ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Την ώρα που ενας νέος ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη στο Σεντραλ Παρκ (στη διεύθυνση 217 Γουέστ 57 Στριτ), θα φτάσει σε λίγους μήνες τα 1,550 πόδια ύψος, στην Κύπρο ξεπηδάνε καθημερινά άλλοι μικρότεροι, σε μια έκρηξη οικοδομικής ανάπτυξης, που δείχνει οτι ο δρόμος προς το μέλλον είναι κατακόρυφος (Vertical) και δίνει μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στην ανάπτυξη αυτή και πολλές εταιρείες που δραστηροποιούνται στο οικονομο-τεχνικό τομέα.

Την ανακατασκευή της Κύπρου, συζήτησαν λοιπόν σε μια όμορφη και πρωτότυπη εκδήλωση οι νέοι επαγελματίες Κύπριοι (Cypriot Young Professionals), μέλη του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στο Σόχο, σε εναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε για τέτοιες εκδηλώσεις και ονομάζεται «Meet».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Κύπρο αυτή την στιγμή, ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης αγγίζει τα 135 μέτρα (είτε 443 πόδια) ύψος και κάθε μέρα ανεγείρονται πολλοί άλλοι, χάρη στην  εισδοχή κεφαλαίων απο το εξωτερικό. Παράλληλα δημιουργούνται ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες και άλλα έργα υποδομής.

Μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κων/νος Κούτρας, ο εμπορικός σύμβουλος της Κύπρου κ. Αρίστος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο τσέρμαν του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Tο κλίμα που υπάρχει αυτή την νέα εποχή στην ιστορία της Κύπρου, σε ό,τι αφορά την οικοδομική ανάπτυξη, τους όρους και τις δυνατότητες ανέπτυξαν στη διάρκεια της εκδήλωσης τρεις άνθρωποι απο τον κλάδο των κατασκευών και της Κτηματομεσιτικής Αγοράς, οι δυο εκ των οποίων ήρθαν απο την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση. Πρόκειται για τον κ. Σταύρο Καραμανδάνη διευθύνων σύμβουλο (CEO) της «Μαρίνας Αγίας Νάπα», την Δέσποινα Χρυσοχού, της εταιρείας «Cyfield» με εμπειρία πολλών χρόνων απο την κτηματομεσιτικη αγορα της Νέας Υόρκης.

Ο τρίτος ομιλητής κ. Τάσος Παπαθανασίου, είναι αντιπρόεδρος της μεγάλης Αμερικανικής εταιρείας  «Langan» που ειδικεύεται στην υποστήριξη τεράστιων κατασκευαστικών έργων σε σχέση με την υλικο-τεχνική υποδομή. Το έργο του συντονισμού και της παρουσίασης των ομιλητών είχε αναλάβει ο κ. Δημήτρης Κωμοδρόμος, πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας «Method Design».

Η Μαρίνα Αγία Νάπα είναι έργο που χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου με κεφάλαια επενδυτών και συγκεκριμένα ενός Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου, του κ. Σοίρις, επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας ORA.

Ο κ. Καραμονδάνης μίλησε και για την κατακόρυφη και οριζόντια ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές και πόλεις της Κύπρου όπως η Λευκωσία, η Λεμεσσός και η Λάρνακα, όπου αυτή την στιγμή εκτελούνται μεγάλα κατασκευαστικά έργα και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εισροή κεφαλαίων ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί σημαντικά και η ανεργία.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Κωμοδρόμος, Αρίστος Κωνσταντίνου, Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο Ανδρέας Κωμοδρόμος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η κ. Χρυσοχού εξήγησε τον τύπο και τις δυνατότητες που δημιουργεί η κτηματομεσιτική αγορά και συγκεκριμένα την προσέλκυση νέων επενδυτών στον τομέα αυτό.

Με την σειρά του ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για την βαθμιαία αναβάθμιση της Κύπρου σε ό,τι έχει σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα, όπου η εταιρεία του συμμετέχει ως σύμβουλος και όπου παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα ενδιαφέρθηκε για έργα υποδομή και το κράτος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Νικολάου ενώ την εκδήλωση παρακαλούθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, o Εμπορικός Ακόλουθος της Κύπρου κ. Αρίστος Κωνσταντίνου, και ο πρόεδρος της Κυπριακή Ομοσπονδίας κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο κ. Ανδρέας Κωμοδρόμος, ιδρυτής και τσέρμαν του Επιμελητηρίου. Επίσης το παρών τους έδωσαν ο κ. Κώστα Κέλλας και η πρόεδρος των νέων επαγγελματιών του Επιμελητηρίου Τζοβάνα Τανούση.  

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.