ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρανάλωμα του πυρός έγινε το φημισμένο εστιατόριο των ομογενών Κυριάκου και Σταύρου Σάββα στο Λονγκ Αϊλαντ. Πρόκειται για το εστιατόριο «The Harvest Diner» το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 841 Old Country Rd, στο Westbury του Λονγκ Αϊλαντ.

«Κάηκαν τα πάντα και έμειναν μόνο τα κουφάρια. Το μόνο πράγμα που οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν ήταν η αμερικάνικη σημαία η οποία υπήρχε στην είσοδο και την οποία μας την παρέδωσαν. Η σημαία ήταν άσπιλη και ούτε καν βράχηκε. Αυτό είναι αν μη τι άλλο ένα θαύμα, το οποίο έρχεται να μας υπενθυμίσει το χρέος μας να αναγεννήσουμε από τις στάχτες το εστιατόριο», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο συνιδιοκτήτης Κυριάκος Σάββα.

Η πυρκαγιά όπως ανέφερε οκ. Σάββα ξέσπασε στις 4.51 π.μ. της Πέμπτης, 26 Σεπτεμβρίου 2019 και στις μάχες με τις φλόγες χύθηκαν δεκάδες πυροσβέστες και τα οχήματα τριών πυροσβεστικών τμημάτων της περιοχής τα οποία κατάφεραν σε δύο περίπου ώρες να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Όταν έφτασαν τα οχήματα της πυροσβεστικής όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής το εστιατόριο είχε ήδη τυλιχτεί στις φλόγες οι οποίες έβγαιναν από τα παράθυρα.  

Μόλις έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι κάτω από τα συντρίμμια της στέγης υπήρχε μια εστία φωτιάς την οποία αδυνατούσαν να την σβήσουν. Κάλεσαν μια μπολντόζα η οποία στις 1.00 π.μ. ξήλωσε τη νότια πλευρά του εστιατορίου και άρχισε τον καθαρισμό των αποκαϊδιών.

Το εστιατόριο εκείνη την ώρα ήταν κλειστό και για καλή τύχη δεν υπήρξε ούτε ο παραμικρός τραυματισμός.

Η μεγάλη αίθουσα του εστιατορίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται μέχρι και ετούτη την ώρα, εν τούτοις εικάζεται ότι η πυρκαγιά προήλθε από την πυράκτωση των ξύλινων δοκών της στέγης πάνω από την κουζίνα. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η κουζίνα είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο κατέρρευσε η οροφή.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Μπάμπιλον, π. Δημήτριος Καζάκης ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός και έσπευσε να συμπαρασταθεί στον Κυριάκο και στη σύζυγό του Λουκία Σάββα, στον αδελφό του Σταύρου, στα παιδιά τους και στους εργαζομένους.

«Οι οικογένειες Σάββα είναι δραστήρια μέλη της κοινότητάς και διακρίνονται για την αγάπη και τη γενναιοδωρία τους. Ο Κυριάκος ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας, ενώ σήμερα συμμετέχει στην επιτροπή κτιρίου. Η σύζυγός του Λουκία είναι ταμίας της κοινότητας. Μόλις πληροφορήθηκα το δυσάρεστο γεγονός έσπευσα και παρέμεινα μαζί τους για τρεις περίπου ώρες. Ήταν όλοι τους θλιμμένοι. Την ίδια – για να μην πω μεγαλύτερη – θλίψη είδα στα πρόσωπα των σερβιτόρων και των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους», επεσήμανε ο π. Δημήτριος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριάκος Σάββα, Στέλιος Σάββα και Σταύρος Σάββα και στο βάθος το εστιατόριο το οποίο έγινε παρανάλωμα του πυρός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση των μελών της κοινότητας ο π. Δημήτριος επεσήμανε: «Ενημέρωσα τα στελέχη και τα μέλη και όλοι επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες. Αρκετοί άφησαν τις δουλειές τους για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες Σάββα», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι η φωτιά αποτέλεσε την σπίθα που πύρωσε τις καρδιές και τις ψυχές των μελών της κοινότητας.

«Προσευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη στις οικογένειας του Κυριάκου και του Σταύρου Σάββα και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι με την βοήθειά του θα ανοικοδομήσουν το εστιατόριο, το οποίο δεν είναι απλά και μόνο μια επιχείρηση, αλλά ένα κέντρο φιλανθρωπίας. Από την γενναιοδωρία τους δεν ευεργετούνται μόνο η κοινότητά μας και οι όμορες ελληνορθόδοξες κοινότητες της περιοχής, αλλά ευεργετούνται και οι άλλες Εκκλησίες και τα ευαγή ιδρύματα του Λονγκ Αϊλαντ», κατέληξε ο π. Δημήτριος Καζάκης.

Ο κ. Σάββα στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 τραυματίστηκε, όταν μαζί με τον αδελφό του και άλλους εργαζόμενους πήγαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε έναν φίλου του ομογενή.  Αν και ο ώμος του πονούσε εντούτοις στεκόταν όλη την ώρα όρθιος.

‘Ενα από τα οχήματα της πυροσβεστικής, το οποίο παρέμειν σχεδόν όλη την ημέρα σε ετοιμότητα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Με πονούσε ο ώμος, αλλά τώρα με πονάει η ψυχή μου. Ο πόνος είναι διπλός όχι μόνο για το εστιατόριο που χάσαμε, αλλά περισσότερο για τους εργαζομένους που θα χάσουν τις δουλειές τους. Όποιος ήρθε να δουλέψει στο εστιατόριό μας ρίζωσε και περιττό να σας πω ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται μαζί μας από τον Ιανουάριο του 1980 που αποκτήσαμε το εστιατόριο. Από εδώ έφυγαν μόνο όσοι ήταν μαθητές και φοιτητές. Σήμερα αυτοί είναι δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, επιχειρηματίες απέκτησαν οικογένειες και παραμένουν από τους καλύτερους πελάτες», επεσήμανε ο Κυριάκος Σάββα.

Ο πατέρας του, Στέλιος Σάββα, ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου 2019 θα γιορτάσει τα 84ά γενέθλιά του επεσήμανε ότι είναι ένα τραγικό γεγονός και συνάμα μια μεγάλη δοκιμασία για τα παιδιά του Κυριάκο και Σταύρο και τις οικογένειές τους.

«Τα παιδιά μου είναι δυνατά, είναι ικανά και πιστεύω πως δε θα αργήσει η μέρα που θα εγκαινιάσουμε το αναγεννήμενο από τις στάχτες εστιατόριο. Προσεύχομαι ο Θεός να τους ευλογεί και να χαρίζει υγεία τόσα στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αλλά και σε μένα και στην σύζυγό μου Παρασκευή και να μας αξιώσει να γιορτάσουμε λίαν συντόμως την Ανάσταση του εστιατόριού μας», επεσήμανε ο κ. Στέλιος Σάββα, ο οποίος έχει πέντε παιδιά, τον Κυριάκο, τον Σταύρο, τη Μάρθα, τον Σάββας Γιώργος.

Οι πυρσοβέστες ενώ αναμένουν τη μπουλντόζα να ανοίξει τον χώρο να σβήσουν την εστία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η οικογένεια Σάββα κατάγεται από την Αναφωτία Λάρνακας και ήρθε στη Νέα Υόρκη έναν περίπου χρόνο πριν την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου.  

«Ήρθα στη Νέα Υόρκη το 1973 με την προϋπόθεση να δουλέψω πέντε χρόνια και να επιστρέψω στο σπίτι μου, γιατί είχα φορτηγό και τρακτέρ για τα αμπέλια. Δούλευα στα αμπέλια και συνάμα έκανα και τον χασάπι. Έναν χρόνο μετά έγινε η τουρκική εισβολή και από τα πέντε χρόνια που υπολόγιζα παρέμεινα πέντε δεκαετίες», επεσήμανε ο κ. Στέλιος Σάββα ο οποίος κάθε χρόνο μετά το Πάσχα επιστρέφει στην Κύπρο και παραμένει όλο το καλοκαίρι

Ο Αντώνιος Μανούσος οποίος παρέμεινε αρκετές ώρες στο πλευρό των ιδιοκτητών του εστιατορίου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή.

«Τα παιδιά αγωνίζονται και μια τέτοια καταστροφή φέρνει τα πάνω κάτω. Μεγάλη η στενοχώρια και ο πόνος μεγαλύτερος όχι μόνο γι αυτούς, αλλά και για όλους εμάς τους φίλους και συνάμα πελάτες του φημισμένου ετούτου εστιατορίου», κατέληξε ο κ. Μανούσος.

Η μπουλντόζα η οποία ανέλαβε το ξήλωμα του τοίχου.
Η μπουντόζα και οι πυροσβέστες επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η είσοδος του εστιατόριο που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα κουφάρια του εστιατορίου και τα τσουλουφρισμένα από τις φλόγες λουλούδια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η νοτιοδυτική πλευρά του εστιατορίου που καταστράφηκε. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι άνδρες της πυροσβεστικής οι οποίοι ανάλαβαν τις έρευνες για τα τα αίτια της πυρκαγιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Το όχημα της Πυροσβεστικής το οποίο συνέβαλε στο σβήσιμο της πυρκαγιάς στο εστιατόριο των ομογενών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.