Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για να αποτραπεί απεργία στις σιδηροδρομικές μεταφορές

0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να νομοθετήσει «αμέσως» για να αποφευχθεί δυνητική απεργιακή κινητοποίηση που θα παρέλυε τις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων στις ΗΠΑ, έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το βράδυ, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, παρότι δηλώνει «υπερήφανος υποστηρικτής των συνδικάτων» και τονίζει πως «διστάζει» να χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο, θεωρεί απαραίτητο να παρέμβει το Κογκρέσο, καθώς η απεργία στους σιδηρόδρομους θα «έπληττε εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους και οικογένειες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Θέλω να είμαι σαφής: εάν κλείσουν οι σιδηρόδρομοι, θα υποστεί καταστροφή η οικονομία μας», τονίζει ο Τζο Μπάιντεν, που θέλει να εφαρμοστεί η καταρχήν συμφωνία του Σεπτεμβρίου ανάμεσα στις εταιρείες εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών και στα συνδικάτα, που μένει να επικυρωθεί από τα τελευταία. Ωστόσο, κάποιες από τις 12 συνδικαλιστικές οργανώσεις που αφορά δεν θέλουν τη συμφωνία, η σύναψη της οποίας αποδείχθηκε δύσκολη ιδίως εξαιτίας διαφωνιών για τις αναρρωτικές άδειες.

Αν δεν εφαρμοστεί ως την 9η Δεκεμβρίου, ή ως την 5η Δεκεμβρίου κατά τα χρονοδιαγράμματα κάποιων από τα μέρη, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με απεργιακή κινητοποίηση που θα ακινητοποιήσει σχεδόν 7.000 σιδηροδρομικούς συρμούς μεταφοράς εμπορευμάτων και θα κοστίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Αμερικανικών Σιδηροδρόμων (Association of American Railroads, AAR).

Καθώς ακόμη κι αν μόνο ένα συνδικάτο κατέβει σε απεργία, τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Ζητώντας να επέμβει το Κογκρέσο, ο πρόεδρος, που πρόσφατα πάτησε τα ογδόντα, υφίσταται πολιτική ήττα, που ίσως ανακόψει την ορμή που ανέκτησε στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Χάρη σε νόμο του 1926 που του έδωσε προνόμια για την αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους, το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει υποχρεωτικά την υιοθέτηση της καταρχήν συμφωνίας, παρά την απόρριψή της από πλευράς κάποιων συνδικάτων.

«Διστάζουμε όσον αφορά την ιδέα να παρακάμψουμε τη διαδικασία επικύρωσης της καταρχήν συμφωνίας, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αποτρέψουμε μια καταστροφική απεργία στους σιδηρόδρομους σε εθνική κλίμακα, που θα παρέλυε την οικονομία μας», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να μην προβεί σε καμία τροποποίηση της καταρχήν συμφωνίας, είτε υπέρ των εργαζομένων, ή υπέρ των επιχειρήσεων.

«Ανεξαρτήτως καλών προθέσεων, οποιαδήποτε αλλαγή θα ήγειρε κίνδυνο καθυστερήσεων και παραλυτικής απεργιακής κινητοποίησης», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η συμφωνία κλείστηκε «με καλή πίστη» από τα μέρη.

Στη δική της ανακοίνωση, η κυρία Πελόσι δεσμεύτηκε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα σταλεί στη Γερουσία χωρίς τροποποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.