ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια το βράδυ του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου 2020, είχε πλημμυρίσει από τους Βορειοχωρίτες και τους φίλους τους οι οποίοι αγνόησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τον χιονιά και γιόρτασαν από κοινού την 70ή επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα».

Στην γιορτή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός, καθώς επίσης και εκπρόσωποι όλων των χιακών και όχι μόνο συλλόγων, οι οποίοι συγχάρηκαν τον πρόεδρο Δημήτρη Μουτάφη και τα άλλα στελέχη, καθώς επίσης και τους τιμώμενους της βραδιάς.

Πρόκειται για τους δωρητές και ακάματους εργάτες του Συλλόγου και του προσκυνηταρίου της Αγίας Μαρκέλλας, Γιώργο Δοντά και Νίκο Πρωτοφανούση, οι οποίοι εξέπληξαν τους πάντες με την απλότητά τους και με την ταπεινοφροσύνη.

Ήταν αν μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η μοναδική-  που οι τιμώμενοι ήταν λακωνικοί και με τις ελάχιστες φράσεις κατάφεραν να υπενθυμίσουν στο ακροατήριο ότι στον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου ανήκουν στο «Εμείς», που έλεγε και ο Μακρυγιάννης, ότι στη γενναιοδωρία και στην αγαθοεργία δεν υπάρχουν όρια και ότι τα έργα μετρούν περισσότερα από τα λόγια.

Στη γιορτή παρέστη και ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος κατάγεται από την Παρπαριά της Χίου και ο οποίος τα έξι τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη πνευματικού ηγέτη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου και του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτριος Μουτάφης αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες τον Ιανουάριο του 1950 εκπρόσωποι των 26 χωριών της Βορείου Χίου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναβιώσουν το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας.

Από αριστερά διακρίνονται οι: Μαρία Σκυριώτη, Γιάννης Μουτάφης, Κώστας Γωνιάς, Μαριάννα Βουγιούκα, Κώστας Ράλλης, Δημήτρης Μουτάφης, π. Βασίλειος Λούρος, Γεωργία Δοντά και Δημήτρης Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Από τότε μέχρι και σήμερα στις αρχές του Ιανουαρίου συνδυάζουν την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας με την ετήσια χοροεσπερίδα.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή, ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμμετέχει για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση του ευλογημένου συλλόγου των 26 χωριών της Βόρειας Χίου.

Στη συνέχεια ευχήθηκε χρόνια πολλά και προέτρεψε τα μέλη του συλλόγου να διαιωνίσουν αυτή την τόσο όμορφη προσπάθεια και να δώσουν το έναυσμα στους νέους να πλαισιώσουν τον Σύλλογο και να προετοιμαστούν να αναλάβουν την σκυτάλη.

Από αριστερά, οι: Μαρία Σκυριώτη, Γιάννης Μουτάφης, Κώστας Γωνιάς, Μαριάννα Βουγιούκα, Κώστας Ράλλης, Δημήτρης Μουτάφης, π. Βασίλειος Λούρος, Γεωργία Δοντά και Δημήτρης Γωνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτριος Μουτάφης απένειμε τις τιμητικές πλακέτες στους δωρητές του Συλλόγου και του προσκυνηταρίου της Αγίας Μαρκέλλας, Γιώργο Δοντά και Νίκο Πρωτοφανούση και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά των τιμωμένων στην ομογένεια και στις δωρεές τους στον Σύλλογο και στην Αγία Μαρκέλλα στο Upstate της Νέας Υόρκης, όπου κάθε χρόνο διοργανώνουν πανηγύρια αντάξια των πανηγυριών που διοργανώνονταν στη Χίο.

To παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρκέλλας, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, έχει χτιστεί στο κέντρο του μεγάλου οικοπέδου που έχουν αγοράσει προ τεσσάρων και πλέον δεκαετιών οι Βορειοχωρίτες στην περιοχή Kenoza Lake στα Κάτσκιλς. Αριστερά του ναού υπάρχει μια λιμνούλα και δεξιά υπάρχει το μεγάλο υπόστεγο και οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα στον Σύλλογο να διοργανώσει τα πανηγύρια και τις εκδρομές αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες.

Το περασμένο καλοκαίρι οι Βορειοχωρίτες και κατ’ επέκταση η ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια την 40ή επέτειο της ανέγερσης του παρεκκλησίου και τις εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος και ο δήμαρχος της Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς.  

Από αριστερά διακρίνονται οι: Κώστας Γωνιάς, Μαρία Σκυριώτη, Μαριάννα Βουγιούκα, Κώστας Ράλλης, Δημήτρης Μουτάφης, πάτερ Βασίλειος Λούρος, Γεωργία Δοντά, Δημήτρης Γωνιάς, Νίκος Κατσάπης, Γιάννης Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.