Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ισπανικό πλοίο Begona έδεσε στο λιμάνι της Μελβούρνης και αποβιβάστηκαν, μεταξύ άλλων, 900 Ελληνίδες νύφες οι οποίες επρόκειτο να παντρευτούν Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά στις 21 Μαΐου 1957 για να φτάσει στις 16 Ιουνίου, του ίδιου έτους, στην αυστραλιανή μεγαλούπολη.

Ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου ήταν και ο Παναγιώτης Φωτάκης, οκτώ ετών τότε, που μαζί με τη μητέρα του και τα δίδυμα αδέρφια του είχαν φύγει από τα Σιάννα της Ρόδου για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία.

Το πλοίο Begona (πηγή: ertnews.gr)

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός σήμερα, ο τότε 8χρονος ταξιδιώτης, δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να διδάσκει τη γλώσσα μας στα Ελληνόπουλα που ζουν εκεί αλλά και να ερευνά ή να μιλάει για εκείνο το ταξίδι των 27 ημερών με το Begona.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, από τις 19:00-21:00, καλεί όλους τους επιζώντες επιβάτες του Begona και τις οικογένειές τους να επανενωθούν με αφορμή την 65η επέτεοιο από την άφιξή τους στην Αυστραλία, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Νταντενόνγκ (19 Herbert St Dandenong Vic.)

Ο Παναγιώτης Φωτάκης με μερικές από τις νύφες, σε συνάντηση το 2017 (πηγή: SBS News)

«Όταν φτάσαμε στη Μελβούρνη, περίμεναν 4000 άντρες στο λιμάνι. Είχαν μάθει ότι ερχόντουσαν οι νύφες και μαζεύτηκαν χιλιάδες ξενιτεμένοι Έλληνες», είχε δηλώσει ο Πήτερ Φωτάκης, όπως είναι γνωστός στην Αδελαΐδα όπου κατοικεί μόνιμα, στην «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.

Θυμήθηκε ότι δεν ήθελε να ανέβει στο καράβι στον Πειραιά και η μητέρα του για να τον πείσει του υποσχέθηκε ότι θα τον κεράσει παγωτό, ότι τον πρόσεχε σε όλο το ταξίδι η 22χρονη τότε Μαρία Κάτσου γιατί η μητέρα του είχε και τα δίδυμα αδέρφια του που ήταν μικρότερα, ότι η μικρότερη νύφη ήταν 16 χρονών, ότι όταν έφτασαν στο λιμάνι της Μελβούρνης φόρεσαν τα «καλά» τους ρούχα που είχαν ράψει ειδικά για την άφιξη στη νέα τους πατρίδα. Μίλησε ακόμη για το βιβλίο του From Sianna to Adelaide with the Begona Brides through the eyes of an eight-year-old που εμπεριέχει και μαρτυρίες από τους γαμπρούς καθώς και για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στη συμπλήρωση των 60 χρόνων και των 65 χρόνων.

Πηγή: https://www.pontosnews.gr/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.