Παραιτήθηκε ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος

0
Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Επίσκοπος Μωκησσού, κ. Δημήτριος παραιτήθηκε και μάλιστα η παραίτησή του έγινε δεκτή από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν αποκάλυψαν τα ουσιαστικά αίτια της παραίτησής του.

Η παραίτησή του αποτέλεσε ένα από τα μείζονα ζητήματα που εξέτασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος στην πρώτη μετά από τρία χρόνια δια ζώσης συνεδρίαση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Νέας Υόρκης. Στην σύνοδο παρέστησαν όλοι οι ιεράρχες εκτός του Μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η αρχιγραμματεία της Συνόδου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση τύπου: Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε σήμερα την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο σε τακτική συνεδρίαση για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας. 

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε συνοδικούς αρχιερείς για την δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που έλαβε χώρα στο Φανάρι στις 8 Μαρτίου.  

Στη συνέχεια, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος: 

  • ενημερώθηκε για το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την πρόσκληση της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου να μεταβούν τα μέλη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου στο Φανάρι στις 5 Απριλίου,  ευγνωμόνως αποδέχθηκε την πρόσκληση και αποφάσισε να μεταβεί σύσσωμη στην Κωνσταντινούπολη για το σκοπό αυτό. 
  • έκανε ομόφωνα δεκτή την οικειοθελή παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Θεοφ. Επισκόπου Μωκησσού κ. Δημητρίου και αποφάσισε την κατάταξη αυτού στην χορεία των εφησυχαζόντων Αρχιερέων. 
  • ενημερώθηκε από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων (APC) για το πρόγραμμα σαββατισμού των κληρικών (Clergy Sabbatical Program). 
  • αποφάσισε να κάνει θερμή σύσταση προς τις εκκλησιαστικές χορωδίες να μη ψάλλουν στις ιερές ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες σε ευρωπαϊκή μουσική τα απολυτίκια, διότι τούτο επιφέρει σύγχυση στους πιστούς, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να τα ψάλλουν στη βυζαντινή κλασσική τους εκδοχή και δεν μπορούν να τα ψάλλουν στις πολλαπλές ευρωπαϊκού μέλους εκδοχές τους.  
  • ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη. 
  • Τέλος αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων σε πνεύμα αδελφικής αγάπης ευχές για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.