Οικουμενικός Πατριάρχης: Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους

0
58
Σε πρώτο πλάνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία: Ν. Παπαχρήστου | Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Με την ευκαιρία των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος, της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος της Ρωμιοσύνης της Πόλης να διαφυλάξει την κληρονομιά των προγόνων μας.

«Ως Ορθόδοξος Ομογένεια της Πόλεως έχουμε βαρεία ιστορική κληρονομία και οφείλουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να αρθούμε στο ύψος των σημερινών δύσκολων περιστάσεων και να αναδειχθούμε άξιοι της ευθύνης μας. Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους. ‘Αλλωστε, η Ρωμηοσύνη της Πόλεως ανέκαθεν διακρίνεται διά την αγάπη και την προσοχή της προς τους ναούς, τα προσκυνήματα και τα αγιάσματα, τα οποία εξωραΐζει και ευπρεπίζει, ακόμη και εκ του υστερήματος αυτής, και γύρω από τα οποία υφαίνεται όλος ο βίος της. Η Εκκλησία είναι το Κέντρο όχι μόνον της Ορθοδόξου Χριστιανικής Κοινότητος, αλλά και ολοκλήρου της ζωής του Ρωμηού της Πόλεως».

Με τους λόγους αυτούς, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Βαθυρρύακος και τη Θεία Λειτουργία, στην οποία, ακολούθως, χοροστάτησε, την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 19 Δεκεμβρίου 2021, περιέγραψε τη διαχρονική και ακλόνητη σχέση των Ρωμιών της Πόλης με την Εκκλησία, προτρέποντας όλους να συνεχίσουν να βοηθούν με κάθε τρόπο στη συντήρηση των ιερών ναών και των καθιδρυμάτων της Ρωμιοσύνης.

Σε πρώτο πλάνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία: Ν. Παπαχρήστου | Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Μπορείτε να διανοηθήτε τη ζωή μας εδώ, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και μακριά από την εκκλησία της Κοινότητός σας; Είναι αδύνατον! Εξ ου και το ιερόν χρέος όλων είναι να συνδράμουμε πάντοτε στη συντήρησι και την ευπρεπή και ιεροπρεπή εμφάνισι των ιερών ναών μας, πράγμα που θα δεικνύη την οικοκυροσύνη και την ευσέβεια και την αρχοντιά μας, τα χαρακτηριστικά αυτά του Γένους μας, τα οποία ουδέποτε πρέπει να λησμονούμε. Ευχόμεθα ο ανακαινιστικός αυτός άνεμος να συνεχισθή επ’ αγαθώ των ιερών ναών και των ευαγών καθιδρυμάτων της Επαρχίας αυτής και της Ομογενείας ευρύτερον».

Αναφερόμενος, προηγουμένως, στο ιερό αυτό χρέος «της συνεχίσεως του έργου των πατέρων μας», ο Πατριάρχης επισήμανε, εξ αφορμής της ανακαίνισης του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, ότι «μπορεί ο αριθμός των ενοριτών του Βαθυρρύακος να είναι μικρός, αλλ’ εμείς οι Ρωμηοί Ορθόδοξοι, και μάλιστα στην Πόλιν αυτήν, ουδέποτε αξιολογήσαμε ή εβασίσαμε τα καθ’ ημάς εις τους αριθμούς, διότι η ιστορία μας διδάσκει ότι ”ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ” και ότι ο Θεός δύναται και ”εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ” (Ματθ. γ´, 9)».

Εξέφρασε μάλιστα την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς προς όλους όσοι συνέβαλαν ηθικά και υλικά στην ανακαίνιση του ναού, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Απόστολο, τον οποίο συνεχάρη «και διά την σημερινή ημέρα, η οποία είναι καρπός της αόκνου και θυσιαστικής αγάπης σας προς την Εκκλησία, και διά το όλον επί δεκαετίαν πλούσιον και καρποφόρον ποιμαντορικόν σας έργον, το οποίον διακρίνει η αγάπη και η στοργή προς το ”μικρόν ποίμνιον” της ιστορικής Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, καθώς και η καλαισθησία και ο ζήλος σας διά σταθεράν συνέχισιν των ιερών παραδόσεών μας».

Ο Παναγιώτατος επαίνεσε και ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους Πέτρο, τον πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, Ηλία Αιβάτογλου, και τους συνεργάτες του, το Χριστιανικό Ίδρυμα «Τίμιος Πρόδρομος» της Κύπρου, καθώς και τις οικογένειες του ‘Αρχοντος Δωρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, Κωνσταντίνου και Δεσποίνης Διακρούση, και του Γεωργίου και Μάρθας Σαπουτζή, για τη σημαντική οικονομική συμβολή τους και για το σύνολο της βοήθειάς τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τις πιο θερμές ευχές του προς όλους, για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Αγίου Δωδεκαημέρου, και προέτρεψε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, «ιδιαιτέρως κατά τις ‘Αγιες αυτές ημέρες, να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντας και ως καλοί Σαμαρείται να περιποιηθούν τις πληγές του πόνου και τις ανέχειας».

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, ο οποίος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε η ποιμαντορία της ιστορικής Μητροπόλεως Δέρκων ξεκίνησε τις προσπάθειες ανακαινίσεως του Ναού της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος είχε υποστεί τις συνέπειες του χρόνου και «πληγωθεί» από τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955. Εξέφρασε την χαρά του που η ολοκλήρωση των έργων συνέπεσε με τη συμπλήρωση εφέτος τριάντα χρόνων Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν με κάθε τρόπο για την πραγματοποίηση των σωστικών εργασιών.

Στο έργο της εκκλησιαστικής κοινότητας Βαθυρρύακος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής, Ηλίας Αϊβάτογλου, οφθαλμίατρος, ζητώντας την ευλογία του Παναγιωτάτου για τη συνέχιση των προσπαθειών και της γενικότερης διακονίας των μελών της.

Στον αγιασμό των θυρανοιξίων και στη Θεία Λειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, παρέστησαν οι μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Μύρων Χρυσόστομος και Ικονίου Θεόληπτος, ο επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, ‘Αρχοντες Οφφικιάλιοι της Μητρός Εκκλησίας, η πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Δανάη Βασιλάκη, εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης και του τοπικού Δήμου Sarıyer, και πλήθος πιστών.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.