ΧΙΟΣ (www.politischios.gr). Οι Χιώτες της Αμερικής παρακολουθούν με αγωνία και με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Χίο μετά την απόβαση των τριακοσίων ανδρών των ΜΑΤ. Μερικοί εξ αυτών επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» ικετεύοντάς μας αντί να αναδημοσιεύσουμε τα δελτία του Αθηναϊκού – Μακεδονικού  Πρακτορείου Ειδήσεων να αναδημοσιεύσουμε τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης και κυρίως του Πολίτη της Χίου.

Παραθέτουμε τα ρεπορτάζ του τελευταίου 24ωρου τα οποία αν μη τι άλλο προκαλούν σοκ. Τα βίντεο μιλούν από μόνα τους για την απόγνωση και την αγανάκτηση των φιλειρηνικών κατοίκων της Χίου.  

Χιλιάδες Χιωτών στην αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Το κοινό αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της δημιουργίας υπεροδομής στο Αίπος, εξέφρασε η αυθόρμητη άνευ προηγουμένου και χωρίς καμία προετοιμασία συγκέντρωση χιλιάδων Χιωτών, που με αφορμή τα χθεσινή γεγονότα, στις 11 το πρωί της Τρίτης πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία του νησιού.

Στιγμιότυπο από την σημερινή αυθόρμητη διαμαρτυρία στην Χίο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Πολίτης Χίου.

Με κύριο αίτημα να ακυρωθεί η δημιουργία υπερδομής στο Αίπος κάτοικοι και αιρετοί, χειροκρότησαν την στάση των κατοίκων του νησιού απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας των ΜΑΤ, καταδικάζοντας την για πρώτη φορά χρήση βίας, από την Κυβέρνηση, μετά το 1993 στο Θόλος.

Οι συγκεντρωμένοι, ανέφεραν ότι με κάθε τρόπο θα αντιπαλέψουν τις αποφάσεις που δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την γνώμη της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Μάλιστα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ζητώντας κυρίως από τους επαγγελματίες, να μη συνεργαστούν με κανένα τρόπο με την κυβέρνηση για τη δημιουργία μίας τέτοιας δομής.

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Σταμάτης Κάρμαντζης: “Δεν εγκαταλείπουμε και δεν παραδίδουμε τον τόπο μας”

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης βγήκε από το Νοσοκομείο Χίου σήμερα, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έπειτα από την εκτεταμένη χρήση χημικών στην οποία εκτέθηκε, ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή από κοινού με ανθρώπους του νησιού μας και αιρετούς στο λιμένα Μεστών, προκειμένου να εμποδιστεί η απόβαση των οργάνων καταστολής του αγώνα της Χίου ενάντια στην δημιουργία υπερδομής για πρόσφυγες – μετανάστες στο νησί μας.

Για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τούτη την κρίσιμη ώρα ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης δηλώνει τα εξής:

«Όλα αυτά τα θλιβερά και επονείδιστα γεγονότα γεμίζουν μαύρες σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. Οι δυνάμεις καταστολής της Κυβέρνησης με απίστευτα πρωτόγνωρες για τους νησιώτες ενέργειες και πρακτικές αποβιβάστηκαν στο νησί μας! Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε! Συνεχίζουμε! Οι νησιώτες δεν παραδίδονται!  Άντεξαν πεντακόσια χρόνια σκλαβιάς, άντεξαν σφαγές, άντεξαν τη Γερμανική κατοχή και πολλά δεινά! Θα αντέξουμε και αυτό. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας διατρανώνουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε και δεν παραδίδουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας!!!!!»

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ολονύχτια μάχη στα Μεστά με την Κυβέρνηση να αποβιβάζει στο νησί πάνω από 300 ΜΑΤατζήδες από επίλεκτες μονάδες της Αθήνας

Αποφασισμένοι να επιβάλουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης με κάθε μέσο και τρόπο, εμφανίστηκαν οι 300 Ματατζήδες που τα ξημερώματα της Τρίτης αποβιβάστηκαν «αιφνιδιαστικά» και κατόπιν σχεδίου στο λιμάνι των Μεστών.

Οι διαθέσεις της Κυβέρνησης φάνηκαν από νωρίς αφού 4 ώρες πριν την άφιξη του πλοίου «Blue Star Naxos» εστάλησαν στον λιμένα Μεστών 2 διμοιρίες που προϊδέασαν για το τι θα ακολουθούσε, αφού χωρίς αφορμή επιτέθηκαν σε αιρετούς και κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Τους έπνιξαν στα δακρυγόνα

Με «αντίπαλους» τους άμαθους από εντάσεις και τέτοιες πρακτικές Χιώτες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ από νωρίς ξεκίνησαν τη ρίψη μεγάλης ποσότητας χημικών, με αποτέλεσμα τόσο ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης όσο και ο ιερέας της Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου να καταρρεύσουν στο σημείο και να χρειαστεί η μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

 Οι συγκρούσεις μεταξύ των διμοιριών που υπήρχαν στη χερσαία ζώνη του Λιμένα και των κατοίκων, όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το πλοίο “Blue Star Naxos”, αποβίβασε στο νησί δύναμη 300 ανδρών από επίλεκτες ομάδες της Αθήνας, το υδροβόλο καταστολής «Αίας», καθώς και γερανοφόρα οχήματα.

Λίγο μετά τις 3 σύσσωμες οι διμοιρίες των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών αδιακρίτως με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τραπούν σε φυγή ακόμα και στα βουνά, με τα ΜΑΤ όμως να συνεχίζουν να πετούν δακρυγόνα σε βάρος τους, ακόμα κι όταν αυτοί είχαν παγιδευτεί σε γκρεμνό.

Λίγο μετά τις 5 το πρωί, το κομβόι της Αστυνομίας αναχώρησε για την περιοχή του 17 στο Αίπος όπου αναμένεται να δοθεί νέα μάχη στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι καμπάνες των εκκλησιών καλούσαν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. 

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Απόβαση” Αμερικανών στη Χίο για το μεταναστευτικό

Στη Χίο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 14/2 αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σχετική με το μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη αλλά και αρχές της Χίου ενώ μετέβη και στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στην υφιστάμενη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.
Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.
Στιγμιότυπο από τα γεγονότα στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.