Μπορεί η Σουηδία να κέρδισε το στοίχημα της πανδημία του κορωνοϊού;

0
Η κοινωνική αποστασιοποίηση στην Σουηδία. Φωτογραφία: www.mononews.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.mononews.gr) Η ασυνήθιστη προσέγγιση της Σουηδίας στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας αρχίζει να αποδίδει, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της χώρας.

Ο Anders Tegnell, ο «αρχιτέκτονας» πίσω από τη σχετικά χαλαρή απάντηση της Σουηδίας στην απειλή του νέου κορονοϊού και της νόσου Covid-19, υποστηρίζει ότι τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά μετάδοσης και τους θανάτους δείχνουν ότι η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται.

«Βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο», δήλωσε ο Tegnell στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Η Σουηδία άφησε σχολεία, γυμναστήρια, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια ανοιχτά καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με την κυβέρνηση να παροτρύνει τους πολίτες να ενεργήσουν υπεύθυνα και να τηρήσουν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίστηκε από κάθε χώρα με διαφορετικά μέτρα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια στρατηγική θα αποδειχθεί τελικά πιο αποτελεσματική και ακόμη και ειδικοί στη Σουηδία προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ωστόσο, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τους αυστηρούς αποκλεισμούς, η σουηδική προσέγγιση έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μέρος αυτής της προσέγγισης βασίζεται στο γεγονός ότι η Σουηδία διαθέτει, ως χώρα, ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Σε καμία φάση δεν καταγράφηκαν ελλείψεις εξοπλισμού ή προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας και οι εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκαν σε όλη την επικράτεια παρέμειναν ως επί το πλείστον άδειες.

Ποσοστά θανάτου
Μέχρι χθες, Κυριακή, η Σουηδία είχε ανακοινώσει 1.540 θανάτους συνδεόμενους με τη λοίμωξη Covid-19, μετά την καταγραφή 29 νέων θανάτων από το Σάββατο. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνους που καταγράφονται στην υπόλοιπη Σκανδιναβία, αλλά πολύ μικρότερος από της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, τόσο σε απόλυτες όσο και σε σχετικές τιμές.

Ο Tegnell δεν είναι ο μόνος επιστήμονας με θεσμικό ρόλο στη Σουηδία που ισχυρίζεται ότι η χώρα μπορεί να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.

«Η τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με μια πιο επίπεδη καμπύλη -όπου έχουμε πολλά νέα κρούσματα, αλλά όχι καθημερινή αύξηση- είναι σταθεροποιητική», δήλωσε την Παρασκευή η Karin Tegmark Wisell, επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας της Αρχής Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. Προσθέτοντας πως «βλέπουμε το ίδιο μοτίβο και για τους ασθενείς σε εντατική θεραπεία».

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η εικόνα ήταν πολύ πιο θλιβερή. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε αφήσει μάλιστα να εννοηθεί πως η κυβέρνηση μπορεί να χρειαζόταν να επανεξετάσει την προσέγγισή της μπροστά στην προοπτική χιλιάδων θανάτων. Συγκεκριμένα, η αδυναμία προστασίας των ατόμων στα γηροκομεία ξεχώρισε ως σαφής αδυναμία, ενώ ήταν από τους βασικούς λόγους που η Σουηδία παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τις γειτονικές χώρες.

«Η προστασία των ανθρώπων στα γηροκομεία θα έπρεπε να ήταν καλύτερη», δήλωσε ο Λεβέν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, συνολικά, η στρατηγική του Λεβέν κέρδισε την έγκριση των Σουηδών και η δημοτικότητά του αυξήθηκε.

«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις σουηδικές αρχές που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο CEO της Volvo Cars, Χάκαν Σάμουελσον, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Είναι μια δύσκολη ισορροπία, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέτρα που έχει λάβει η Σουηδία».

Η Volvo, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή σε όλη την Ευρώπη, θα ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές στα σουηδικά εργοστάσιά της τη Δευτέρα.

«Τα μέτρα μας βασίζονται στην ανάληψη ατομικής ευθύνης, ένα σημαντικό στοιχείο του σουηδικού μοντέλου», δήλωσε ο Σάμουελσον.

Η οικονομία

Η στρατηγική της Σουηδίας μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας της, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της HSBC Global Research, Τζέιμς Πόμεροϊ.

Ο ίδιος επισημαίνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθούν τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της Σουηδίας είναι ένα άτομο, καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική αποστασιοποίηση. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι πιο διαδεδομένη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη και όλοι έχουν πρόσβαση σε γρήγορο Διαδίκτυο, το οποίο βοηθά μεγάλα κομμάτια του εργατικού δυναμικού να παραμείνουν παραγωγικά μακριά από το γραφείο.

Και ενώ πολλές άλλες χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων προστίμων, εάν οι άνθρωποι πιαστούν να παραβιάζουν τους νόμους κοινωνικής απόστασης, οι Σουηδοί φαίνεται να ακολουθούν αυτές τις οδηγίες χωρίς την ανάγκη νομοθεσίας. Τα ταξίδια από τη Στοκχόλμη στη Γκότλαντ -έναν δημοφιλή προορισμός διακοπών- μειώθηκαν κατά 96% το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου φορέα κινητής τηλεφωνίας της χώρας, της Telia Company. Και τα στατιστικά στοιχεία της διαδικτυακής υπηρεσίας Citymapper δείχνουν σχεδόν 75% πτώση της κινητικότητας στην πρωτεύουσα.

Η Σουηδία επίσης πρόσφατα απέρριψε την αντίληψη ότι δεν υπάρχει κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Δεν έχουμε ριζικά διαφορετική άποψη», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Sweden. «Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων που επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ένας μύθος ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Σουηδία», πρόσθεσε.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.