ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιες σε συγκινήσεις και με πολλές εκπλήξεις ήταν οι εκδηλώσεις για την 83η επέτειο της ιδρύσεως του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης οι οποίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 29 Νοεμβρίου 2019 με το Επιστημονικό Συμπόσιο και την τελετή απονομής υποτροφιών και ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019 με το επίσημο δείπνο και την απονομή των καθιερωμένων βραβείων και υποτροφιών.

Κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ ήταν ο καθηγητής νευροχειρουργικής Δρας Κωνσταντίνος Ηατζηπαναγής (Constantinos Hadjipanayis), ο οποίος ανέπτυξε τη διάλεξη «Βελτίωση της οπτικοποίησης στη νευροχειρουργική» (Improving Visualization in Neurosurgery). Οι Δρ. Αντώνιος Μαμμής, Δρ. Κωνσταντίνος Μαργέτης, Δρ. Άθος Πατσαλίδης, Δρ. Δημήτρης Πλακαντωνάκης και Δρ. Αλέξανδρος Ζούζιας συμμετείχαν στον πάνελ που διεύθυνε τη συζήτηση.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες σε ομογενείς που φοιτούν στις ιατρικές σχολές της Νέας Υόρκης.

Το επίσημο δείπνο

Το επίσημο δείπνο έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του «JW Marriott Essex House» στην  καρδιά του Μανχάταν και κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένο. Οι αδελφές Δρ. Ασπασία και Δρ. Ειρήνη Δράγα, οι οποίες ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής και ο πρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μανώλας έδωσαν το προσωπικό παράδειγμα και μάλιστα υπενθύμισαν στους ομιλητές «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».

Ο Δρ. Μανώλας έκανε μια σύντομη αναδρομή στις καινοτόμες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των τάξεων του Συλλόγου.  Το 2019 ο αριθμός των μελών σημείωσε αύξηση της τάξεως των 50% και ο Δρ. Μανώλας συνεχάρη την επιτροπή εγγραφής νέων μελών με επικεφαλής τον Δρ. Δημήτριο Μαρκουίζο.

Αποδεχόμενος το βραβείο «Distinguished Physician» ο Δρ. Κωνσταντίνος Ηατζηπαναγής (Constantinos Hadjipanayis), εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Σύλλογο και μοιράστηκε το βραβείο με τους γονείς του Γεώργιο και Παρασκευή, τη σύζυγό του Λορέιν και τους τα μέλη της δικής του ομάδας που πρόσφατα εξέπληξε την ιατρική κοινότητα με την πρώτη χειρουργική παρέμβαση για την αφαίρεση όγκου σε ασθενή που διατηρούσε τις αισθήσεις και επικοινωνούσε με τους χειρουργούς.  

Από αριστερά διακρίνονται οι Ασπασία Δράγα, Σωτήριος Στεργιόπουλος και Δρ. Ειρήνη Δράγα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά η Ευαγγελία Πονηρού – Τσουγκαράκη παρουσίασε την διευθύνουσα σύμβουλο της «Navios Maritime Holdings» Αγγελική Φράγκου που τιμήθηκε με το βραβείο «Distinguished Hellene» και εστίασε την προσοχή της στα επιτεύγματά της στη ναυτιλία και στη φιλανθρωπία.

«Η τιμώμενη ανήκει στην 5η γενιά των εφοπλιστών της οικογένειας Φράγκου και με τα επιτεύγματά της έχει τιμήσει τα Καρδάμυλα και τη Χίο», επεσήμανε η κ. Τσουγκαράκη.

Η Αγγελική Φράγκου, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το εν λόγω βραβείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά διότι προέρχεται από έναν Σύλλογο που γιορτάζει την 83η επέτειο και επιδιώκει και επιβραβεύει την αριστεία.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Αριάδνη Παπατζόρτζ, Δρ. Ειρήνη Δράγα, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και Δρ. Ασπασία Δράγα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Δρ. Μιράντα Κοφινά, η οποία κλήθηκε να παρουσιάσει τον Δρ Τζον Ξεθάλη αναφέρθηκε στην καταγωγή του τιμώμενου και τόνισε ότι για πέντε περίπου δεκαετίες διαπρέπει στην ορθοπεδική χειρουργική και είναι ένας από τους πιονέρους στην Αθλητική Ιατρική. Εκτενή αναφορά έκανε και στην πολυσχιδή δράση του τιμωμένου και τόνισε ότι είναι αξιολάτρευτος σύζυγος, πατέρας και παππούς.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Distinguished Colleague» ο Δρ. Τζον Ξεθάλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μοιράστηκε το βραβείο με τη σύζυγό του Μάρθα, για τα παιδιά και τα εγγόνια του.  Παράλληλα συνεχάρη το νέο συμβούλιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Μανώλα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την προσέλκυση της νεότερης γενιάς των ιατρών και για την υποστήριξη που παρέχουν στους φοιτητές και σπουδαστές.

Ο παιδίατρος, Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος παρουσίασε την ωτορινολαρυγγολόγο  Δρα Αριάδνη Παπατζόρτζ (Ariadna Papageorge) και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά της τιμώμενης.

Από αριστερά οι Δρ. Ασπασία Δράγα, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Δρ. Αριάδνη Παπατζόρτζ, Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος και Δρ. Ειρήνη Δράγα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Distinguished Colleague» η Δρ. Παπατζόρτζ έκανε μια σύντομη αναδρομή στις σχέσεις της με τον Σύλλογο και απέδωσε την ενασχόλησή της στον πρώην πρόεδρο τον αείμνηστο Δρα Αντώνιο Βασίλα, ο οποίος την περίοδο που έκανε τα πρώτα της βήματά της στην ιατρική την ενέπνευσε να ασχοληθεί με τον Σύλλογο.

Η Δρ. Παπατζόρτζ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αείμνηστους γονείς της Τζορτζ και Έρικα που επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία της.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων και απέδωσε την επιτυχία στην αγαστή συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στην αυταπάρνηση των μελών των επιτροπών.

Από αριστερά οι Δρ. Μιράντα Κοφινά, Δρ. Ασπασία Δράγα και Δρ. Ειρήνη Δράγα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του Συλλόγου ο Δρ. Μανώλας επεσήμανε ότι δεν αρκούνται μόνο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που να διαφέρουν και να ενδιαφέρουν, αλλά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανανέωση και αναβάθμιση της ιστοσελίδα του Συλλόγου https://hmsny.org/.

«Η ιστοσελίδα μας δεν παρέχει υπηρεσίες μόνο στα στελέχη και στα μέλη, αλλά και στην ευρύτερη ομογένεια. Μια από αυτές είναι και το Ευρετήριο των Ιατρών (Doctor Finder) το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους ομογενείς να επιλέξουν τους καλύτερους ιατρούς και το πιο σημαντικό να έχουν μια δεύτερη γνωμάτευση», επεσήμανε ο Δρ. Μανώλας υπενθυμίζοντας ότι το ευρετήριο είναι χρήσιμο και για τους φοιτητές που αναζητούν μέντορα, καθώς επίσης και για τους συμπατριώτες μας από την Ελλάδα που έρχονται για σπουδές είτε και για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μανώλας (αριστερά) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Δρ. Ασπασία Δράγα, Δρ. Ειρήνη Δράγα και Δρ. Παναγιώτης Μανώλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Αγγελικής Φράγκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Ειρήνη Δράγα, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Αγγελική Φράγκου, Δρ. Ασπασία Δράγα και Ευαγγελία Πονηρού – Τσουγκαράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς γιατροί ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο τιμώμενος Δρ. Τζον Ξεθάλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Τζον Ξεθάλης με τη σύζυγό του Μάρθα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Δρ. Ειρήνη Δράγα, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, Δρ. Τζον Ξεθάλης και Δρ. Ασπασία Δράγα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα Κωνσταντίνου Χατζηπαναγή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής με τους γονείς του Δρα Γεώργιο και Παρασκευή και τη σύζυγό του Λορέιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ, Κωνσταντίνος Χατζηπαναγής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιίτυπο από τη δεξίωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Αγγελικής Φράγκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.