ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωπικότητα αλλά και το πολύπλευρο έργο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη επιχείρησε να προβάλει για μια ακόμη φορά το ετήσιο συμπόσιο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία πολλών συνεργαζόμενων φορέων στο Κουίνς Κόλετζ.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση σε γνώριμο για την Ομογένεια Ακαδημαϊκό χώρο, που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» κ. Γιώργη (Τζόρτζη) Στασινάκη,  να έρθει και να παρουσιάσει στο ομογενειακό κοινό τις διαδρομές του συγγραφέα αλλά και πολλά ανέκδοτα από την δράση και τις επαφές του, στην διάρκεια της ζωής του. Η ομιλία του είχε τίτλο: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το πνεύμα του Ελληνισμού»

Και πράγματι από την πρώτη στιγμή, που έμπαινες στο αμφιθέατρο, στα μάτια των ακροατών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν εμφανέστατη η δίψα για όσα θα άκουγαν από το στόμα του. Όπως επίσης και από τα στόματα των άλλων ομιλητών.

Οι ομιλητές και συντελεστές του συμποσίου για το Νίκο Καζαντζάκη, σε αναμνηστική φωτογραφίας αμέσως μετά την εκδήλωση. Από αριστερά οι Μανώλης Βεληβασάκης, Γιώργος Στασινάκης, Νίκος Αλεξίου, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και Ντιν Ευκαρπίδης. Φωτογραφία : ETA PRESS

Του καθηγητή της κοινωνιολογίας και ιδρυτού και διευθυντού του «Hellenic American Project» Δρ. Νίκου Αλεξίου, του προσωρινού προέδρου του οργανισμού «Πολιτιστική Κρήτη»  κ. Μανόλη Βεληβασάκη και του μέλους του του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) κ. Ντίν Ευκαρπίδη.

Στη διοργάνωση συμμετείχε επίσης ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Philo4Thought” με επικεφαλής την κ. Χριστίνα Σαλμπούδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βεληβασάκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα που έχει το κοινό για το έργο και για τον ίδιο τον συγγραφέα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερίδιο για την εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ, έχουμε κι εμείς είπε ο κ. Βεληβασάκης.

Γενική άποψη του κοινού που παρακολουθησε το συμπόσιο. Αναμεσά στους φοιτητές και πολλοί ομογενείς.Φωτογραφία : ETA PRESS

Ο κ. Στασινάκης αφού μίλησε διεξοδικά για το έργο και την στάση που κράτησε σε όλη του τη ζωή ο συγγραφέας, τόνισε ότι ήταν ένας κοσμοπολίτης, δεμένος τόσο με τον πολιτισμό όσο και με τις παραδόσεις. Ήταν, πρόσθεσε, ένα ανοιχτό μυαλό που επεδίωξε την σύνθεση της παράδοσης με το μέλλον. Έβλεπε, είπε την Κρήτη σαν σύνθεση της Ελλάδας με την Ανατολή. Πίστευε, είπε ο Καζαντζάκης, στην φράση του εθνικού μας ποιητή του Δ. Σολωμού, «ότι είναι εθνικό είναι και αληθινό».

Πιο μεγάλη όμως αξία είχε για τους ακροατές όσα κατέθεσε ο κ.  Στασινάκης για τον Νίκο Καζαντζάκη αμέσως μετά τις ομιλίες και αφού με την συμμετοχή της δημοσιογράφου και κοινωνιολόγου, Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη και του Ντιν Ευκαρπίδη , διαβάστηκαν ορισμένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Καζαντζάκη.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου αναφέρθηκε στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια» (με ένα σίγμα) και τόνισε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να διαβάσει ό ίδιος τους 33.333 στίχους. Ο Συγγραφέας, τόνισε, χρειάστηκε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από την προετοιμασία των αθλητών, ταξιδεύοντας μάλιστα σε όρη και βουνά για να καταφέρει και να ολοκληρώσει το μνημειώδες αυτό έργο.

O καθηγητής κ. Νίκος Αλεξίου, παρουσίασε την μελέτη του για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια». Φωτογραφία : ETA PRESS

Παραλειπόμενα από την ζωή του

Στην διάρκεια των ερωτήσεων του κοινού ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον ρόλο του Ν. Καζαντζάκη στον επαναπατρισμό των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην περιοχή της Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Στασινάκης εξήγησε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχρισε υπουργό τον Καζαντάκη και του ζήτησε να μεταβεί στην Σοβιετική Ένωση και εκεί να εκπονήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού. Μάλιστα εκείνος πήρε τότε μαζί του και τον Ζορμπά.

Η ιστορία δε του Ζορμπά, τον είχε μαγέψει από την πρώτη στιγμή και ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά, καταρρίπτοντας τους μύθους που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί.

Ανέφερε μάλιστα ότι όταν πήγε πριν από χρόνια στα Σκόπια ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης για μια συναυλία συμφιλίωσης των λαών, ενημερώθηκε ότι εκεί βρισκόταν ο τάφος του Ζορμπά. Από τότε, είπε ο κ. Στασινάκης, πηγαίνουμε τακτικά  και τελούμε τρισάγιο στον τάφο του.

Από αριστερά διακρίνονται οι Εμμανουήλ Βεληβασάκης, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Νίκος Αλεξίου και ο πρόεδρος της “Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη” κ. Γιώργης ΣτασινάκηςΦωτογραφία : ETA PRESS

Ένας άλλος μύθος που κατέρρευσε σχετικά πρόσφατα, είπε στην διάρκεια του συμποσίου ο κ. Στασινάκης, είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης δεν αφορίστηκε ποτέ από την Εκκλησία, όπως αναφέρουν συχνά όσοι τον κατηγορούν.

Αν και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας υπέβαλε πρόταση για αφορισμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, εντούτοις ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας, μόλις έλαβε την πρόταση την καταχώνιασε στο συρτάρι του και μόνο μετά το θάνατό του έγινε γνωστό ότι είχε υποβληθεί.

Παρόλα αυτά, εξήγησε ο κ. Στασινάκης, μόνο η Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν αρμόδια να υποβάλει πρόταση για αφορισμό και αυτό δεν συνέβη ποτέ. Επιπλέον όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε ποτέ θρησκευτική κηδεία για τον Καζαντζάκη κάνουν παραπληροφόρηση, αφού όπως ανέφερε την κηδεία τέλεσαν 17 κληρικοί και υπάρχει και οπτικο-ακουστικό υλικό. Κάθε χρόνο δε τελείται τρισάγιο στον τάφο του Καζαντζάκη.

Ο Δρ. Νίκος Αλεξίου και ο Ντιν Ευκαρπίδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο που ο καθηγητής κ. Αλεξίου έχει μετατρέψει σε χώρο φύλαξης και εκθεμάτων για το αρχείο του Ελληνισμού. Ήταν η πρώτη φορά που ένα μεγάλο κομμάτι της Ομογένειας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τα αρχεία που υπάρχουν. Ο ίδιος ο κ. Αλεξίου έκανε έκκληση στους συλλόγους να προσφέρουν το αρχείο τους για φύλαξη.

Ο Δρ. Νίκος Αλεξίου μετά το πέρας της εκδήλωσης μίησε στις “Αναμνήσεις”, εξέφρασε την ικανοποίησή του και μεταξύ άλλων τόνισε: “Πιστεύω ότι η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και συντελεστές που συνέβαλαν εθελοντικά σε αυτήν την επιτυχία. Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω όσους/όσες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ήταν πάνω από 150 άτομα”.


Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι “οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στο Αρχείο – Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ελληνισμού της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στο Queens Hall του Πανεπηστημίου του Κουίνς, και το οποίο είναι διαθέσιμο στο κοινό για περιήγηση της Μεταναστευτικης εμπειρίας των Ελλήνων της Αμερικής αλλά και για έρευνα αρχειακού υλικού”.

Ο φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος Φώτης Παπαγερμανός καμαρώνει μπροστά από φωτογραφία του, μόνιμο έκθεμα στον τοίχο του Αρχείου του Ελληνισμού του Queens College . Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν το Αρχείο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν το αρχείο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο καθηγητής κοινωνιολογίας, Δρ. Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.