ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την μεγάλη θρησκευτική εορτή και πανήγυρη της της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον Πόντο η εορτή αυτή είναι αφιερωμένη στην Παναγία Σουμελά και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μεγάλη μερίδα Ποντίων ετοιμάζονται και φέτος να γιορτάσουν την προστατιδά τους στην ποντιακή γη του νέου κόσμου, στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

‘Οπως ανέφερε η ομογενειακή ιστοδελίδα «Αnamniseis.net», φέτος το 36 ο ετήσιο προσκήνυμα στην Παναγία και θα λάβει χώρα απο τις 16 έως και τις 18 Αυγούστου, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά, στην περιοχή Γουέστ Μίλφορντ, της πολιτείας Νιού Τζέρσει.

Όπως είναι γνωστό, σε χώρο που η διαδρομή προς τα εκεί θυμίζει το Βέρμιο της Ημαθίας, έχει αγοραστεί έκταση που περιλαμβάνει Εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και οίκημα φιλοξενίας καθώς και χώρους για κατασκήνωση νέων.

Υπάρχει επίσης προοπτική για την εγκατάσταση μικρών οικημάτων για την φιλοξενία νέων προσκηνυτών.

Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: ΕΤΤΑ PRESS

Μάλιστα κάθε χρόνο όσα παιδιά απο τα χορευτικά των συλλόγων, δεν βρίσκονται σε διακοπές, ακολουθούν τις οικογενειές τους και πλαισιώνουν με τις παραδοσιακές στολές και ενδυμασίες του Πόντου την ιερή εικόνα στην διάρκεια των θρησκευτικών τελετών και συμμετέχουν στο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Γενική Συνέλευση του Ιερού Ιδρύματος ενέκρινε την αγορά παρακείμενου οικοπέδου με στόχο την ενοποιησή του στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Εδώ και μέρες οι εθελοντές του Ιδρύματος εργάζονται για την διαμόρφωση του χώρου και τον καλλωπισμό των εγκαταστάσεων και ήδη πολλοί απο τοπυς υποστηρικτές και τους δωρητές του Ιερού Ιδρύματος έχουν προσφέρει νέες δωρεές για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Εντός του ιερού παρρεκλησιού οι επισκέπτες φέτος θα δούν την πρόοδο των εργασιών αγιογράφησης και θα μπορέσουν να προσκηνύσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας
Σουμελά, αντίγραφο της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά που φυλάσσεται στο Βέρμιο.

Οι εκδηλώσεις φέτος θα περιλαμβάνουνμκαι την έκθεση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που δώρησε πρόσφατα ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: ΕΤΤΑ PRESS.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος θα χοροστατήσει το Σάββατο 17 Αυγούστου, 2019, στην αρχιερατικό εσπερινό, που θα αρχίσεις στις 7 το βράδυ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευσης της σεπτής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, υπο το φώς των κεριών.

Κάθε χρόνο ενα απο τα πιο ζεστά και ζωντανά γλέντια που γίνονται στην ύπαιθρο λαμβάνει χώρα στον υπαίθριο χώρο της Παναγίας Σουμελά, με την συνοδεία Λύρας και ζουρνά.

Το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου, 2019, θα τελεστούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

Κατόπιν, γύρω στις 12:30 θα στηθεί και πάλι το τραπέζι και μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, οι προσκυνητές θα λάβουν μέρος στο γλέντι που θα ακολουθήσει με ποντιακούς
χορούς και τραγούδια.

Kάθε χρόνο, αλλά και φέτος για όσους δεν διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο, θα αναχωρήσουν λεωφορεία απο την Αστόρια, μπροστά απο τα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων
«Κομνηνοί» (31-25 23 rd Avenue, Astoria) το πρωί της Κυριακής στις 8:30 π.μ.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.