ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ράγισαν οι καρδιές των συγγενών και φίλων, καθώς επίσης και των στελεχών και μελών της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουίτστόουν που το πρωί της Τετάρτης, 11 Αυγούστου 2021, συγκεντρώθηκαν στον ομώνυμο ναό για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία και να απευθύνουν το στερνό αντίο στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Ανδρέα – Διονύσιο Μοσχόπουλο (Andreas Moshopoulos).

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε πρόωρα το Σάββατο, 7 Αυγούστου 2021 σε ηλικία 68 ετών έχοντας στο πλευρό του την σύζυγο, συνοδοιπόρο και συναγωνίστρια Ελευθερία και τα παιδιά του.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού, π. Γεώργιος Αναστασίου και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγνκ, π. Παύλος Παλαιστίδης, μετά το πέρας της Ακολουθίας αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή δράση και στην προσφορά του αειμνήστου και κάλεσαν την σύζυγό του Ελευθερία και τα παιδιά του Νικόλαο, Διονύσιο και Ισμήνη να αξιοποιήσουν την βαριά παρακαταθήκη και να διαιωνίσουν τη μνήμη του.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις εμπεριείχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και μηνύματα με εξέχουσα την ευγνωμοσύνη για την γενναιοδωρία του αειμνήστου προς αμφότερες τις κοινότητες και τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε και η αντιφώνηση των παιδιών του αειμνήστου, Νικολάου και Διονυσίου Μοσχόπουλου, η οποία εστιάστηκε στον ρόλο του αειμνήστου, ως συζύγου, πατέρα, πεθερού και νονού και στους αγώνες του τόσο στον επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό στίβο, όσο και στους αγώνες της ζωής.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν ηγετικά στελέχη των προαναφερόμενων κοινοτήτων, καθώς επίσης και των Κεφαλλονίτικων συλλόγων της Νέας Υόρκης. Μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Κώστας Βαγγελάτος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λακώνων «Επιδαύρου Λιμηράς» και της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος.

Απίστευτη η ανταπόκριση

Η οικογένεια Μοσχοπούλου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εξέπληξε τους συγγενείς και φίλους καθώς αντί της πεπατημένης επέλεξε να καινοτομήσει και να δώσει το έναυσμα στους συγγενείς και φίλους να ανταποδώσουν στην γενναιοδωρία του αειμνήστου και της οικογένειας και να προσφέρουν τον οβολό τους στον έρανο για την παροχή βοήθειας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεφαλλονιάς.

Άνοιξαν ειδικό λογαριασμό στον ιστότοπο «www.gofundme.com» με την επωνυμία «In memory of Andreas Moshopoulos» και έθεσαν ως αρχικό στόχο τις $30.000. Σε λιγότερες από τρεις μέρες ανταποκρίθηκαν 122 δωρητές, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά $28.481. Πρόκειται για ρεκόρ για τα ομογενειακά δεδομένα.

Ο έρανος στην μνήμη του Ανδρέα Μοσχόπουλου.

Από τα Χαβριάτα στο αμερικανικό όνειρο

Ο Ανδρέας – Διονύσιος Μοσχόπουλος γεννήθηκε στις 10 Μαϊου 1953 στα Χαβριάτα Κεφαλληνίας και ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα τέκνα των αειμνήστων Νικολάου και Ισμήνης Μοσχοπούλου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία έστρεψε το βλέμμα του στην Αμερική, στην γη της απαγγελίας, και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Εργάστηκε σκληρά και με το δαιμόνιο της φυλής μας έκανε διάφορες δουλειές, αλλά η μία ήταν πιο επιτυχημένη από τις άλλες. Έμαθε τα μυστικά του επιχειρηματία και δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, αλλά το κέρδισαν τα εστιατόρια.

Προ τριών δεκαετιών αποφάσισε να αγοράσει το εστιατόριο «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς, χωρίς ποτέ του να φανταστεί ότι θα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα και συνάμα εμβληματικά ελληνικά κέντρα διασκέδασης τους Κουίνς και της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο Ανδρέας δεν επαναπαυόταν στις δάφνες και έχοντας πάντα υπόψη του ότι το άριστο είναι ο εχθρός του καλύτερου το ανακαίνισε επτά φορές με την πιο πρόσφατη μεσουρανούσας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του Ανδρέα Μοσχόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Λατέρνα δεν ήταν απλά και μόνο ένα ελληνικό εστιατόριο, αλλά ένα φιλόξενο κέντρο στο οποίο οι σύλλογοι, οι αδελφότητες, οι κοινότητες και οι ομογενείς διοργάνωναν τις κοινωνικής τους εκδηλώσεις.

Ήταν επίσης ο χώρος στον οποίο διοργανώθηκαν εκατοντάδες ερανικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Ήταν ο χώρος στον οποίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές από την Ελλάδα και την Κύπρο έβρισκαν έναν ασφαλή χώρο εργασίας και συνάμα ένας χώρος που έδωσε το έναυσμα σε πολλούς ομογενείς μαγείρους και σερβιτόρους να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποκτήσουν τα δικά τους εστιατόρια.

Όποιο αναμνηστικό λεύκωμα κοινοτήτων, ελληνικών σχολείων  και συλλόγων κι αν ανοίξεις θα δεις ότι οι καταχωρήσεις της «Λατέρνας» κατέχουν εξέχουσα θέση. Κι αυτό όχι διότι η «Λατέρνα» χρειαζόταν την διαφήμιση, αλλά διότι ο Ανδρέας και η Ελευθερία Μοσχοπούλου διακατέχονταν από υψηλό αίσθημα εταιρικής ευθύνης και ήθελαν με αυτόν τον  τρόπο να στηρίξουν την οργανωμένη ομογένεια και να ανταποδώσουν στην αγάπη τους.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του Ανδρέα Μοσχόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Λατέρνα είναι ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια που διατηρεί στο ακέραιο τον οικογενειακό της χαρακτήρα. Τα παιδιά του μεγάλωσαν στο εστιατόριο και τώρα πλέον έχουν αναλάβει τα ηνία του. Ο Ανδρέας τα ενέπνευσε με την αγάπη του για την δουλειά και καμάρωνε τα βήματά τους γιατί επέμεναν και αυτά ελληνικά.

Ο αείμνηστος επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών του και πάντοτε μιλούσε με υπερηφάνεια για τον Νικόλαο που ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αρχιτεκτονική, τον Διονύσιο που σπούδασε οικονομικές επιστήμες και την Ισμήνη που αποφοίτησε από την Σχολή Λογιστών.

Οικογένεια

Στις 25 Αυγούστου 1985 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του, Ελευθερία το γένος Κουλουμπή που είχε γεννηθεί στον Αγκώνα Κεφαλληνίας.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τα παιδιά του Διονύσιο, αριστερά και Νικόλαο σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο το 2020. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι γονείς της Διονύσιος και Μαρία Κουλουμπή έφεραν στον κόσμο έντεκα παιδιά και η Ελευθερία ήταν η μεγαλύτερη. Όταν ο πατέρας της συνάντησε για πρώτη φορά τον Ανδρέα τον καλωσόρισε στην οικογένειά του λέγοντάς του ότι είναι το 12ο τέκνο.

Μετά τον γάμο τους ο Ανδρέας και η Ελευθερία ήρθαν στη Νέα Υόρκη και έθεσαν πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια. Απέκτησαν τρία παιδιά και ο Θεός του αξίωσε να δουν την Ισμήνη και τον Διονύσιο να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας για τον Χορό του Ησαϊα.

Η Ισμήνη είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Παγουλάτο και αναμένεται να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ενώ ο Διονύσιος παντρεύτηκε πρόσφατα με την Αδαμαντία το γένος Χαϊκάλη και ο γάμος τους αποτέλεσε την  πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής του αειμνήστου.   

Ο πρόωρος θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και συνάμα μια βαριά παρακαταθήκη την οποία η σύζυγός του και τα παιδιά του καλούνται να την αξιοποιήσουν και να την διαιωνίσουν.

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τα παιδιά του Διονύσιο και Αδαμαντία το γένος Χαϊκάλη, Νικόλαο Μοσχόπουλο και Ισμήνη Μοσχοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Διονύσιος Μοσχόπουλος, Ελευθερία Μοσχοπούλου, οι νεόνυμφοι Γεράσιμος και Ισμήνη Παγουλάτου, Ανδρέας Μοσχόπουλος και Νικόλαος Μοσχόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
- Advertisement -

4 COMMENTS

  1. […] Πηγή:anamniseis.net ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 18:52 Ράγισαν οι καρδιές των ομογενών που απηύθυναν το στερνό αντίο στον Ανδρέα Μοσχόπουλο (βίντεο) 17:50 Κορωνοϊός: 4 νέα κρούσματα στην Κεφαλονιά – 3.605 σε όλη την Ελλάδα 16:53 Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown σε Χανιά και Ζάκυνθο 16:17 Έκθεση φωτογραφίας στην Πεσσάδα: Η πανίδα της Κεφαλονιάς 15:47 ΕΛΜΕΚΙ: Συγχαρητήρια σε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που διορίζονται 15:12 Έκκληση περιορισμού κατανάλωσης νερού στο Δήμο Σάμης 14:07 Έκθεση ζωγραφικής «Ευτοπία» της Γιώτας Ζαπάντη στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» 13:51 Η Αθανασία Κακαβά ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότισσα Ληξουρίου – Συναυλία αφιέρωμα στον Αντώνη Καλογιάννη με τα Καραβιωτάκια [εικόνες +βίντεο] 13:14 ΝΟΑ: Συγχαρητήρια στον χρυσό ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Ντούσκο Στέφανο 13:03 Παναγής Καππάτος: Απολογισμός των τελευταίων δυο ετών 12:47 Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 19 Αυγούστου 12:30 Καιρός: Νέοι χάρτες του meteo για τις επόμενες ώρες – Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες; 12:21 Είναι επίσημο: Η Μαρία Μπεκατώρου στο MEGA 12:18 Στα όριά τους επαγγελματίες και κάτοικοι των Πουλάτων με τα προβλήματα στην υδροδότηση του χωριού 12:13 Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Αρκαδία 12:00 Ιερά Μονή Γεννεσίου Θεοτόκου Άτρου: Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου 11:41 Συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο ερμηνευτή Αντώνη Καλογιάννη στην Αγία Ευφημία 11:37 Διλινάτα: Μουσική βραδιά υπό τους ήχους του συγκροτήματος Monte Nero και του βιολιού του Ζήση Σκλαβουνάκη 11:18 Mαρκοσιάν: Το θρυλικό καφεκοπτείο της Κέρκυρας 11:13 Οι 6 top παραλίες στην Κεφαλονιά 10:49 Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στα Ιόνια Νησιά 10:45 Η Αθανασία Κακαβά ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότισσα του Δήμου Ληξουρίου 10:37 Η Crepaland προσφέρει 1.000 δέντρα για να συμβάλει στην αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές 10:33 1953 – Κεραυνός και Αστραπή ξάφνου στο ανήξερο καλοκαίρι 10:18 Παρουσιάση του Λευκώματος «Το Ληξούρι ανάμεσα σε δυο σεισμούς 1867 – 1953» του καθηγητή Γεράσιμου Α. Λεγάτου 10:08 KKE: Συζήτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Εργατικό Κέντρο 10:03 Γιορτάζει η Παναγία των Αγριλίων στη Σάμη -Αυτό είναι το πρόγραμμα εορτασμού 09:54 Κοργιαλένειο Μουσείο -Το έκθεμα Αυγούστου 2021: Για να μην ξεχνάμε… 09:53 54 νέα κρούσματα στο νομό Κεφαλληνίας τον Αύγουστο μέχρι τώρα – Στα 100 έκλεισε ο Ιούλιος 09:40 Φώτης Αυγουστάτος: Οδός Βαλλιάνου Rent a Car Kefalonia Luxury Hotel Santorini Boutique Hotels in kefalonia LUXURY HOTEL PAROS GREECE Best Family Resort in Crete Car Rental Kefalonia […]

  2. […] δοκιμασία της οικογένειας, καθώς επίσης και για την ανταπόκρισή τους στην έκκληση όπως αντί ανθέων να προσ… για την  παροχή βοήθειας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της […]

  3. […] δοκιμασία της οικογένειας, καθώς επίσης και για την ανταπόκρισή τους στην έκκληση όπως αντί ανθέων να προσ… για την  παροχή βοήθειας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.