ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένα μουσικό ταξίδι μέχρι τον Βόσπορο και λίγο πιο πέρα, πρόσφεραν το βράδυ της Κυριακής τα μέλη της πολυμελούς χορωδίας που είναι γνωστή ως «Ελληνικές Φωνές του Λόνγκ Αιλαντ», στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας πολλούς από τους ακροατές στα ύψη και κάνοντας άλλους να κρύψουν με πολύ δυσκολία τα δάκρυα απο το προσωπό τους.

Ήταν μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και να απολαύσουμε τα τραγούδια που έγραψαν γνωστοί και καταξιωμένοι συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας και ο Πυθαγόρας, ο Ξαρχάκος και ο Θαλασσινός. Μαζί και τα παραδοσιακά τραγούδια που πλαισίωσαν ένα ιδιαίτερα προσεγμένο ρεπερτόριο.

Η πρωτοβουλία για την εμφάνιση της Χορωδίας για μια ακόμη φορά στην Αστόρια πιστώνεται στην Ομοσπονδία και στον Πρόεδρο κ. Κλεάνθη Μειμάρογλου, ο οποίος μάλιστα δεν σπατάλησε τον χρόνο σε ομιλίες και μίλησε μόνο για δύο μόνο λεπτά και αυτό για να ευχαριστήσει την χορωδία και τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης.

Αναμνηστική φωτογραφία απο την συναυλία. Διακρίνονται οι χορωδοί, οι μουσικοί και οι συντελεστές της εκδήλωσης, μαζί με τον κ. Κλέανθη Μειμάρογλου, προέδρο της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Για την παρέλαση μίλησε λίγο πιο αναλυτικά ο κ. Βασίλης Γκουρνέλος. Στο τέλος ο κ. Μειμάρογλου πρόσφερε εκ μέρους της Ομοσπονδίας από ένα τριαντάφυλλο και από μια ανθοδέσμη στους σολίστ χορωδούς.

Ταυτόχρονα και πριν εμφανιστεί η χορωδία μίλησε για το «μικρασιατικό τραγούδι ως μέσο κοινωνικής έκφρασης και προσφυγικής μνήμης», η δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Μετά την ομιλία ακολούθησε και προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σμύρνη 1922» σε σκηνοθεσία του George Magarian.

Η εμφάνιση της χορωδίας ήταν μια ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά οι ακροατές τον ρόλο και την σημασία του μικρασιατικού τραγουδιού. Έτσι ξύπνησαν μνήμες και δάκρυσαν τα μάτια όχι μόνο εκείνων που έχουν καταγωγή από την Μικρά Ασία, αλλά και όσων μέχρι σήμερα ζουν και συνεχίζουν την παράδοση μέσα στην Τουρκία. Το έβλεπες στις κινήσεις και στο πρόσωπό τους, κάθε φορά που άρχιζε ένα τραγούδι.

Η εισηγήτρια Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Την χορωδία πλαισίωσαν ο μαέστρος και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Κώστας Φωτιάδης καθώς και οι μουσικοί: Ιωάννης Κυριαζής (μπουζούκι), Αβραάμ Πέμγκας (κιθάρα), Νίκος Μαντούκος (κιθάρα) και Δαμιανός Ντούντού (βιολί).

Η χορωδία “Ελληνικές Φωνές του Λόνγκ Αιλαντ” ιδρύθηκε το 2010 από τον Κώστα Παλιογιάννη και αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς και ερασιτέχνες τραγουδιστές που τους ενώνει η αγάπη για την μουσική, την φιλία μεταξύ των μελών αλλά και την συμπόνια τους για να βοηθήσουν άλλους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.. Τα μέλη της χορωδίας εξασκούνται κάθε Τετάρτη βράδυ και εκτελούν όλα τα είδη της Ελληνικής μουσική, από τα παραδοσιακά, νησιώτικα και ποντιακά μέχρι τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα. Έχουν εμφανιστεί σε διάφορες εκδηλώσεις στο Λόνγκ Αιλαντι και στην Αστόρια και μεταξύ άλλων και στο γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς.

Πριν από την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Μαέστρος Κώστα Φωτιάδης, ζήτησε απο το κοινό να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκδημήσαντος προέδρου της Χορωδίας κ. Τζερι Λαστιχένου. Τη  θέση του προέδρου ανέλαβε τώρα ο κ. Λάζαρος Καβράκογλου.

Αποψη του κοινού. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Στην συναυλία αυτή, στο Σταθάκειο Κέντρο, εμφανίστηκαν με αλφαβητική σειρά οι: Αντωνέτα Βαρσάμη, Λάζαρος Καβάκογλου, Λεμονιά Καβάκογλου, Λαμπρινή Καντίδη, Ειρήνη Καπαρελιώτης, Αρτεμις Λέις, Αναστασία Μαρνέρης, Ιωάννης Μαρνέρης, Πόπη Μιχαλάτου, Κυριακή Μπάλλα, Ιουλία Μπαρκούρα, Κωνσταντίνος Παλιογιάννης, Ελένη Παντελή, Βούλα Πρικιός, Κωνσταντίνος Σερεμέτης, Ιωάννης Τριανταφύλλου, Ευανθία Φραγκισκάτου και Γεώργιος Φωτάκης.

Αναμνηστική φωτογραφία απο την συναυλία. Διακρίνονται οι χορωδοί, οι μουσικοί και οι συντελεστές της εκδήλωσης, μαζί με τον κ. Κλέανθη Μειμάρογλου, προέδρο της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS
Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην συναυλία. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS
Μετά το τέλος της συναυλίας ο προέδρος της Ομοσπονδίας κ. Κλεάνθης Μειμάρογλόυ προσφερε εκ μέρους της λουλούδια στις κυρίες που συμμετείχαν και στους σολίστ. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.