Ο «ιεροψάλτης του λαού» δεν πρόλαβε να ψάλει το «Χριστός Ανέστη» – Απίστευτη η οδύνη

2
Ο Θεόφιλος Παπαηλίας σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

NEA YOΡΚΗ. Ο «ιεροψάλτης του λαού», όπως αποκαλούσαν τον Θεόφιλο Παπαηλία οι εκατοντάδες των ομογενών που για δεκαετίες έψελναν μαζί του το Χριστός Ανέστη στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου (18 Απριλίου 2020) ηττήθηκε από τον κορωνοϊό.

Η θλιβερή είδηση προκάλεσε σοκ με όλη τη σημασία της λέξεως στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και στους ιερείς, στα στελέχη και στα μέλη της μεγαλωνύμου κοινότητας. Αν και Μεγάλο Σάββατο και Ανάσταση, εν τούτοις το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε μια στιγμή.

Ο αείμνηστος είναι ο πρώτος ιεροψάλτης στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης που υπέκυψε στον κορωνοϊό. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο μήνυμά του μετά το πέρας της Ακολουθίας της Αναστάσεως έκανε ειδική μνεία, χωρίς να αναφέρει το όνομά του και κάλεσε τους ομογενείς να συμπεριλάβουν στις προσευχές τους και τους ιεροψάλτες που στις δύσκολες στιγμές παρέμειναν πιστοί στο αναλόγιό τους.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας, με την τούρτα των 80ών γενεθλίων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος, όπως επεσήμαναν τα παιδιά του, δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 εμφάνισε μια αρρυθμία, η οποία τον υποχρέωσε να ζητήσει ιατρική αρωγή. Το απόγευμα εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρρυθμία.  Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν τα πρώτα σημάδια του κορωνοϊού, ενώ το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη. Εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλευόταν μέχρι και τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου που ηττήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, που στέρησε την ζωή περισσότερων από 13.000 Νεοϋορκέζων μεταξύ των οποίων και δεκάδων ομογενών.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1940 στα Καρδάμαινα της Κω. Οι αείμνηστοι γονείς του Ηλίας Παπαηλίας και Κυριακή το γένος Μηνά, έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Ιωάννη (αείμνηστο) την Άννα, τον Θεόφιλο, τον Πασχάλη και τον Παναγιώτη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Μετά την αφυπηρέτησή του από το Ιππικό του Ελληνικού Στρατού με τον βαθμό του λοχία, έλαβε φύλλο πορείας, παράτησε τα Καρδάμαινα και το νησί και έγινε ναύτης.  Το 1965, σε ένα από τα υπερατλαντικά του ταξίδια αποφάσισε να παρατήσει το καράβι και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Ερχόμενος εδώ ασχολήθηκε με το επάγγελμα του υποδηματοποιού και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του κατάστημα  στο Τζάκσον Χάιτς, πλησίον της ιστορικής κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το οποίο αποτελούσε προορισμό για τους ομογενείς και συνάμα το στέκι στο οποίο συναντιούνταν συχνά και έκαναν διάφορες συζητήσεις.

Μετά από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 1980, όταν πλέον είχε αγοράσει το δικό του σπίτι πλησίον του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, αποφάσισε να μεταφέρει και το υποδηματοποιείο το οποίο είχε την ίδια περίπου απόσταση από το σπίτι και από το αναλόγιο και να το ονομάσει «Philip’s Shoe Repair» .

Στα μέσα δεκαετίας του ‘90 αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του και να αφιερώσει όλο του το είναι στην ψαλτική τέχνη.

Όντας κάτοικος Αστόριας γνώρισε την δεύτερης γενιάς Ελληνίδα, Γιαννούλα Βούλγαρη, την ερωτεύτηκε και στις 23 Ιουλίου 1967 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιστορικό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Βασιλική, την Κυριακή και τον Ηλία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Και τα τρία παιδιά μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Νικολάου και μάλιστα αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας, λοχίας του Ιππικού του Ελληνικού Στρατού. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Θεόφιλος και η Γιαννούλα επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Τους παρείχαν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και χάρισαν στην κοινωνία μία δασκάλα, μια λογοθεραπεύτρια και έναν οικονομολόγο.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και μετά από λίγα χρόνια για να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Η Βασιλική είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Καρανικόλα και έχουν δύο αγόρια, τον Θεόδωρο και τον Θεόφιλο. Η Κυριακή είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σπυρίδη και έχουν δύο παιδιά, τον Σπύρο και την Ιωάννα, ενώ ο Ηλίας είναι παντρεμένος με την Χριστίνα, το γένος Μπούρα με την οποία έφεραν στον Κόσμο δύο κορίτσια την Ευαγγελία και την Ιωάννα.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια για τον θάνατο του ιεροψάλτη του λαού Θεόφιλο Παπαηλία.

Αιωνία του η μνήμη.

Ο Θεόφιλος Παπαηλίας στο αναλόγιό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-


2 COMMENTS

  1. Our beloved chantor was a kind loving man with a voice of an angel. He knew how to convey the love and power of the songs from our beloved God and they filled the walls of the church and came deep within our hearts. That voice can never be duplicated and can still be heard even in the silence of the church proper. God placed him in HIS Kingdom of heaven with all the other angels and our precious Father Kim and Father Taso. May God rest their souls and they will remain in our prayers forever. Rest In Peace Dear Beloved Friend

  2. This is crushing. Absolutely crushed. I loved this man so dearly. He would let me stand with him on the analogio as an 8-9 year old and remembered me and always embraced me through my adulthood. May his memory be eternal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.