ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη συναυλία της χορωδίας «Long Island Voices Choir» έπεσε η αυλαία των Ελληνικών Βραδιών στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

Η Ελληνικές Βραδιές αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα πιο αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης, αφ΄ενός μεν διότι διοργανώνονται από εθελοντές και χρηματοδοτούνται από το υστέρημα, αφ΄ ετέρου δε διότι παρέχουν τη δυνατότητα στους Αστοριείς να πάρουν μια γεύση από τον Ελληνικό Πολιτισμό και της παραδόσεις μας.

Εφέτος διοργανώθηκαν περισσότερες βραδιές από ποτέ και αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζονταν τις ευμενείς καιρικές συνθήκες της φετινής σεζόν. Ο δεύτερος με την αφοσίωση και την αυταπάρνηση των Τζορτζ Ντέλη, Γεωργίου Αλεξίου, Γεωργίου Σταματιάδη και Πάνου Αδαμόπουλου καθώς επίσης και των υπολοίπων στελεχών της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Χορωδίας του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ο δεύτερος σχετίζονταν με τη γενναιοδωρία των ομογενών που προσέφεραν τα χρήματα από το υστέρημά τους και απέδειξαν ότι όταν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος και διαφάνεια η ομογένεια στηρίζει και μάλιστα με το παραπάνω. Απέδειξαν ότι όταν η ομογένεια θέλει μπορεί να χτίσει Παρθενώνες και Κάστρα.  

Εξ άλλου και η ίδια η Πλατεία Αθηνών, η οποία αποτελεί τον «Παρθενώνα» των Ελλήνων στη Νέα Υόρκη και κατ’ επέκταση σε άλλες περιοχές της Αμερικής αναγέρθηκε χωρίς την υποστήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πλουσίων.

Η συναυλία της Χορωδίας του Λονγκ Αϊλαντ έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στην κυριολεξία έκλεψε τις καρδιές των ομογενών και των άλλων Αστοριέων. Η εν λόγω συναυλία είχε ως χορηγούς το «University Orthopedics» και τον ιστορικό Σύλλογο Αθηναίων της Νέας Υόρκης. 

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στην Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, ενώ οι προτομές, τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 αποφάσισε να μετονομάσει την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.