ΟΘΩΝΟΙ. Στα Βορειοδυτικά, στην εσχατιά της Ελληνικής επικράτειας, το ακριτικό νησί των Οθωνών επισκέφτηκαν το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 οι «Γιατροί του Κόσμου», (ΓτΚ), προσφέροντας πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες στους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει στο νησί.

Ο Θεοκλής Πιέρος εθελοντής, συντονιστής πεδίου ΓτΚ είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει για τις δραστηριότητες και το σκοπό της οργάνωσης. Οι «Γιατροί του Κόσμου» είναι μια διεθνής ανθρωπιστική, μη Κυβερνητική Οργάνωση που στόχος της είναι η παροχή βοήθειας σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, προωθώντας την ισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας.

Οι ΓτΚ Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και είναι αυτόνομο τμήμα της Οργάνωσης  Medecins Du Monde που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1980 από το γιατρό Bernard Couchner. Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στους Οθωνούς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Στην υπερεικοσαετή δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό το Ελληνικό τμήμα ΓτΚ, έχει συμβάλει σε πλείστες δωρεάν αποστολές από τα ακριτικά νησιά μας έως τις απόμακρες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, σε προσφυγικές δομές, βοήθεια σε άστεγους, σε χρήστες ουσιών, κακοποιημένες γυναίκες μέχρι το μακρινό Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία στην Ουγκάντα με την συνδρομή εκεί και διακονία του παπά – Αντώνη και πρόσφατα στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε Ουκρανούς πρόσφυγες θύματα του Ρωσο- Ουγκρανικού πολέμου.

Ο κ. Θεοκλής Πιέρος συμπλήρωσε κλείνοντας τη μεστή σε μηνύματα συζήτησή μας με το τελευταίο επίτευγμα της οργάνωσης, την εγκατάσταση και λειτουργεία μόνιμης ιατρικής μονάδας με πλήρη εξοπλισμένο, ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό που εξυπηρετεί τη Φολέγανδρο, Χάλκη, Τίνο, Νίσυρο και Σύμη.

Ο Θεοκλής Πιέρος εθελοντής, συντονιστής πεδίου των Γιατρών του Κόσμου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Δεκαμελές Κλιμάκιο

Το δεκαμελές κλιμάκιο των ΓτΚ που επισκέφτηκε τους Οθωνούς, αποτελείται από τον υπεύθυνο γενικό συντονιστή της αποστολής Θεοκλή Πιέρο, τη συντονίστρια Ιωάννα Νικολαΐδου, τον οδηγό Σπύρο Παπαδήμα, την παθολόγο-γεροντολόγο Αθηνά Γρέκα, τον πνευμονολόγο Μάριο Παναγιώτου, τη νευρολόγο Σύλια Γερασοπούλου, τη νοσηλεύτρια Δέσποινα Μπανιώτη, τη μαία ‘Αννα Γλυνού και τη φοιτήτρια φυσιοθεραπείας – βοηθό ιατρείου, Ζωή Παναγίδη.

Εξέτασε και  παρείχε ιατρικές συμβουλές σε περίπου 40 άτομα ντόπιους μόνιμους κατοίκους κυρίως τρίτης ηλικίας, Οθωνιώτες από την Αμερική και επισκέπτες που τελειώνουν τις διακοπές τους στο νησί. Οι εθελοντές γιατροί μέλη ΓτΚ εντυπωσίασαν με τον άψογο χαρακτήρα και τον υψηλό βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, που προβλέπεται στη συνέχεια – καιρού επιτρέποντος – να μεταφέρει το ιατρικό κλιμάκιο στα υπόλοιπα Διαπόντια νησιά Ερείκουσα και Μαθράκι.

Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στους Οθωνούς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου στους Οθωνούς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.