ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διευθυντής του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν Γιώργος Παπαγιάννης, υπέβαλε την παραίτησή του έναν περίπου χρόνο από την πρόσληψή του.

Η παραίτηση υποβλήθηκε εγγράφως λίγες ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 8ης τάξης και προκάλεσε προβληματισμό στους κόλπους τους διδαχτικού προσωπικού, καθώς επίσης και στις τάξεις των γονέων.

Η παραίτησή του, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, π. Ιωάννης Βλάχος, έγινε ήδη δεκτή με συνέπεια να εισέλθουν εκ νέου στη διαδικασία της επιλογής και πρόσληψης του νέου διευθυντή.

Ο π. Ιωάννης επεσήμανε ότι οι δάσκαλοι συνεχίζουν το έργο και καταβάλλουν προσπάθειες ούτως ώστε να προσελκύσουν νέους μαθητές και να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Παπαγιάννης, Στέφανος Τσερπέλης ο οποίος προσέφερε $25.000 και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος

Τόσο ο π. Ιωάννης, όσο και ο τελών υπό παραίτηση διευθυντής αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησης και να εισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια είτε και τα προσχήματα της παραίτησης.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση ο κ. Παπαγιάννης και η σχολική επιτροπή εξετάσουν τη χρονική στιγμή που θα λήξει η συνεργασία. Κι αυτό διότι  βάσει της σύμβασης εργασίας ο παραιτηθείς οφείλει να παράσχει περιθώριο τεσσάρων περίπου μηνών ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου έως ότου προσληφθεί ο νέος διευθυντής.

Ο κ. Παπαγιάννης το απόγευμα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του ενθρονιστήριου γεύματος στο Ξενοδοχείο Χίλτον με τη βοήθεια ιεράρχη από την Ελλάδα, ανέβηκε στην εξέδρα και συνομίλησε με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Γιώργος Παπαγιάννης (διευθυντής) Στέφανη Παντελίδη, πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Στέλλα Παντελίδη, πρόεδρος της κοινότητας, Θεόδωρος Κλίγκος, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Λάνα Ζωχιού, πρόξενος της Ελλάδας, αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος και π. Ιωάννης Βλάχος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι δάσκαλοι του Καθεδρικού Σχολείου με τους οποίους επικοινωνήσαμε αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα ουσιαστικά αίτια της παραίτησης και τόνισαν ότι στην παρούσα φάση προέχει η προετοιμασία και οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος. 

Αν και οι απόψεις τους σχετικά με τις ημέρες του κ. Παπαγιάννη είναι διιστάμενες, εν τούτοις όλοι τους συνέστησαν πιο αυστηρά κριτήρια στην επιλογή του νέου διευθυντή και μάλιστα θεώρησαν βασική προϋπόθεση την προϋπηρεσία σε κοινοτικά σχολεία και δη τα ελληνοαμερικανικά.

Το Καθεδρικό Σχολείο, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, είναι το μόνο Ημερήσιο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο στο Μανχάταν το οποίο εφέτος συμπλήρωσε επτά δεκαετίες προσφοράς στην ελληνική παιδεία.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε εισέλθει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, διότι λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών στους πενήντα το κοινοτικό συμβούλιο έθεσε επί τάπητος το δίλημμα του λουκέτου.

Δάσκαλοι και γονείς με την ένθερμη υποστήριξη του τότε προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, του αειμνήστου Εμμανουήλ Δήμου ανέλαβαν σταυροφορία για τη διάσωση του σχολείου και σε έναν χρόνο κατάφεραν να διπλασιάσουν τον αριθμό των μαθητών και να επαναφέρουν το σχολείο σε μια ανοδική πορεία.

Το κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προέβη σε μια σωσίβια δωρεά, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στη σχολική επιτροπή και στη διεύθυνση να προσλάβουν καλύτερους εκπαιδευτικούς και εισαγάγουν νέα προγράμματα και έκτοτε  το σχολείο ξεκίνησε μια νέα τροχιά προόδου.

Οι δάσκαλοι και ο π. Ιωάννης Βλάχος επεσήμαναν στις «Αναμνήσεις» ότι η παραίτηση του κ. Παπαγιάννη δεν πρόκειται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Παράλληλα τόνισαν ότι περίτρανη απόδειξη και εγγύηση αποτελεί και η πρόσφατη δωρεά των $25.000

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.