ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος Αθηναίων, το βράδυ του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου 2020 διοργάνωσε στο φιλόξενο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του έτους, η οποία είχε τριπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζεται με την εορτασμό της Πρωτοχρονιάς 2020 που σηματοδοτεί την είσοδο στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και την εξαγγελία του φιλόδοξου εγχειρήματος για την καταγραφή της ιστορίας του Συλλόγου και του προσδιορισμού με σαφήνεια της ημερομηνίας ιδρύσεώς του.

Η πρόεδρος του Συλλόγου και συνάμα συγγραφέας Βάνα Κοντομέρκου καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη γιατί αγνόησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τον χιονιά και παρέμειναν πιστοί στο πρώτο ραντεβού του έτους.

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας «Χρόνια Πολλά» και ό,τι το καλύτερο και ωραιότερο σε σας και στις οικογένειές σας όχι μόνο το 2020, αλλά στην 3η δεκαετία της χιλιετίας που μόλις μπήκαμε. Ευχόμαστε πάνω από όλα υγεία και ευημερία, δύναμη και θάρρος να παλεύουμε την καθημερινότητα που όσο πάει γίνεται πιο απαιτητική , ειρήνη στον κόσμο, γαλήνη στην ψυχή μας και αγάπη. Αγάπη χωρίς σύνορα για να μπορέσουμε να πιάσουμε, να νοιώσουμε την ουσία της ζωής», επεσήμανε η κ. Κοντομέρκου εκφράζοντας  την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνεργάστηκαν για την οργάνωση της γιορτής, καθώς επίσης και για τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» για την φιλοξενία και για την προετοιμασία του πλουσιοπάροχου δείπνου.

Αναφερόμενη στους στόχους της νέας χρονιάς η κ. Κοντομέρκου επεσήμανε ότι «το 2020 φαίνεται να είναι ένας χρόνος σταθμός» και εστίασε την προσοχή της στην καταγραφή της ιστορίας του συλλόγου.

«Κοίταξα, λοιπόν, να μαζέψω  πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία της ίδρυσης του δικού μας συλλόγου. Ένα που βρήκα είναι ότι το 1891 οι πρώτοι Έλληνες της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρίγκηπα Γεωργίου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ίδρυσαν το πρώτο σωματείο με την ονομασία Αθήνα, που κράτησε μέχρι το 1895.

Γενική άποψη της μεγάλης αίθουσας του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συλλόγου Αθηναίων για την κοπή της βασιλόπιτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το επόμενο, πιο κοντινό, είναι ότι γύρω στο 1920 στο Μανχάταν κάποιοι ομογενείς Αθηναίοι, κάτοικοι της Νέας Υόρκης, έριξαν την ιδέα, τον σπόρο για την ίδρυση του Συλλόγου Αθηναίων. Δυστυχώς δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία πότε έγινε αυτό, το 1920 ή μεταξύ του 1920 και 1921. Από τις εφημερίδες της εποχής – Ατλαντίδα και Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης – και από βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της ομογένειας (τουλάχιστον όσα μπόρεσα να βρω εγώ) το μόνο συγκεκριμένο είναι ότι γύρω στο 1920 – 1930 μαζί με ονόματα των άλλων συλλόγων της ομογένειας αναφέρεται και ο Σύλλογος Αθηναίων. Αν κανένας ξέρει κάτι περισσότερο θα το εκτιμούσαμε να μας το πει.  

Όμως έχουμε πιστοποιητικό, ότι ο Σύλλογος κατεγράφη επισήμως στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 10 Σεπτεμβρίου 1937. Και συγκεκριμένα τα ονόματα των εννέα πρώτων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσυσταθέντος Αθηναϊκού Συλλόγου, όπως κατεγράφησαν από τον Δικαστή της Νέας Υόρκης τότε είναι τα εξής: Κωνσταντίνος Γιάβης, Ηλίας Βλάχος, Γιώργος Ζαμάς, Κωνσταντίνος Καζής, Γιώργος Γενεράλης, Γιάννης Γεωργιάδης, Νίκος Χαμπάκης, Παναγιώτης Καμπς και Θανάσης Κρέμος.

Ο Γενεράλης, ένας εξαιρετικά δραστήριος με ανήσυχο πνεύμα δημοσιογράφος, πρωτοστάτησε στο να συσταθεί ο Σύλλογος των Αθηναίων το 1937 και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αργότερα το 1938. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθώς και των Αθηναίων.

Οι Αθηναίοι με τους φίλους τους ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη γιορτή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επί Γενεράλη ο Σύλλογος Αθηναίων ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική δράση και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής κινήθηκε δραστήρια και αποτελεσματικά για να σταλεί σημαντική βοήθεια, γνωστή ως Greek War Relief.

Δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι άνθρωποι που έριξαν τον σπόρο του συλλόγου μας γύρω στο 1920 ήταν οι ίδιοι με αυτούς που παρουσιάστηκαν αργότερα στην πολιτεία το 1937 και έκαναν την επίσημη εγγραφή του Συλλόγου.

Όμως μέσα μας βαθιά ξέρουμε ότι όποιοι και να είναι τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αξιόλογη προσφορά τους, γι αυτό που έφτιαξαν τότε και έχουμε εμείς σήμερα», επεσήμανε η κ Κοντομέρκου και κάλεσε τους πρώην προέδρους, τα στελέχη και τα μέλη σε μια πρόποση και να ευχηθούν τα καλύτερα για τον σύλλογο.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Αθηναίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστη και η πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους συνδαιτυμόνες και εστίασε την προσοχή της στην αναγκαιότητα διατήρησης και μεταλαμπάδευσης των παραδόσεων και των ηθών και των εθίμων της φυλής μας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας η οποία ήταν δωρεά του Παναγιώτη Κομπίτση, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου NY Bakery Café με έδρα την Αστόρια.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.