ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η δική μας πλευρά δεν θα είναι εκείνη η οποία θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την χθεσινή άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι «ούτε και ο ΓΓ θα διανοείτο ποτέ να καλέσει ανάλογη σύνοδο για το Κυπριακό όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η φετινή Γενική Συνέλευση συμπίπτει με μια προσπάθεια που καταβάλλετε από πλευράς των Ηνωμένων προκειμένου να συμφωνηθούν όροι αναφοράς ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου. 

Προσέρχομαι με αποφασιστικότητα, με πλήρη πολιτική βούληση προκειμένου να συμβάλω σε αυτό που επιδιώκουμε από την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Θα είναι μια βδομάδα που θα δοκιμαστεί η κάθε μια πλευρά, και η δική μας πλευρά δεν θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του ΓΓ».

Στιγμιότυπο από την άφιξη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδης και της πρώτης κυρίας Αντρη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Στη συνέχεια, είπε ότι «αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως παραμένω πιστός σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, πως παραμένω και εμμένω σε αυτό που αποδέχθηκα και δεν είναι άλλο από το κείμενο που ετοίμασε την πρώτη μέρα η κ. Λουτ. 

Το πιο κρίσιμο είναι η συνάντηση με τον ΓΓ στις 27 Σεπτέμβρη. Εξίσου, όμως, σημαντικές και οι επαφές που θα έχουμε με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, όπως επίσης βεβαίως και η παρέμβαση μου στα Ηνωμένα Έθνηπου δεν μπορεί παρά να κάνει αναφορά στα όσα έκνομα από πλευράς Τουρκίας συμβαίνουν».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο την ώρα που ο ΓΓ προτείνει διεξόδους προκειμένου να επαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, η Τουρκία να προκαλεί είτε δια ενεργειών αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είτε στην ξηρά απειλώντας με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με εποικισμό ή άλλως πως την Αμμόχωστο. 

Στιγμιότυπο από την άφιξη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδης και της πρώτης κυρίας Αντρη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Στην προσπάθειά μας αυτή δεν είμαστε μόνοι, η στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ενδυναμώνει τις προσπάθειες και αμέσως μετά την ομιλία μου στα Ηνωμένα Έθνη και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Θα έχω, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τις αμερικανοεεβραϊκές οργανώσεις, καθώς και με την ηγεσία και μέλη της Ομογένειας. Αυτά περιορίζονται στις δικές μου δράσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει διευθετήσει περίπου 25 συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας μας, αλλά και της συμπαράστασης που θέλουμε προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθεια παραβίασης, η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Κατά την τρέχουσα βδομάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές, πέραν της συμμετοχής μου στη Σύνοδο αύριο για την Κλιματική Αλλαγή, θα ενημερώσω τον ΓΓ για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε και προωθεί η Κύπρος και αφορά τις πιο ευάλωτες για το παγκόσμιο περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόλπος».

Στην ερώτηση τι θα πράξει (η ελληνοκυπριακή πλευρά) στην περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δρομολογήσει την προσπάθεια, με ανάλογες προσκλήσεις, για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και με στόχο μια τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο καιπαράλληλα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι και ομόφωνη θέση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και κάθε κράτους που έχει την ελαχίστη αξιοπρέπεια, την ώρα που απειλείται την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο να καλείται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι ούτε και ο ΓΓ θα διανοείτο ποτέ να καλέσει ανάλογη σύνοδο για το Κυπριακό όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.