Οι Αμερικανοί σταμάτησαν ελληνικό τάνκερ στον Κόλπο του Μεξικού

Λένε ότι μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο

0
Δεξαμενόπλοιο εν πλω.

Οι αμερικανικές αρχές σταμάτησαν ένα ελληνικό πλοίο φορτωμένο με ρωσικά προϊόντα πετρελαίου εν πλω προς τη Λουιζιάνα, ανέφεραν πηγές στην Wall Street Journal.

Το πλοίο αναχώρησε στις αρχές Ιουνίου από τη χερσόνησο Ταμάν στη Ρωσία και σκόπευε να φτάσει στη Νέα Ορλεάνη μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αλλά οι αρχές εμπόδισαν το δεξαμενόπλοιο να εκφορτώσει το φορτίο του, το οποίο είχε επισημανθεί ότι προερχόταν από τη Ρωσία. Επί του παρόντος, το πλοίο ελέγχεται από το Τελωνείο και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ.

Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην ελληνική εταιρεία TMS Tankers (του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου) και ναυλώθηκε από τον ελβετικό όμιλο εμπορευμάτων Vitol, ο οποίος δήλωσε στην WSJ ότι λειτουργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων».

Το φορτίο αποτελείται από μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σε λέβητες και φούρνους, καθώς και βενζίνη κενού αέρος, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας —συμπεριλαμβανομένων του αργού πετρελαίου, των διυλισμένων καυσίμων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του άνθρακα— στις αρχές Μαρτίου ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Όμως το εμπάργκο των ΗΠΑ δεν απαγορεύει το πετρέλαιο και τα καύσιμα που προέρχονται από άλλη χώρα, όπως το Καζακστάν και ταξιδεύουν μέσω Ρωσίας καθ’ οδόν προς μια εξαγωγική αγορά, επεσήμανε η WSJ, προσθέτοντας ότι η χερσόνησος Ταμάν αποστέλλει ρωσικά και καζακικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Οι επιφυλακτικοί αγοραστές προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύνδεση, αποκρύπτοντας την προέλευση του αργού και το εμπόριο πετρελαίου με την ένδειξη «άγνωστος προορισμός».

Ένα άλλο τέχνασμα είναι η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα, η οποία συνήθως περιλαμβάνει ένα ρωσικό πλοίο που εκφορτώνει πετρέλαιο σε άλλο σκάφος από ουδέτερο μέρος.

Μια άλλη λύση που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη της προέλευσης του ρωσικού πετρελαίου είναι η πληρωμή σε γιουάν της Κίνας και όχι σε δολάριο ΗΠΑ, το τυπικό νόμισμα για το εμπόριο.

Πηγή: https://www.defencenet.gr/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.