδάκτυλου αλλά εδώ στην Ουάσιγκτον, ως Αμερικανοί πολίτες, έχοντας την ευκαιρία να στηρίξουμε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν τις θέσεις μας».

Στην πρώτη σειρά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και οι επίσημοι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή των 36% και τόνισε ότι ο αγώνας για την ελευθερία της Κύπρου συνεχίζεται.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη,  Δρ.Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου όπου συμμετείχαν πάνω από τετρακόσιοι ομογενείς και στην οποία ο Φύτος Στράτης με τα μέλη της χορωδίας έκλεψαν την παράσταση.

«Με αξίωσε ο Θεός, λόγω της ιδιότητάς μου, να επισκεφθώ πολλές φορές την Μεγαλόνησο. Να πατήσω το ιερό χώμα στα φυλακισμένα μνήματα, να προσκυνήσω, να δω την αγχόνη, να δω τα κελιά. Εύχομαι σύντομα να περπατήσουμε στην ελεύθερη Κερύνεια», πρόσθεσε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε στους αγώνες της ομογένειας για τη διατήρηση των γλώσσας, των παραδόσεων και για τα εθνικά μας θέματα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες του υπέροχου αγώνα της ΕΟΚΑ και των άλλων ιστορικών μας αγώνων θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης, ομοψυχίας, συλλογικής συστράτευσης και καθολικής ενότητας να φανούμε αντάξιοι και συνεπείς με την ιστορία μας, τους αγώνες και τους αγωνιστές που τιμούμε».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη. Δίπλα του ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.

Αναφερόμενος στον Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959) ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε: «Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί για όλους εμάς το φάρο και την πυξίδα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για εθνική δικαίωση. Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις τιμής, όπως η σημερινή, δεν συνιστούν μόνο φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και υπόμνηση της δικής μας ευθύνης έναντι της πατρίδας και των ηρώων μας», είπε ο υπουργός Άμυνας».

Αναφερόμενος στον αγώνα για την ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και του εποικισμού επεσήμανε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και όλη η κυβέρνηση  έχουμε  απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, το οποίο πρώτα και πάνω απ’ όλα ορίζεται από την ευθύνη να οδηγήσουμε  την πατρίδα μας στην απαλλαγή από το απαράδεκτο στάτους κβο, το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια δικαίων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει διαρκώς εν αμφιβόλω την ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και με βάση το πλαίσιο του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες».

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας (στο βήμα) και ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.

Σχετικά με τη νέα προσπάθεια που καταβάλλουν για την εξεύρεση λύσης επεσήμανε πως πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και απαλλαγμένο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στον  ιδιαίτερα  αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό  ρόλο της Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία – όπως είπε – δεν αποτελεί μόνο χώρο προκλήσεων και εντάσεων, αλλά ταυτόχρονα και χώρο ευκαιριών μετά τις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις. 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδος- Ισραήλ, λέγοντας ότι «ο κ. Πομπέο υποστήριξε τις προσπάθειες των τριών χωρών στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία. Είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία η ασφάλεια και η ενέργεια», συμπλήρωσε.

Εκτενή αναφορά έκανε και στη στάση της Τουρκίας και στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου και τόνισε: «Έχουμε μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού 9στο βήμα) και ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.

Αμέσως μετά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για την ΕΟΚΑ.

Την παράσταση έκλεψε η Χορωδία του Παγκυπρίου η οποία υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη ερμήνευσε τραγούδια και ποιήματα για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, καθώς επίσης και ο 13χρονος Νικόλα Πολυδώρου, με καταγωγή από το Φλαμούδι, ο οποίος αναφέρθηκε στις θυσίες των ηρώων αγώνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και τόνισε ότι το ελληνικό έθνος δεν ήταν πολυάριθμο και ότι κατάφερε να επιβιώσει για 8.000 χρόνια. Εκτενή αναφορά έκανε στο Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα και στις Θερμοπύλες και τόνισε ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου συνεχίζεται.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηιωάννου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού 9στο βήμα) και ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.
Στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ,Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Ανδρέας Χατζηιωάννου.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Λάνα Ζωχιού, Εμμανουήλ Δρίτσας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Σάββας Αγγελίδης, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Στην εξέδρα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τη Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.