NEA ΥΟΡΚΗ. Το τριήμερο φεστιβάλ Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά το οποίο φιλοξένησε ο Σύλλογος Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ  ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διότι δεν αποτέλεσε απλά και μόνο ένα λαογραφικό γεγονός, αλλά και ένα σχολείο με όλη τη σημασία της λέξεως.

Σχολείο για τους διακόσιους και πλέον νέους καθώς επίσης και για τους μεγαλύτερους διότι διδάχτηκαν τα πανάρχαια έθιμα του Πόντου, την ιστορία του Πόντου και διεμήνυσαν σε όλους ότι ο Πόντος ζει.

Ζει στις καρδιές των παιδιών και νέων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που θέλουν να μάθουν για τη Γενοκτονία που συμπληρώθηκε ένας αιώνας άρνησης του ειδεχθέστερου εγκλήματος του 20ού αιώνα εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Από τη συνάντηση των εκπροσώπων της νεολαίας από όλον τον κόσμο.

Η νεότερη γενιά των Ποντίων της Αμερικής και του Καναδά, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των νεολαίων των Ποντίων ανά την υφήλιο εξέπεμψαν μηνύματα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του πολυμέτωπου αγώνα ενάντια στη λήθη και υπέρ της δικαίωσης τω ν θυμάτων της Γενοκτονίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι νέοι παρακολούθησαν εργαστήρια (workshops) και αφού αρχικά κατασκεύασαν την ράβδο των «Μωμογέρων», ένα πανάρχαιο έθιμο το οποίο αναβιώνεται μέχρι και σήμερα σε περιοχές της Μακεδονίας και στον ιστορικό  Πόντο, αργότερα έμαθαν και τα βασικά βήματα του δρώμενου αυτού.  Ακολούθησε αναφορά στον Πυρρίχιο χορό (γνωστό ως Σέρρα) και ακολούθως χοροδιδασκαλία των βασικών κινήσεων.

Μετά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ακολούθησαν οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Παμποντιακής Ένωσης Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά.  Το νέο εντεκαμελές συμβούλιο  έχει ως εξής Μυροφόρα Καλογερίδου, πρόεδρος, Αντώνης Στεργίου, αντιπρόεδρος, Λουίζα Μολοχίδη, γενική γραμματέας, Γιώργος Πετρίδης, ταμίας, Ανατολή Μαυρομάτη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Νίκη Στεργίου, υπεύθυνη Εθνικών Θεμάτων, Μαρία Πετρίδη, υπεύθυνη κοινωνικής δικτίωσης, Ευτυχία Χαραλαμπίδου, γραμματέας πρακτικών, Χαράλαμπος Τσιραμπίδης, βοηθός γραμματέα πρακτικών,  και μέλη του Δ.Σ. οι Βαγγέλης Πεσιρίδης και Ευδοκία Σπίαρς.

Η νέα ηγεσία της Παμποντιακής Νεολαίας Αμερικής και Καναδά.

Ακολούθησε διάσκεψη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, παρώντες ήταν η Βικτωρία Κραβτσένκο-Αραμπατζή εκπρόσωπος της περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας, η Ιουλία Ζαρίκοβα εκπρόσωπος Ουκρανίας, Άννα Χιτάροβα εκπρόσωπος Αρμενίας, Ευγενία Κοτανίδου, εκπρόσωπος Γεωργίας, Χαρίσιος Τσαϊρης εκπρόσωπος Αυστραλίας, Κώστας Σαμουρκασίδης, εκπρόσωπος Ελλάδας (ΠΟΠΣ) και οι αντιπρόσωποι της Βόρειας Αμερικής.  Στην διάσκεψη συμμετείχαν και όλες οι υπόλοιπες Ποντιακές Ομοσπονδίες με βιντεοκλήση με  αντιπρόσωπηση από την Ρωσία, Κύπρο, Καζακστάν, Ευρώπη και Ελλάδα (ΠΟΕ και ΠΟΣΕΠ).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ και τις Μέλλα Ραφαηλίδου και Ελένη Κωστοπούλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Τσιλφίδης επεσήμανε ότι η ταινία προβλήθηκε στην Αμερική στη γενέτειρα, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την προβολή στις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ενωσης και άλλες χώρες όπου ζει και αγωνίζεται ενάντια στη λήθη το ποντιακό στοιχείο.

“Η ταινία και οι άλλες εκδόσεις συμβάλλουν στη διαφώτηση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα της διεθνοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας”, πρόσθεσε ο κ. Τσιλφίδης, υπενθυμίζοντας ότι το καλύτερο και συνάμα ισχυρότερο όπλο στον αγώνα μας είναι η διατήρηση της μνήμης ζωντανής..

Το βράδυ στην επίσημη χοροεσπερίδα υπήρξε ανταλλαγή ενθυμημάτων.

Οι συντονιστές της Παγκόσμιας Ποντιακής Νεολαίας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρη Μολοχίδη.
Από την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Από την εκμάθηση του χορού Σερρά.
Στο στιγμιότυπο από την επίσημη χοροεσπερίδα και ανταλλαγή ενθυμημάτων διακρίνονται ο Κώστας Τσιλφίδης και η Βικτωρία Κραβτσένκο – Αραμπατζή.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.