ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πόνος, η θλίψη, η οργή και η αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα των εκατό περίπου κληρικών και λαϊκών που παρακολούθησαν τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Νοεμβρίου 2019.

Η πλειοψηφία των παρισταμένων παρακολούθησαν για 19η φορά τις δεήσεις, τη θεμελίωση του ναού, την τοποθέτηση του Τιμίου Σταυρού στον τρούλο και συνάμα την προ δύο ετών διακοπή των εργασιών και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς τον πόνο και την ταπείνωση που προκάλεσε η διακοπή των εργασιών λόγω του οικονομικού σκανδάλου που ταλάνισε τα δύο τελευταία χρόνια την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αν και, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», η Ιερά Αρχιεπισκοπή κατάφερε να βάλει τάξη στα οικονομικά της και να διασφαλίσει τη διαφάνεια, εν τούτοις οι ατασθαλίες και οι υπεξαιρέσεις χρημάτων για τις οποίες παραδέχτηκε προ ημερών την ενοχή του ο πρώην γενικός διευθυντής Τζέρυ (Ιερώνυμος) Δημητρίου, καθώς επίσης και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Γιώργος Παπαδάκος και ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί , καθώς και οι νέες αποκαλύψεις των ελλαδικών και ομογενειακών μέσων ενημέρωσης ήρθαν να αμαυρώσουν εκ νέου την εικόνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και να επισκιάσουν και την ίδια την τελετή του αγιασμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τόσο στην εγκύκλιό του για την εορτή του Αγίου Νικολάου, όσο και κατά τη διάρκεια των ομιλιών του στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και δήλωσε ότι αυτή τη φορά δε θα ζητήσουν από τους ομογενείς να προσφέρουν χρήματα, αλλά να προσευχηθούν στον Άγιο Νικόλαο να κάνει το θαύμα του και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου να ανοίξει τις πόρτες του στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της 20ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου και τα θυρανοίξια να ενταχθούν στις εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Έχουμε ταπεινωθεί και ως Αρχιεπισκοπή και ως Έθνος, αλλά δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας, δεν έχουμε χάσει τη σταθερή μας απόφαση ότι αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε» επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υποσχόμενος ότι «θα προχωρήσουμε με την απαραίτητη ειλικρίνεια και διαφάνεια και θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου».

«Εμείς αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε. Δεν έχει σημασία πόσο θα στοιχίσει. Δεν έχει σημασία πόσο θα μας κουράσει, δεν απογοητευόμαστε, δεν υποχωρούμε, δεν το βάζουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε», επεσήμανε με έκδηλη την αποφασιστικότητα ο κ. Ελπιδοφόρος, μετά το πέρας του αγιασμού.  

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Θα συνεχίσουμε διότι έχουμε πίστη στον άγιο Νικόλαο, ο οποίος θα μας συμπαρασταθεί, θα ανοίξει τις πόρτες που εμείς βρίσκουμε κλειστές, θα μας οδηγήσει εκεί που εμείς σαν άνθρωποι γονατίζουμε και βρίσκουμε αδιέξοδα”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως και στην εγκύκλιο έτσι και στο κήρυγμά του ο κ. Ελπιδοφόρος παραδέχτηκε επισήμως ότι έγιναν λάθη και ότι δόθηκε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα υλικά πράγματα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ίσως δε σκεφτήκαμε στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν Άγιο απαιτητικό και δύσκολο. Ξεκινήσαμε έχοντας εμπιστοσύνη σε υλικά πράγματα, ίσως δεν είχαμε αρκετή πίστη στον ίδιο τον Άγιο και ο Άγιος μας ταπείνωσε, μας έδειξε ότι δε φτάνουν μόνο τα χρήματά μας για να κάνουμε το ναό του. Είναι απαιτητικός και δύσκολος Άγιος, ο Άγιος Νικόλαος. Αυτός ο Άγιος ήθελε την πίστη μας πιο πολύ”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πίστη, πίστη στον ίδιο τον Άγιο, πίστη στο Θεό και στις δυνάμεις που μας δίνει η Εκκλησία μας, πίστη στις δυνάμεις με τις οποίες μας ενισχύει η Ορθόδοξη παράδοσή μας», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Σε πρώτο πλάνο ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κουτσομύτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Βασίλειος Δρόσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην τελετή συμμετείχαν  ο γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Δρόσος, ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Διακονιών Νεολαίας και οι διάκονοι π. Ελευθέριος Κωνσταντινίδης και π. Γεδεών Βασίλειος, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο νομικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων, Χριστόφορος Στρατάκης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γεώργιος Χωριάτης, ο αντιπρόεδρος  Δημήτρης Κόκοτας, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Τζένιφερ Κωνσταντίνου, η βοηθός ταμίας της Εθνικής Φιλοπτώχου Γεωργία Βλήτα, αρκετοί ιερείς και άλλοι ομογενείς.  

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Πϋργος της Ελευθερίας και τα άλλα έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ημιτελής ναός του Αγίου ΝΙκολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά μεταξύ άλλων οι Γιάννης Στρατάκης, Χρήστος Στρατάκης, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου και Σταύρος Παπαγερμανός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με τον Γιάννη Κωσταλλά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Βενιόπουλος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η εικόνα η οποία είχε τοποθετηθεί προ δύο ετών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Τσουγκράνης, Γεώργιος Χωριάτης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.