ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους.

«Η απουσία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδήγησε σ’ όλα αυτά τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, και επέβαλε τη σιωπή στα θύματα, τους καταπιεζόμενους και τις καταπιεζόμενες» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος.

«Την ερχόμενη Πέμπτη» συνέχισε ο ίδιος απευθυνόμενος στην πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας «είναι η μαύρη επέτειος για τον πολιτισμό, που συμπληρώνει έναν χρόνο κλειστός και εννέα μήνες από τότε που η υπουργός Πολιτισμού, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό πήγαν σε πρόβα του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

Πορεία από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Εργασίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και άλλα σωματεία εργαζομένων στο χώρο του θεάματος, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τότε, σε ερώτηση ηθοποιού τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι οι συλλογικές συμβάσεις “δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση”. Πάνε εννέα μήνες που έχουμε κατηγορηθεί ότι δουλεύουμε μαύρα, ότι είμαστε αόρατοι, ότι έχουμε εξαντλήσει την υπομονή του υπουργείου ότι είμαστε υποκριτές και πολλά άλλα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Όλα αυτά είναι που έχουν οδηγήσει στο κύμα των επώνυμων καταγγελιών, όλα αυτά είναι που επέβαλαν έως τώρα τη σιωπή και την ανοχή στις φρικώδεις συμπεριφορές πρωταγωνιστών, διευθυντών που ανέβηκαν στην ιεραρχία με την ανοχή και την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα και θα φωνάξουμε για την κάθε Ζέτα, την Άννα Μαρία, τη Λένα, τον Βασίλη, τον Νίκο, όλους τους ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν αυτή την επιβεβλημένη σιωπή και συνεχίζουν, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους συνηγόρους κλπ να τρομάξουν τα θύματα. Θα μάς βρουν απέναντι, όπως μας βρήκαν συσπειρωμένους, μετά την επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΗ»

«Η θεσμική θωράκιση της εργασίας» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου «πιστεύουμε ότι περνά μέσα από την επαναφορά της επιβολής των κανόνων για όλους, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις. Των οποίων το θεσμικό πλαίσιο αυτή η κυβέρνηση έχει αποδυναμώσει. Αυτό πρέπει να επανέλθει, θωρακίζει την αξιοπρέπεια μας».

Πορεία από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Εργασίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και άλλα σωματεία εργαζομένων στο χώρο του θεάματος, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
-Advertisement-

1 COMMENT

 1. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν
  μαγειρεύουν.
  Τον καιρό που ο χώρος του “ πολιτισμού”
  Έκοβε και έραβε …. έπρεπε να ήταν όλοι
  φρόνιμοι και να μαγείρευαν πριν να πεινάσουν.
  Έπρεπε να είχαν φτιάξει τότε ένα ταμείο αλληλεγγύης με πολλά χρήματα , τα οποία με τις
  κατάλληλες επενδύσεις και σωστή διαχείρηση
  θα γινότανε ένα πολύ σοβαρό αποκούμπι. Όλοι
  κοίταζαν το παρόν και έγραφαν το μέλλον εις
  τα παλαιότερα των υποδημάτων των.
  Πάρτε για παράδειγμα τις ομογενειακές οργανώσεις , όσοι προέβλεψαν και έκαναν
  επενδύσεις θα επιβιώσουν , όλες οι άλλες που
  δεν πρόβλεψαν θα μείνουν με την σφραγίδα.
  Ο Κοραής π.χ ξεκίνησε το 1974 με κεφάλαιο 30
  χιλιάδες δολλάρια και σήμερα έχει μια περιουσία
  που υπερβαίνει τα έξη εκατομμύρια χωρίς το
  παραμικρό χρέος και έχει κάνει τεράστια προσφορά με εκατοντάδες χιλιάδες δωρεές στα
  Ελληνικά σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα
  στην ομογένεια και πολύ περισσότερα σε υποτροφίες και ιδρύματα στή Χίο.
  Πρόσφατα πήραμε απόφαση να εφοδιάσουμε το
  Γηροκομείο της Χίου Ζωρζής Μηχαλινός με
  23 Κληματιστικά , πέρσυ το εφοδιάσαμε με
  έναν τεράστιο επαγγελματικό στεγνωτήρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.