ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της πρώτης Μοναστικής Συνάξεως των Ιερών Μονών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής που συνήλθε στην  Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου Roscoe, μεταξύ 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2019, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου.

Στη Σύναξη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου συμμετείχαν οι ηγούμενοι και οι ηγουμένες 18 Ιερών Μονών, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Denver κ. Ησαίας, Ατλάντας κ. Αλέξιος και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, ως και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μωκησσού κ. Δημήτριος, Μηδείας κ. Απόστολος και Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Την Σύναξη ευλόγησε με εμπνευσμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής γι αυτή του την πρωτοβουλία και τον προέτρεψε να εξακολουθήσει να προαγάγει και να στηρίζει τα ευλογημένα Ορθόδοξα Μοναστήρια στις ΗΠΑ.

Σε πρώτο πλάνο ο Α:ρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

«Αι ορθόδοξοι μοναί εκφράζουν την χριστιανικήν αυθεντικότητα, το ῾ορθόδοξον δέον᾽ περί του ανθρώπου και του αιωνίου προορισμού του, μέσα εις τον πλουραλιστικόν, τεχνοκρατικόν και οικονομοκεντρικόν κόσμον της εποχής μας», κατέληξε ο Πατριάρχης στο μήνυμά του. 

Μετά την εμπεριστατωμένη εισηγητική ομιλία του Σεβ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου η οποία αναφέρθηκε στις αρχές και αξίες της μοναχικής βιωτής ως αγγελικού βίου και εφαρμογής του ευαγγελικού λόγου, έγιναν οι εξής εισηγήσεις:

 α) Του Σεβ. Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου περί των ισχυόντων Γενικών Κανονισμών και των Κανονισμών Εσωτερικής Λειτουργίας των Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι ηγούμενοι και μοναχοί. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

β) Του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Γέροντος Παισίου με θέμα: «Μοναχισμός – η Αποστολική Ζωή».

γ) Της Οσιολ. Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Γερόντισσας Μελάνης με θέμα: «Διήγησις  Ορθοδόξου Μοναστικής Εμπειρίας».

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν:

Στιγμιότυπο από τη μονασική σύναξη. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

1)Εξεφράσθη η επιθυμία για επικαιροποίηση των Γενικών Κανονισμών Λειτουργίας και των Εσωτερικών Κανονισμών των Ι. Μονών της Ι. Αρχιεπισκοπής και εζητήθη χρονική προθεσμία όπως οι Ιερές Μονές εκφράσουν τις απόψεις τους προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

2) Εξήρθη η μεγάλη και ευεργετική παρουσία του Γέροντος Εφραίμ Ιερομονάχου, προηγουμένου της Ι. Μονής Φιλοθέου, στη διάδοση και στερέωση του Ορθόδοξου Μοναχισμού στις ΗΠΑ.

3) Διεπιστώθη η χρησιμότης καταρτίσεως Συνταγματίου των εν ΗΠΑ Ι. Μονών.

Οι ιερομόναχες. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

4) Απεφασίσθη η έκδοση των Πρακτικών της Συνάξεως σε δύο γλώσσες.

5) Απεφασίσθη, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, όπως η δευτέρα Μοναστική Σύναξις πραγματοποιηθεί στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής εν Fresno Καλιφορνίας μεταξύ 9 – 11 Οκτωβρίου 2020 με θέμα: «Η πνευματική κληρονομιά του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Σπηλαιώτου και η συμβολή του στον ορθόδοξο μοναχισμό της Αμερικής». 

Η Σύναξη κορυφώθηκε με πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελεσθείσα την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και συλλειτουργούντων αυτώ των Πανοσιολ. αγίων Καθηγουμένων. Εν κατακλείδι εξεφράσθησαν ευχαριστίες στον διοργανωτή της Συνάξεως Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, Αρχιγραμματέα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, όπως και στον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωσήφ, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγ. Νεκταρίου, και την περί αυτόν Ι. Αδελφότητα, για την αβραμιαία φιλοξενία.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι αρχιερείς που συμμετείχαν στη σύνοδο. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Ντένβερ, κ. Ησαϊας και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Στιγμιότυπο από το δείπνο. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Σικάγου, κκ. Ναθαναήλ, ο Μητροπολίτης Ατλάντας, κ. Αλέξιος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Σε πρώτο πλάνο οι ιερομόναχες. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος και οι αρχιερείς. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Η ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στο Roscoe της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Από αριστερά διακρόνονται οι Μητροπολίτης Σικάγου, Ναθαναήλ, ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας, κ. Αλέξιος και ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος. Στιγμιότυπο από τη μοναστική σύνο
Στιγμιότυπο από τη Μοναστική Σύναξη. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Οι αρχιερείς, οι ηγούμενοι και οι ιερομόναχοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.