ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον του Λονγκ Αϊλαντ  το Σάββατο του Λαζάρου (20 Απριλίου 2019) είχε πλημμυρίσει από αγάπη για τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.  Τα μέλη της κοινότητας, καθώς επίσης και τα στελέχη της ήταν επί ποδός. Άλλοι υποδέχονταν με χαρά τα παιδιά και τους νέους με ειδικές ανάγκες, ενώ άλλοι ασχολούνται με την προετοιμασία του νηστίσιμου γεύματος.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ομογενείς, καθώς επίσης και οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου με τους δασκάλους τους παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η χορωδία η οποία έψαλε τους ύμνους, καθώς επίσης και οι μαθητές με τους δασκάλους οι οποίοι διδάχτηκαν τις παραδόσεις και προετοίμασαν τα λαζαράκια.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, π. Ιωάννης Λαρδάς συνεχάρη τις δασκάλες γιατί δίδαξαν στα παιδιά ένα έθιμο το οποίο ακόμη και για τον ίδιο ήταν άγνωστο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο Θεό και ευχαριστίες στους ιερείς της ενορίας για την ευκαιρία να τελέσει και πάλι φέτος τη Θεία Λειτουργία την ημέρα αυτή στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε τον π. Διονύσιο Στρούζα, ο οποίος ξεκίνησε το «Challenge Liturgy Program».

O Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τα παιδιά που διακόνησαν με πολλή προσοχή και ευλάβεια στο Ιερό, για τους ιεροψάλτες. Ειδική μνεία έκανε στη νεανική Βυζαντινή Χορωδία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία παρατέθηκε νηστίσιμο γεύμα. Η λειτουργία και το γεύμα, όπως επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Λαρδάς εντάσσεται στο πλαίσιο της διακονίας «The Challenge Liturgy Program», η οποία έχει θεσπιστεί το 1990 με πρωτοβουλία του π. Διονυσίου Στρούζα και του ζεύγους Εμμανουήλ και Μαρίνας Κατσούλη.

Όταν ξεκίνησε η διακονία η συντριπτική πλειοψηφία τω ατόμων με ειδικές ανάγκες ήταν παιδιά, ενώ σήμερα εν έτη 2019 οι περισσότεροι ήταν νέοι και ενήλικες.

Η κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες του Λονγκ Αϊλαντ και η οποία έχει προγράμματα για όλες τις ηλικίες και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μετατροπής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου σε Ημερήσιο.

Οι μαθητές και οι δασκάλες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Τζόσουα Πάππας, π. Διονύσιος Στρούζας, αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο διάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης και ο π. Ιωάννης Λαρδάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη βυζαντινή χορωδία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά που υπηρέτησαν στον Ιερό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.