ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κίνηση στα περίχωρα της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάντα του Λονγκ Άϊλαντ το βράδυ της Τρίτης, 21 Ιουλίου 2020 ήταν αυξημένη, διότι Χιώτες από το Λονγκ Αϊλαντ και τις άλλες περιοχές της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον αρχιερατικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και να συμμετάσχουν στο ελληνικό φεστιβάλ. της Αγίας Μαρκέλλας.

Στο ναό, λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εισήλθαν μόνο όσοι χωρούσαν με τα νέα δεδομένα. Οι υπόλοιποι ανέβαιναν στα σκαλιά του ναού άναβαν τα κεράκια τους, προσεύχονταν στην εικόνα και περίμεναν υπομονετικά να λήξει ο Εσπερινός και να λάβουν τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Εφέτος, μετά από πολλά χρόνια, υπήρχαν περισσότερα παιδιά, έφηβοι και νέοι, διότι οι Χιώτες όπως και χιλιάδες άλλοι ομογενείς εφέτος δεν μπόρεσαν να πάνε στην Χίο διότι η Αμερική συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω υψηλού δείκτη κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό.  

Μετά τον Εσπερινό οι ομογενείς απόλαυσαν τα εδέσματα που προετοίμασαν τα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και οι εθελοντές που κάθε χρόνο εργάζονται άοκνα για το φεστιβάλ.

Λόγω του πένθους για τα θύματα του κορωνοϊού  και προς αποφυγή του συνωστισμού δεν υπήρχε ζωντανή μουσική.

Το πρωί της Τετάρτης τα μέλη της κοινότητας παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Κολιός και ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Χίο και είναι πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» .

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος, ο πατριαρχικός διάκονος Καλλίνικος Χασάπης (αριστερά) και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ακολούθησε το ελληνικό φεστιβάλ και έγινε και η κλήρωση του λαχείου με τυχερούς τους Μαρία και Τζον Παγιάβλα (Marina και John Payiavlas) που κέρδισαν το πρώτο βραβεaίο, τον Δρ. Διαμαντή Κυριακάκη (Dr. Diamantis Kyriakakis) που κέρδισε το δεύτερο βραβείο και τον Νικόλαο Λιλίκα  Τζούνιορ (Nikolas Lilikas Jr) που κέρδισε το τρίτο βραβείο.

Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, από τις 6.00 μέχρι τις 11.00 μ.μ. και την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία μέχρι και τις 5.00 μ.μ.

Αρχιερατικός Εσπερινός

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ιερείς από όλες σχεδόν τις κοινότητες του Λονγκ Άϊλαντ και μια ομάδα καλλιφώνων ιεροψαλτών οι οποίοι έψαλλαν τους Ύμνους.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάντα, π. Γεώργιος Κολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ιερός ναός, όπως ανέφερε και κατά την διάρκεια του κηρύγματος ο Αρχιεπίσκοπος, έλαμπε από καθαριότητα και  από τον ανθοστολισμό όχι μόνο της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας, αλλά και των υπολοίπων εικόνων του εικονοστασίου και αποτελούσαν δείγμα της αγάπης και της αφοσίωσης των γυναικών στην κοινότητα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στην γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Σύλλογο Βορειοχωριτών «Πελιναίον» στα Όρη Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι εφέτος γιορτάσαμε δύο φορές.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Κολιός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου και τόνισε ότι η  Αγία Μαρκέλλα έκανε το θαύμα της και η συμμετοχή στην φετινή πανήγυρη ήταν μεγαλύτερη από τις άλλες χρονιές, διότι όλοι ήθελαν να προσευχηθούν στην Αγία Μαρκέλλα την Χιοπολίτιδα και να τιμήσουν την μνήμη της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι ιερείς ενώ τελούν την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον π. Γεώργιο Κολιό λέγοντας ότι είναι ένας υποδειγματικός κληρικός και ότι ο κόσμος τον αγαπάει και τον στηρίζει να προσεύχεται υπέρ υγείας και ευημερίας όλων, υπέρ της υγείας γι αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας και για τους επιστήμονες και τους ερευνητές που αγωνίζονται να εφεύρουν το φάρμακο και το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επεσήμανε ότι με όπλο την προσευχή και την πίστη στον Θεό θα αγωνιστούμε για να αρθεί αυτή η αδικία και κάλεσε τους ομογενείς την Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, να προσέλθουν στους ναούς όπου θα ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο και θα προσευχηθούν στον Θεό μας βοηθήσει και να μεριμνήσει για την Αγία Σοφία.

Εκτενή αναφορά ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε και στην ζωή και στο μαρτύριο της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος και στον ρόλο της Μαρίας της Θεοτόκου, της Μαρίας της Μαγδαληνής και των υπολοίπων γυναικών Αγίων της Εκκλησίας μας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον ναό της Αγίας Μαρκέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο περίπτερο των λουκουμάδων υπήρχαν ουρές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι εθελοντές οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν στην επιτυχία του φεστιβάλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.