ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάνδημη και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και η εις διακόνου χειροτονία του Ηλία Παππά, γιου του «Παπά του Λαού», π. Χρήστου Παππά που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 28 Μαρτίου 2021 στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.

Αν και λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να είναι παρόντα όλα τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας, εν τούτοις την Θεία Λειτουργία την παρακολούθησαν μέσω της απευθείας μετάδοσης στο κανάλι «GreekNews TV» στο YouTube  όχι μόνο τα μέλη της εν λόγω κοινότητας, αλλά και των άλλων κοινοτήτων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία είναι ιστορική, με όλη την σημασία της λέξεως, διότι συνδυάζει τέσσερα σημαντικά γεγονότα τα οποία συνέπεσαν  με αυτή την ημέρα.

Το πρώτο σχετίζονταν με την συμπλήρωση ενός έτους από την περιπέτεια της υγείας του ιερατικού προϊσταμένου, π. Χρήστου Παππά, που εισήλθε στην Εντατική και κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό και να γίνει το σύμβολο της νίκης στον κορωνοϊό.

Το δεύτερο σχετίζονταν με την 30ή επέτειο της εις πρεσβυτέρου χειροτονίας, του π. Χρήστου Παππά.

Το τρίτο με την συμπλήρωση δέκα ετών από την ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου, ως Μητροπολίτη Προύσσης και το τέταρτο με την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στην κοινότητα της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.

Το πρωί της Κυριακής στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης έβρεχε ακατάπαυτα, η ορατότητα στις μεγάλες εθνικές οδούς ήταν περιορισμένη και το κρύο διαπεραστικό. Παρά ταύτα οι ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, μεταξύ των οποίων και αρκετά μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έσπευσαν με τις οικογένειές τους και κατέκλυσαν τον ιερό ναό που έλαμπε από τα χαμογελαστά πρόσωπα των οικογενειών του π. Χρήστου Παππά και του π. Θεόδωρου Πετρίδη, των στελεχών και των μελών της κοινότητας, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, της GOYA και των άλλων οργανώσεων της κοινότητας που παρακολούθησαν με κατάνυξη την xειροτονία του Ηλία, που μεγάλωσε και αντρειώθηκε στους κόλπους της κοινότητας.

Οι ομογενείς, ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον μαέστρο Δημήτριο Φουστέρη και η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης έψαλαν τους ύμνους και δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη πανδαισία.

Αν και ήταν Κυριακή εν τούτοις συμμετείχε πλειάδα ιερέων καθώς ο Ηλίας και η διακόνισσα Δέσποινα είναι γόνοι λευιτικών οικογενειών και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Ηλίας είναι ο  πέμπτος λευίτης των οικογενειών Παππά και Πετρίδη.     

Η εν λόγω χειροτονία ήταν εξίσου συγκινητική και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, διότι ως ανάδοχος του Ηλία γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλο το πάθος του Ηλία για την ιεροσύνη, την ευσέβεια και πάνω από όλα τα ήθος του και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.  Ο κ. Ελπιδοφόρος προεξήρχε και του μυστηρίου του γάμου του Ηλία Παππά με την Δέσποινα Πετρίδη, που έλαβε χώρα τρεις μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 2019  στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μπέθλεεμ, Πενσιλβάνιας.

Οι ομογενείς, ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

Ο διάκονος Ηλίας Παππάς, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, προετοιμάστηκε από μικρή ηλικία μέσα σε οικογενειακό πνευματικό περιβάλλον, για να φθάσει σήμερα με απλότητα και ταπείνωση να καταξιώνεται της χάριτος και της ευλογίας του Παναγίου Πνεύματος και να εισέρχεται στις τάξεις του ιερού κλήρου.

«Αγαπητέ μου Ηλία, αγαπητό μου βαφτιστήρι, ήρθε η ευλογημένη ώρα για να εισέλθεις στο Ιερό της Εκκλησίας όχι όπως έμπαινες τόσα χρόνια ακολουθώντας τον πατέρα σου π. Χρήστο για να τον βοηθάς, αλλά να εισέλθεις από την Ωραία Πύλη, να εισέλθεις ως κληρικός. Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην οποία γεννήθηκες και μεγάλωσες.

Από την ώρα που ήρθες στον κόσμο είσαι το καμάρι, η χαρά και η υπερηφάνεια της οικογένειας σου. Ήσουν και είσαι από τα παιδιά που ακολούθησες τον πατέρα σου στην ιεροσύνη φυσικά χωρίς να σε πιέσει κανένας, χωρίς να σε σπρώξει κανένας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από μικρό παιδί πήγαινες στην εκκλησία επειδή εσύ το ήθελες και το αγαπούσες. Η εξέλιξη σου για τον λόγο αυτό ήταν φυσιολογική.

Πόσο δύσκολο είναι να το βλέπει κανείς σήμερα αυτό. Είναι μεγάλη ευλογία για τους γονείς να βλέπουν το παιδί τους να ακολουθεί τα δικά τους βήματα. Όταν ακολουθείς μονοπάτια που έχουν πατηθεί είναι σίγουρα, ασφαλή και προστατευμένα.

Συνήθως οι νέοι θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους άγνωστο δρόμο και ας γνωρίζουν ότι είναι ριψοκίνδυνο. Όχι όμως ο Ηλίας ο οποίος είχε πλήρη βεβαιότητα στα βήματα του πατέρα του και ήξερε από μικρό παιδί τι ήθελε στη ζωή του. Ένα είναι το μυστικό της ευτυχίας, να ξέρεις τι θέλεις στη ζωή, όταν ξέρεις τι θέλεις ο θεός σε ευλογεί και οι δρόμοι ανοίγουν.

Από αριστερά ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, ο διάκων Ηλίας Παπάς, ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής, ο π. Βασίλειος Λούρος και ο π. Θεόδωρος Πετρίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Ηλίας φοίτησε στην Θεολογική Σχολή, γνώρισε μια μεγάλη ευλογία στη ζωή του, την Δέσποινα. Τι μεγάλο δώρο να βρεις στη ζωή τον σωστό συνοδοιπόρο, τον σωστό άνθρωπο που θα βρίσκεται δίπλα σου σε καλές και άσχημες στιγμές, που θα σε αγαπάει και θα σε στηρίζει γι’ αυτό που είσαι.

Και σε ευλόγησε ξανά ο θεός δίνοντας σου έναν γιο, τον Χρήστο, και θα σε ευλογεί πάντα διότι προέρχεσαι από μία οικογένεια θεοσεβούμενη, παπαδική οικογένεια. Και η σύζυγος σου η Δέσποινα είναι και εκείνη παπαδοκόρη. Τι πιο ωραίο για την εκκλησία να βλέπει την σκυτάλη να δίνεται από χέρι σε χέρι.

Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι έναν καλό παπά με καλή οικογένεια. Σήμερα δίνω τη σκυτάλη στον Ηλία και σε όσους έχω χειροτονήσει. Είναι το μέλλον μας. Αυτοί θα οδηγήσουν την κάθε κοινότητα, όχι ο Αρχιεπίσκοπος που την επισκέπτεται παροδικά, ούτε οι μητροπολίτες και οι επίσκοποι. Ο παπάς είναι ο ηγέτης της Ομογένειας και γι αυτό θέλω να χειροτονώ τους καλύτερους παπάδες και τα καλύτερα παιδιά.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης και ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ηλία, είμαι βέβαιος ότι θα γίνεις καλός ιερέας. Έχεις καλά παραδείγματα με πρώτο και καλύτερο τον πατέρα σου, τον π. Χρήστο, με τον οποίο διατηρώ φιλικές σχέσεις για πάνω από 40 χρόνια.

Προσέρχεσαι στον κλήρο με πλήρη συνείδηση στο έργο της διακονίας στην Εκκλησία και της προσφοράς προς τον άνθρωπο μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Να σε ευλογεί ο θεός, να κάνεις μία μεγάλη οικογένεια και να σε αξιώσει να δεις και εσύ μια μέρα τα δικά σου παιδιά σου να χειροτονούνται», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ομιλία διακόνου Ηλία

Η ομιλία του διακόνου, πλέον, Ηλία Παππά ήταν άκρως συγκινητική και πλημμυρισμένη από την ευγνωμοσύνη του προς τον Τριαδικό Θεό, που, όπως επεσήμανε, τον αξίωσε να εισέλθει στα άγια των Αγίων και να λάβει τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης από τον ανάδοχό του, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, τους γονείς του, την πρεσβυτέρα και τον γιο του Χρήστο.

Από αριστερά διακρίνονται ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς, ο πατέρας του π. Χρήστος Παππάς, ο πεθερός του, π. Θεόδωρος Πετρίδης και ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρω λόγια να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι σήμερα. Αισθήματα χαράς, πληρότητας και ειρήνης συνυπάρχουν με το αίσθημα των προσδοκιών που βαρύνει τους κληρικούς. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η ευγνωμοσύνη και οι ευχαριστίες είναι κυρίαρχα στην ψυχή μου με τα θαυμαστά που τελούνται σήμερα.

Ευχαριστίες στον Θεό που με αξιώνει να λάβω από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου μας τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, στην Παναγία που με προστατεύει όλη μου τη ζωή, τους σεβαστούς μου γονείς για την αγάπη και τον σπόρο της ιεροσύνης που μου έδωσαν.

Αγαπημένε μου πατέρα σήμερα συμπληρώνεις 30 χρόνια στο χώρο της ιεροσύνης και της εκκλησίας. Πάντα με διδάσκεις με το παράδειγμα σου να σκέφτομαι περισσότερο τον συνάνθρωπο μου από τον εαυτό μου. Είσαι πάντα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Μαζί με σένα ευγνωμονώ και την μητέρα μου για την ανατροφή που μου έδωσε.

O πρόεδρος της Κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου Παντελής Φραγκίσκου, αριστερά με τους προκατόχους του, Δημήτριο Κοντολιό (κέντρο) και Κωνσταντίνο Ρακκού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί είστε ο δεύτερος μου πατέρας. Είμαι ευγνώμων για την αγάπη και καθοδήγηση σας. Ευλογήσατε τον γάμο μας, το πρώτο μας τέκνο και σήμερα την είσοδο μου στην ιεροσύνη.

Ευχαριστίες πολλές στα αδέλφια μου, στον παππού μου, στους θείους, θείες και ξαδέλφια και στους γονείς της Δέσποινας, πάτερ Θεόδωρο Πετρίδη και την πρεσβυτέρα Κρίστιν για την αγάπη και υποστήριξη τους».

Ομιλία π. Χρήστου Παππά

Ο π. Χρήστος Παππάς, εμφανώς συγκινημένος και με τρεμάμενη φωνή επεσήμανε: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Θεός με άφησε να ζήσω μετά το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που πέρασα λόγο του κορωνοϊου. Τον ευγνωμονώ για όλα όσα έχει προσφέρει σε μένα και την οικογένειά μου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και οι ιερείς που συμμετείχαν στην Θεία Λειρουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή που μας έκανε, στους ιερείς που συμμετείχαν και σε όλους εσάς που παρακολουθήσατε το Μυστήριο. Είναι μεγάλη η χαρά για έναν ιερέα πατέρα να βλέπει την χειροτονία του γιου του.

Ηλία μου να ζήσεις και να θυμάσαι πάντα να διακονείς, να υπηρετείς και να αγαπάς τον λαό του θεού.”

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο της κοινότητας Παντελή Φραγκίσκου, την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Δήμητρα Δελαπόρτα και τους προέδρους των άλλων οργανώσεων και δώρισαν από κοινού στον Αρχιεπίσκοπο ένα εγκόλπιο με την εικόνα της Αναλήψεως με την ευκαιρία της πρώτης ποιμαντορικής του επίσκεψης στην κοινότητα.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, π. Χρήστου Παππά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εορταστικό γεύμα

Αμέσως μετά την χειροτονία παρατέθηκε γεύμα στο ομογενειακό κέντρο “The Greycliff” στο Moonachie της Nέας Ιερσέης, το οποίο ήταν προϊόν της αγάπης του ιδιοκτήτη του Αντώνη Παπαμάρκου, των Αρχόντων και άλλων χορηγών.

Το γεύμα παρείχε σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα, την δυνατότητα να διδαχτεί περισσότερα για την αγάπη των στελεχών και των μελών της κοινότητας της Αναλήψεως για τον «Παπά του Λαού», τον π. Χρήστο Παππά, την πρεσβυτέρα Μαρία τον διάκονο Ηλία και την οικογένειά του, καθώς επίσης και την οικογένεια της διακόνισσας Δέσποινας το γένος Πετρίδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς και οι ιερείς που παρέστησαν στην χειροτονία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ηγέτες της κοινότητας και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χρήστο Παππά ενώ προσφέρουν το εγκόλπιο με την εικόνα της Αναλήψεως στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο, τον π. Χρήστο Παππά, την πρεσβυτέρα Μαρια και τα παιδιά της. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο τους γονείς και τα αδέλφια της Δέσποινας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο, τον π. Χρήστο Παππά και την ηγεσία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο, τον π. Χρήστο Παππά, τον διευθυντή του σχολείου Δημοσθένη Τριανταφύλλου, τις δασκάλες καθώς και στελέχη της Σχολικής Επιτροπής και του Συλλόγου Γονένων και Δασκάλων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο, τον π. Χρήστο Παππά και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιεροδιάκων Ηλίας Παππάς με την πρεσβυτέρα Δέσποινα, τον γιο τους Χρήστο, τον π. Χρήστο Παππά και τους Αρχοντες του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/se-monada-entatikis-therapias-logo-tou-koronoiou-o-pappas-tou-laou-tis-neas-ierseis/ https://www.anamniseis.net/akros-sygkinitiko-bideo-mathiton-tou-fairviewgia-ton-ierea-tou-laou-pou-nikise-ton-koronoio/ https://www.anamniseis.net/i-anastasi-irthe-noritera-gia-ton-pappa-tou-laou-kai-evgomonei-osous-proseyxithikan/ https://www.anamniseis.net/astinomiki-pirosbestes-kai-omogenis-giortasan-tin-anastasi-tou-papa-tou-laou/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.