ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Πατμίων «Ξάνθος ο Φιλικός» το βράδυ του Σαββάτου, 25ης Ιανουαρίου 2020 διοργάνωσε στο κέντρο εκδηλώσεων «See Cliff Manor» στο Σι Κλιφ του Λονγκ Αϊλαντ την ετήσια χοροεσπερίδα στο πλαίσιο της οποίας γιόρτασε την 54η επέτειο της ιδρύσεώς του, ανακήρυξε το Νίκο Γαβαλά επίτιμο μέλος και αναβίωσε τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.

Ο Σύλλογος Πατμίων, είναι ο μοναδικός σύλλογος ο οποίος δεν αρκείται μόνο με το φλουρί της πίτας, αλλά προσφέρει χρυσές λύρες σε κάθε νεογέννητο – μέλος του Συλλόγου. Πέρσι, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», προσέφεραν πέντε χρυσές λύρες ενώ εφέτος μόνον μία και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Θέμελη, γιο του Γρηγόρη και της Μαρίας Θέμελη.

Στην γιορτή των Πατμίων παραβρέθηκαν οι ιερείς και οι ηγέτες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καθώς επίσης και πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων οι οποίοι έχουν ευεργετηθεί από τη γενναιοδωρία του τιμώμενου και οι οποίοι με την παρουσία τους προσέδωσαν πανομογενειακό χαρακτήρα σε μια τοπική εκδήλωση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δημητρούλα Κωνσταντά  – Γκούστα καλωσόρισε τους συνδαιτυμόνες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, καθώς επίσης και προς όλα τα στελέχη που εργάστηκαν άοκνα για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια συνεχάρη τον τιμώμενο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Νίκος Γαβαλάς αποτελεί υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές των ομογενών και εστίασε την προσοχή της στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του και στην αγάπη του για την Αμοργό.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, συνεχάρη την ηγεσία του Συλλόγου για την απόφασή τους να τιμήσουν τον ευεργέτη της μεγαλωνύμου κοινότητας και πολλών άλλων ομογενειακών φορέων, Νίκο Γαβαλά.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηρακλής Κρεμμύδας, Χάρης Κάλας, π. Βασίλειος Λούρος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Νίκος Γαβαλάς, Βασίλειος Κωνσταντάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου Αμοργού και Νήσων όπου, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου.  

Ο κ. Γαβαλάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και μοιράστηκε το βραβείο με τη σύζυγό του Ελευθερία και με τα παιδιά του, τα δίδυμα Νίκο και Ευάγγελο, και την Παρασκευή και τόνισε ότι η οικογένεια αποτελεί το κύτταρο των συλλόγων και των κοινοτήτων.

«Όσο πιο ισχυρή είναι η οικογένεια, άλλο τόσο πιο ισχυροί είναι ο Σύλλογος, η κοινότητα και η ομογένεια», επεσήμανε ο κ. Γαβαλάς συγχαίροντας τους πρώην προέδρους Βασίλειο Κωνσταντά και Εμμανουήλ Δρίτσα που έχουν ήδη παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών του Συλλόγου.

Ο Γρηγόρης Θέμελης με τη σύζυγό του Μαρία και τον γιο τους Δημήτρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Εμμανουήλ Δρίτσας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και ο Βασίλειος Κωνσταντάς αντιπρόεδρος και ο Νίκος Γαβαλάς ευεργέτης της. Αυτό έδωσε το έναυσμα στους ιερείς, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, π. Βασίλειο Λούρο και π. Αναστάσιο Πουράκη, στον πρώην πρόεδρο Χάρη Κάλα και άλλα στελέχη να παραστούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Σύλλογο και να αναφωνήσουν «Άξιος».

Αμέσως μετά ακολούθησε ξεφάντωμα με την ορχήστρα «Άνεμος», του συμπατριώτη και συνάμα αντιπροέδρου του Συλλόγου Γιάννη Θέμελη.

Ο Σύλλογος Πατμίων Νέας Υόρκης «Ξάνθος ο Φιλικός» είναι ένας από τους πιο δραστήριους και πιο δυναμικούς Συλλόγους της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδρύθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει την πρωτοποριακή του δράση. Ο Σύλλογος ήταν από τους πρώτους εθνικοτοπικούς φορείς που συνειδητοποίησε την ανάγκη της προσέλκυσης των νέων στις εκδηλώσεις και κατάφερε προ πολλού να τους παραδώσει τη σκυτάλη.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους Δημητρούλα Γκούστα (πρόεδρο), Γιάννη Θέμελη (αντιπρόεδρο), Εμμανουήλ Δρίτσα (γραμματέα),  Πέρο Καμίτση, (βοηθό γραμματέα), Χρήστο Θέμελη (ταμία) και μέλη τους Εφη Ντανά, Βίβιαν Μαυρομούστακου, Μαρία Θέμελη, Γρηγόρη Θέμελη, Βασίλειο Κωνσταντά και Γεωργία Κωνσταντά.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο κέντρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γιώργος Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.