ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το βράδυ της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου 2019 και λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της είδησης για τον βανδαλισμό της Πλατείας Αθηνών στην Αστόρια και την υποστολή της ελληνικής σημαίας ομογενείς μετέβησαν στον χώρο, υπέστειλαν την σημαία της Υεμένης και ύψωσαν και πάλι τη γαλανόλευκη.

Η υποστολή της γαλανόλευκης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έγινε κατά πάσα πιθανότητα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 7 Οκτωβρίου 2019 και το πρωί της Τρίτης οι ομογενείς δεν πίστευαν στα μάτια τους διότι για πρώτη φορά μετά από τρείς και πλέον δεκαετίες είδαν στη θέση της γαλανόλευκης να κυματίζει σημαία τρίτης χώρας.

Ειδοποίησαν ως όφειλαν τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών της Αστόριας, κ. Τζορτζ Ντέλη, ο οποίος επικοινώνησε με την Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, διότι η Πλατεία Αθηνών έχει δημιουργηθεί στο πάρκο της Αστόρια και ανήκει στην εν λόγω Υπηρεσία.

Η γαλανόλευκη κυματίζει και πάλι υπερήφανα στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ντέλης το πρωί της Τετάρτης, 9 Οκτωβρίου 2019 μόλις είδε τη ζωντανή μετάδοση της γαλανόλευκης στο Facebook των «Αναμνήσεων» επικοινώνησε μαζί μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός.

Ο κ. Ντέλης δεν μάσησε τα λόγια του, χαρακτήρισε την υποστολή της σημαίας βανδαλισμό και τόνισε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Παρκών να τοποθετήσει κάμερες στο πάρκο και από την Αστυνομία να περιπολεί στην Πλατεία προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

«Στο Πάρκο της Πλατείας Αθηνών δεν υπάρχουν κάμερες και οι μόνες κάμερες που πιθανόν να είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών ήταν οι κάμερες του κτιρίου της Verizon επί της 30ής Οδού», επεσήμανε ο κ. Ντέλης εκφράζοντας φόβους και για τα αγάλματα και τις δωρικές κολώνες, λόγω της αύξησης των ληστειών και άλλων εγκλημάτων στην Αστόρια και γενικότερα στο Δήμο της Νέας Υόρκης.

Η γαλανόλευκη κυματίζει και πάλι υπερήφανα στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν ο κ. Ντέλης επεσήμανε ότι υπήρξαν δύο άλλες περιπτώσεις.

Η πρώτη με έναν νεαρό στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο οποίος είχε βανδαλίσει το άγαλμα του Σωκράτη, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των δωρικών κολώνων και η δεύτερη την προηγούμενη δεκαετία με ένα 14χρονο κορίτσι το οποίο είχε βανδαλίσει τις δωρικές κολώνες.

«Και οι δύο δράστες είχαν συλληφθεί, είχαν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και είχαν καταδικαστεί με φυλάκιση. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός πόσο μάλλον όταν ο βανδαλισμός γίνεται σε ένα δημόσιο πάρκο και σε ένα μνημείο πολιτισμού, όπως είναι η Πλατεία της Αστόριας», επεσήμανε ο κ. Ντέλης, ο οποίος την περίοδο των εν λόγω βανδαλισμών ήταν διευθυντής του Πρώτου Γεωγραφικού Διαμερίσματος του Κουίνς.

Η σημαία της Υεμένης στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας την οποία τοποθέτησαν οι δράστες μετά την υποστολή της γαλανόλευκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Τζορτζ Ντέλη.

Πλατεία Αθηνών

Η Πλατεία Αθηνών, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ανήκει στην Υπηρεσία Παρκών του Δήμου της Νέας Υόρκης, ενώ οι προτομές, τα αγάλματα και οι μαρμάρινες κολώνες θα συντηρούνται από την εν λόγω Υπηρεσία, διότι για κάθε έργο υπάρχει ξεχωριστό αποθεματικό ταμείο.

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στη συμβολή της 30ής Λεωφόρου και της 30ής Οδού στην Αστόρια. Στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της Διοικούσας Επιτροπής και της Ομογένειας στη δημιουργία της Πλατείας Αθηνών και το 2015 αποφάσισε να μετονομάσει την 30ή Λεωφόρο μπροστά στην Πλατεία Αθηνών σε «Οδός Ντένη Συντήλα» («Dennis Syntilas Way») τιμώντας έτσι την μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Πλατείας, του αειμνήστου Ντένη (Δημοσθένη) Συντήλα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Αλέξίου, αντιπρόεδρος, Τζορτζ Ντέλης, πρόεδρος, Γιώργος Σταματιάδης ταμίας και Πάνος Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πλατείας Αθηνών Τζορτζ Ντέλης και η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.