ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια σεμνή εκδήλωση και με τη συμμετοχή πολλών ιατρών, μελών του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, αλλά και φοιτητών των ιατρικών σχολών και πολλών ομογενών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, σε αμφιθέατρο του νοσοκομείου Lenox Hill, το ετήσιο συμπόσιο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη της πρώτης Ελληνίδας γυναίκας ιατρού, της Μαίρης Καλαποθάκη.

Στην απονομή ήταν παρόντες εκτός από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνο Μανώλα, η ογκολόγος κ. Στέλλα Λυμπέρη, που εργάστηκε για την αναγνώριση και την καθιέρωση του συμποσίου και η καθηγήτρια της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, κ. Τζανίν Αν Βιλέλα.

Άποψη του κοινού και των ιατρών που παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα διάλεξη. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Η κ. Βιλέλα, παρουσίασε κατόπιν την κ. Οικονόμου, που είναι η διευθύντρια στο Ογκολογικό τμήμα Γυναικολογίας, στο νοσοκομείο «Νιου Γιόρκ Πρεσβιτεριαν-Μπρούκλιν Μέθοδιστ». Η κ. Οικονόμου μίλησε στην συνέχεια για ενα θεμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών και συγκεκριμένα για τον καρκίνο των ωοθηκών και τις νέες τεχνικές  σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την θεραπεία της συγκεκριμένη μορφής του καρκίνου.

Στην διάρκεια της ομιλίας της η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και με διαφάνειες στα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο στις ωοθήκες και τα επικίνδυνα σημεία που υποδηλώνουν εάν ένας ασθενής θα εκδηλώσει αυτού του είδους καρκίνο.

Όπως την χρήση ορμονών για την εμμηνόπαυση, την ηλικία, την υπογονιμότητα, το βάρος και τα στοιχεία γενετικής του κάθε ατόμου. Από την άλλη πλευρά αν μια γυναίκα γεννήσει, εάν ταϊζει το παιδί με το δικό της γάλα, εάν έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή και διάφοροι άλλοι παράγοντες μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες. 

Ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, ο οποίος παρέστη στην διάλεξη. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική έχει ανακαλυφθεί ο κυριότερος παράγοντας που προϋποθέτει η εμφάνιση του καρκίνου στις ωοθήκες και πρόκειται για γονίδια τα οποία έχουν την μορφή BRCA 1 & 2. Ανάλογα με την μορφή των γονιδίων αυτών εξετάζουν οι γιατροί και το ενδεχόμενο ιατρικής επέμβασης για την πρόληψη εμφάνισης του καρκίνου στις ωοθήκες.

Στο σημείο αυτό η κ. Οικονόμου εξήγησε ότι η χρήση φαρμάκων για την εφαρμογή χημειοθεραπείας ενδείκνυται σε αρκετές από τις περιπτώσεις, όμως το κόστος των φαρμάκων είναι εξωπραγματικό.

Η ομιλήτρια δέχθηκε ερωτήσεις στο τέλος σχετικά με τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας της.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Παναγιώτης Μανώλας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας και ο Δρ. Γιώργος Λιακέας. Όλοι τους έχουν διατελέσει πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Πριν από την διάλεξη παρατέθηκε δεξίωση σε διπλανή αίθουσα.

Φοιτήτριες της Ιατρικής με την Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη-Βαλασιάδη. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.