Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο – Στόχοι του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης»

0
Στιγμιότυπο από το πρώτο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη.

Η προαγωγή της υγείας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους λαούς διεθνώς, με έμφαση σε χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της Υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες διαβιοί ελληνική ομογένεια σε δύσκολες συνθήκες αποτελεί τον στόχο του «Αριστοτέλειου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»), όπως τον παρουσίασαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές του εγχειρήματος, λίγο πριν από την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξής του, στο άνοιγμα του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum 2022».

Το Κέντρο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών κυρίως με τις Ελληνικές Κοινότητες, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και τα τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλες τις χώρες αυτές. Για την επίτευξη των στόχων του θα χορηγεί υποτροφίες σε ομογενείς και άλλους πολίτες από τις εν λόγω χώρες ώστε να σπουδάσουν στο ΑΠΘ, θα ενισχύει νέους επιστήμονες, ιατρούς, ιερείς και δασκάλους ώστε να μεταβούν στις χώρες αυτές και να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιώντας δράσεις, έργα και προγράμματα του Κέντρου.

«Το κέντρο είναι μοναδικό στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η εξωστρέφεια του Τμήματος Ιατρικής μας ώθησε να κάνουμε δίκτυο καθηγητών Ιατρικής Ελλήνων της Διασποράς, το οποίο στη συνέχεια εκφράστηκε προς τα έξω μέσω ενός μεγάλου φόρουμ».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Δεδομένου ότι στο τμήμα μας λειτουργεί το πρώτο αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών Ιατρικής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μπόρεσε να αξιοποιήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό που είχαμε ως συνεργασίες, μας έδωσε και τη δυνατότητα αυτή η εξωστρέφεια να έχει αποτέλεσμα. Αυτό που βγαίνει ως απαύγασμα αυτού του προγράμματος είναι η διεθνοποίηση του τμήματος Ιατρικής», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και εξήγησε πως «σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε ότι αυτή η διεθνοποίηση και η διάθεση προσφοράς θα μπορούσε, αν συνενώσει δυνάμεις με άλλες σχολές που έχουν τα ίδια ανθρωπιστικά οράματα, να έχει αποτελέσματα πολύ ευρύτερα, πέραν των ιατρικών σε θέματα φιλοσοφίας, ανθρωπιστικά ζητήματα, ηθικής».

«Συντονιστήκαμε με τη Νομική Σχολή και με το τμήμα Θεολογίας που αντίστοιχα είχαν πρωτοβουλίες με σκοπό τη συνένωση των δυνάμεων, τον συντονισμό κάτω από ένα κέντρο, το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να φτάσει στις άκρες της Γης. Το κέντρο που ιδρύουμε σήμερα κι έχει εγκριθεί ομόφωνα από τις σχολές μας, το Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν θεσμό, έναν πυλώνα που τα επόμενα χρόνια θα συντονίζει όλη αυτή τη δραστηριότητα, θα προσφέρει και κυρίως θα αποτελέσει και τον πρεσβευτή της εξωτερικής πολιτικής της δικής μας και της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας», επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης εξήγησε πως «το κέντρο είναι ένα εργαλείο, το οποίο αποσκοπεί να κινητοποιήσει πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, από τα πλούσια κράτη στα οποία διαβιοί η ελληνική διασπορά και να τους κατευθύνει προς τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, τα αναπτυσσόμενα, όπου υπάρχουν ακόμη ελληνικές κοινότητες, υπάρχει ακόμη η ορθόδοξη Εκκλησία και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα διαβίωσης, ασφάλειας και προκοπής».

«Σκοπός μας είναι οι δράσεις μας να είναι πολύ συγκεκριμένες, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα, ώστε να δείξουμε στην ελληνική διασπορά των ανεπτυγμένων κρατών ότι αξίζει τον κόπο να ενισχύσουν δραστηριότητες και έργα που μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις χώρες. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, χτίζοντας πάνω στο Erasmus International, που μας βοηθά να στείλουμε προσωπικό και φοιτητές στις χώρες αυτές», διευκρίνισε.

Στις ανθρώπινες αρχές και αξίες που υπηρετεί το Τμήμα Θεολογίας, μέσα από τη συμμετοχή του στο κέντρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Μαγγιώρος. «Ο γενικός στρατηγικός σχεδιασμός του τμήματός μας έχει βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός διεπιστημονικού, διιδρυματικού, διεθνούς και βιώσιμου πλαισίου έρευνας, με σκοπό των ενθάρρυνση συμπράξεων μεταξύ σχολών, τμημάτων, ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, οργανισμών -κυβερνητικών και μη- που ασχολούνται κυρίως με το θρησκευτικό φαινόμενο αλλά και γενικότερα με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», ανέφερε.

Επισήμανε δε πως «είναι σαφές πως η ενεργοποίηση ενός μωσαϊκού θρησκευτικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων στον παγκοσμιοποιημένο πια δημόσιο χώρο, που οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης, η πραγματικότητα της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η εμπειρία αντιπαλοτήτων, εντάσεων ακόμα και φαινομένων βίας που έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη, όχι μόνο για τη διεπιστημονική αυτή προσέγγιση, αλλά και για μια εκ βάθους διερεύνηση του ρόλου της θρησκείας στο σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και την ένταξη του θρησκευτικού φαινομένου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλληλεπιδράσεων, συνεργασιών, επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες».

Γ. Χρυσουλάκης: Ιστορική στιγμή η ίδρυση του Κέντρου – Η Θεσσαλονίκη έδρα του απόδημου ελληνισμού

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, «την οποία θεωρούμε την έδρα του απόδημου ελληνισμού».

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στην υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του Αριστοτελείου Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Ο σκοπός του κέντρου είναι η ενίσχυση και η προαγωγή των ανθρωπιστικών σπουδών και δι’ αυτών των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Σε έναν κόσμο που σταδιακά εγκλωβίζεται στον τεχνοκρατικό πολιτισμό και τείνει να αγνοεί την αξία του ανθρώπινου προσώπου, η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου με διεθνή προσανατολισμό αποτελεί ένα πολύ ελπιδοφόρο γεγονός, προπάντων για την ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ισότητας, αξίες που γεννήθηκαν όλες εδώ, στην Ελλάδα. Αυτές οι αξίες πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και κριτήριο στην άσκηση πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς φορείς», υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης.

Τόνισε δε ότι «ο ανεξάρτητος αυτός φορέας, που θα έχει τη στήριξη ενός τόσο σπουδαίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, θα έχει διαρκώς συνεργασία μαζί μας, με την εκκλησία και άλλους ομοειδείς οργανισμούς».

Εξαιρετική πρωτοβουλία που αντανακλά τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στη γειτονιά, αλλά στο διεθνές σύστημα, χαρακτήρισε την ίδρυση του Κέντρου ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί και ένα εξαιρετικό παράδειγμα εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, κάτι που αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος.

Σημείωσε δε ότι «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας».

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών

Την ανάγκη δικτύωσης των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού για την προώθηση κοινών συνεργειών προς όφελος της πατρίδας επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα απογραφής των χιλιάδων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης παντού στον κόσμο. Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών, κεντρικά αλλά και μέσω των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών του ανα την υφήλιο, θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας. 

Ο κ. Κατσανιώτης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «Η δημιουργία αυτού του πολύτιμου δικτύου αποδήμων Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων αποτέλεσε όραμα όλων μας. Έχει σήμερα δρομολογηθεί και καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή του, προς όφελος της πατρίδας και του απανταχού Ελληνισμού. Σε αυτό το έργο θα είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή σας και οι δημιουργικές προτάσεις σας τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να συνδράμουμε». Παράλληλα πρόσθεσε «Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο σας, όπως και κομβικό σημείο αναφοράς στις επιστημονικές προσπάθειες και αναζητήσεις σας. Επιθυμία μας είναι να συνεισφέρουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, ανά την υφήλιο, μέσα από το δίκτυο της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών μας, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, είτε μεταξύ σας είτε με συναδέλφους σας στο εξωτερικό, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας.  Ζητούμενο και απώτερος στόχος θα είναι πάντοτε η προώθηση και η μεγέθυνση του επιστημονικού αποτυπώματος του Ελληνισμού που διαπρέπει στο εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.