ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι δασμοί που ενδέχεται να θέσει η Αμερικανική κυβέρνηση προς τα ευρωπαϊκά προϊόντα, η Enterprise Greece και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων των ομογενειακών εταιρειών που ασχολούνται με την εισαγωγή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η συνάντηση έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη  και παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού και ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία που οι ομογενείς εισαγωγείς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αρμόδιο υφυπουργό και θεώρησαν τη συνάντηση ως ένα πρώτο θετικό βήμα.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Κώστας Φραγκογιάννης, Αντώνης Διαματάρης, Γιώργος Μιχαηλίδης και Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κι αυτό διότι οι περισσότεροι από τους παρόντες στη συνάντηση, αλλά και οι άλλοι που δεν εκλήθησαν είτε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσαν να παραστούν δίνουν τον δικό τους αγώνα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Ξοδεύουν εξ ιδίων πάνω από εκατό χιλιάδες τον χρόνο για τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις τροφίμων που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη στο Σικάγο και στην Καλιφόρνια και όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» τα περίπτερά τους μοιάζουν με κυψέλες, την ίδια χρονική στιγμή που στα εθνικά περίπτερα της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχει απάθεια.

Οι ομογενείς εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών, και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή μεμονωμένων προϊόντων μεταξύ των οποίων και των κρεατοπαρασκευσμάτων τα οποία είναι εξαιρετική ποιότητας και ζήτησαν από τον υφυπουργό τη μεσολάβηση τις κυβέρνησης.  

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι το θέμα έχει τεθεί στην αμερικανική πλευρά και συγκεκριμένα στον οικονομικό και εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στον υπουργό Εμπορίου της Αμερικής και στον πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια άμεση απάντηση σχετικά με την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των παραγωγών και των εισαγωγέων.

Οι ομογενείς εισαγωγείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εισαγωγείς με την ευθύτητα που τους χαρακτηρίζει έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και για τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται και αξιοποιούνται – δεκαετίες τώρα – τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση των ελληνικών Πιστοποιημένης Προελεύσεως Προϊόντων (ΠΟΠ), καθώς επίσης και για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Enterprise Greece, που το μόνο που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει στους ομογενείς εισαγωγείς είναι μερικές άνευ αξίας και ουσίας αφίσες.

Ο υφυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα και αντ’ αυτού  συνέστησε στους ομογενείς επιχειρηματίες να χαράξουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο μάρκετινγκ.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο μομέντουμ που δημιουργήθηκε με το ελληνικό γιαούρτι για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και το επέδωσε τα εύσημα στην «Fage» και του Chobani.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη με τους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα εύσημα ανήκουν πρώτα και πάνω από όλα στην Υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Τιτάν» και στον Κώστα Μάστορα διότι, όπως έγραψε η Forbes άνοιξε τις πύλες της εθνικής αγοράς και την χρησιμοποίησε ως βατήρα για την διέλευση του ελληνικού γιαουρτιού στην αμερικανική αγορά.    

Ο κ. Φραγκογιάνννης διευκρίνισε ότι η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη, ότι είναι χρήσιμη και υποσχέθηκε ότι τους προσεχούς μήνες θα ανακοινώσουν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν ούτως ώστε στην επόμενη συνάντηση να μπορέσουν να πουν ότι υποσχεθήκαμε να κάνουμε 25 πράγματα και ότι υλοποίησαν τα είκοσι και ότι τα δύο από αυτά ήταν λάθος.

Οι ομογενείς εισαγωγείς μετά τη συνάντηση μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διερευνητική, όπως την χαρακτήρισαν συνάντηση και ευχήθηκαν να μην είναι η τελευταία.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.