ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η πολιτιστική εκδήλωση «Στης Δερόπολης τον Κάμπο» που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 12ης Αυγούστου 2019 στο γήπεδο των Γεωργουτσατών, το μεγαλοχώρι και συνάμα κέντρο του Δήμου Κάτω Δρόπολης, Βορείου Ηπείρου.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομώνυμη εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα των εν  Ήπειρω Άνω Δροπολιτών και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Δρόπολης, Δημήτρη Τόλη και του Περιφερειάρχη της Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Δροπολίτες και Δροπολίτισσες, καθώς επίσης και αρκετοί Βορειοηπειρώτες από τη Νέας Υόρκη και τις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Βορειοχωριτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, οι τέως και νυν δήμαρχοι της Δρόπολης, Αχιλλέας Ντέτσικας και Δημήτρης Τόλης, αντίστοιχα, ο δήμαρχος Φοινικαίων Χρήστος Κίτσιος και η πλειοψηφία των νεοεκλεγμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Δρόπολης.

Το πολυφωνικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοερειοηπειρωτών ” Χάωνες”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Δροπολίτες κλαρινοπαίκτες και μουσικούς του 20ού αιώνα και ήταν άκρως συγκινητική διότι περιελάμβανε και το βίντεο το οποίο προετοίμασε ο Αχιλλέας Γκάρος και το οποίο εμπεριείχε ιστορικές αναφορές στους κλαρινοπαίκτες και στις ορχήστρες που συνόδεψαν πέντε γενιές Δροπολιτών στις ωραιότερες στιγμές της ζωής τους – μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι βαπτίσεις, οι αρραβώνες και οι γάμοι, καθώς επίσης και τα πανηγύρια στις αυλές των εκκλησιών και στα πολιτιστικά κέντρα των χωριών.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η βράβευση των αειμνήστων κλαρινοπαικτών από τους κλαρινοπαίκτες της Δρόπολης που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Αφροδίτη Λιώλη, η οποία ήταν φορεμένη με την νυφιάτικη στολή της Κάτω Δρόπολης, η οποία αντανακλούσε το φως των προβολέων.

Οι Δροπολίτες και οι απόδημοι ενώ παρακολουθούν την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Ηπείρου Άνω Δροπολιτών Φίλιππος Γιοβάννης τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και τόνισε ότι τα ευρήματα της έρευνας για τους κλαρινοπαίκτες της Δρόπολης τα οποία συμπεριελήφθησαν στο βίντεο αποτελούν την αρχή και ότι θα εμπλουτιστούν με την ζωή και το έργο και την προσφορά και άλλων καλλιτεχνών που σημάδεψαν την καλλιτεχνική ζωή της Βορείου Ηπείρου.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο κ. Γιοβάννης τη χαρακτήρισε «μια πανδεροπολίτικη εκδήλωση την οποία φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός και να έχει συνέχεια για τις επερχόμενες γενιές των Βορειοηεπειρωτών».

«Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Δροπολίτες κλαρινοπαίκτες – μουσικούς του 20ού αιώνα που με το επάγγελμά τους μας προσέφεραν ένα από τα βασικά στοιχεία της ζωής μας, τη χαρά. Αυτή που δύσκολα συναντά ο κάθε ένας μας σήμερα.

Τα χορευτικά και τα πολυφωνικά συγκροτήματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι Δροπολίτικοι σκοποί – πιστεύω-  έχουν την απαρχή τους στο παραπονιάρικο κελάρυσμα του Δρύνου που επηρέασε πρώτα φωνητικά χαρούμενες και λυπητερές εκφράσεις στα κοινωνικά δρώμενα. Πέρασε στη φλογέρα, τον ασκό και άλλα παλιά μουσικά όργανα και από τα μέσα του 19ου αιώνα στο κλαρίνο.

Από εκεί και πέρα οι οργανοπαίκτες μας με την τεχνική του παιξίματος καταθέτουν ο κάθε ένας τα προσωπικά τους βιώματα και τις δικές τους απόψεις, βελτιώνουν τις τεχνικές και κληροδοτούν τις γνώσεις τους, τα πατήματά τους στους επόμενους. Άλλοι έμειναν στη μνήμη μας για το απαράμιλλο παίξιμό τους. Άλλοι έμειναν ξακουστοί για πάντα.

Οι σημερινές γενιές μουσικών του τόπου μας, παρά την εισβολή των ηλεκτρονικών ήχων συνεχίζουν ανεπηρέαστα και επάξια να βαδίζουν στα πατήματα των παλιών. Άλλωστε οι περισσότεροι υπήρξαν μαθητές τους και συνεχίζουν να μας προσφέρουν το βασικό: τη χαρά», κατέληξε ο κ. Γιοβάννης.

Το χορευτικό της Δρόπολης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δήμαρχος Δρόπολης Δημήτρης Τόλης συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους χορηγούς της και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι γεγονός ότι μέσα από τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους, στους αποδήμους και στους ξένους επισκέπτες να διασκεδάσουν μαζί, να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να διευρύνουν τις μεταξύ των σχέσεις.

Οι πολιτιστικοί πολυφωνικοί σύλλογοι του Δήμου Δρόπολης κρατούν γερά τα θεμέλια των παραδοσιακών εθίμων και μεταλαμπαδεύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό, ο οποίος οδηγεί σε ένα κόσμο ειρήνης, δημιουργίας και ευτυχίας.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ανοίγουμε την αυλαία για να σας παρουσιάσουμε με χαρά και υπερηφάνεια τη σημερινή πολιτιστική εκδήλωση «Στης Δερόπολης τον Κάμπο» αφιερωμένη στους παλιούς οργανοπαίκτες της Δρόπολης.

«Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες στα χέρια των οποίων βρίσκονταν και βρίσκεται πάντα η διάδοση της παράδοσης και των μελωδιών του τόπου μας έχουν διατηρήσει όλες τις αξίες στο πέρασμα του χρόνου. Χαίρομαι και εφέτος βρισκόμαστε και πάλι μαζί και αγκαλιάζουμε τις πολιτστικές εκδηλώσεις του τόπου μας», επεσήμανε ο κ. Τόλης υποσχόμενος ότι στο Δήμο Δρόπολης θα βρουν τον υποστηρικτή για κάθε πολιτιστική εκδήλωση.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στo Aργυρόκαστρο, Λάμπρος Κακίσης, ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός Πρόξενος Ατλάντας συνεχάρη τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους χορηγούς της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η αθρόα προσέλευση του κόσμου καταδεικνύει ότι τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις ο κόσμος τις αγκαλιάζει και τις εκτιμά. Η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην παλαιότερη γενιά των κλαρινοπαικτών της Δρόπολης και όλοι πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη προς αυτούς τους ανθρώπους που μέσα από την τέχνη τους εξέφρασαν την αγάπη και τον πατριωτισμό τους προβάλλοντας τον πολιτισμό μας».

Το πολυφωνικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοερειοηπερωτών ” Χάωνες”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων και κάλεσε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου «να πορεύονται με ομόνοια, αγάπη και διατηρούν ψηλά τη σημαία του ελληνισμού σε τούτο τον τόπο».

Αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες των αειμνήστων κλαρινοπαικτών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα πολυφωνικά τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν οι κομπανίες του Κώστα Βέρδη και του Λευτέρη Γκιώκα, καθώς επίσης και το πολυφωνικό συγκρότημα του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες» Τα χορευτικά της Άνω Δερόπολης, της Κοσιοβίτσας, η Παιδική Ομάδα Βρυσερών, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Δερβιτσάνης ”Η Δέρβη” και ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης «Δερόπολη» με την συνοδεία των κομπανιών Κώστα Βέρδη και Λευτέρη Γκιώκα παρουσίασαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς και στη απέσπασαν τα χειροκροτήματα του κοινού.

Το πολυφωνικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βοερειοηπερωτών ” Χάωνες”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.