ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο νέο σουπερμάρκετ «North Shore Farms» στο Γουάιτστόουν το μεσημέρι της Παρασκευής, 19 Απριλίου 2019 υπήρχε το αδιαχώρητο. Οι ομογενείς και οι άλλοι κάτοικοι του Γουάιτστόουν, της Μάλμπα και των γύρω περιοχών προσήλθαν όχι μόνο για τα ψώνια τους. Πολλοί άλλοι ήρθαν για να γνωρίσουν από κοντά τη σεφ και συγγραφέα Μαρία Ζωιτά και να αγοράσουν το βιβλίο της «Μediterranean Cuisine – Made With Love – From the Greek Island of Lefkada to Manhattan’s Westside Market – Maria Zoitas» ως πασχαλινό δώρο.

Η Μαρία Ζωιτά και η Τζούλη Πανταζή υποδέχονταν τους πελάτες τους κερνούσαν «Cheesecake», πορτοκαλόπιτες, λεμονόπιτες και άλλα εδέσματα. Δίπλα τους χαμογελαστός και ευδιάθετος ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ Νικόλαος Κατοπόδης, ο οποίος για μία ακόμη φορά εξέπληξε τους πελάτες με την αγάπη του για τη μεγάλη αδελφή του και την ευγνωμοσύνη του γιατί με το βιβλίο της κατάφερε να κάνει γνωστή στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό τη Λευκάδα και την ανυπόκριτη αγάπη για το γραφικό νησί του Ιονίου Πελάγους.  

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αλλοεθνείς, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει την εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου «NBC»που είχε προβληθεί προ τριών εβδομάδων και στην οποία η Μαρία Ζωιτά παρουσίασε το βιβλίο της, τη συνταγή του «Cheesecake» και ξεδίπλωσε την αγάπη της για την οικογένειά της και τη γενέτειρα.

To βίντεο της εκπομπής του NBC. Ευγενική παραχώρηση Μαρίας Ζωιτά.

Αρκετοί από αυτούς αγόρασαν το βιβλίο και ζήτησαν από τη Μαρία να το υπογράψει και να το αφιερώσει στα προσφιλή τους πρόσωπα ως πασχαλινό δώρο.

Η συγγραφέας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους έσπευσαν να αγοράσουν το βιβλίο της καθώς επίσης και για τον αδελφό της και συνάμα ιδιοκτήτη του «North Shore Farms» Νικόλαο Κατωπόδη και όλο το προσωπικό για τη βοήθεια που της παρείχαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σε πρώτο πλάνο η Μαρία Ζωιτά ενώ ετοιμάζεται να υπογράψει το βιβλίο της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Το βιβλίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2018 και διατίθεται από την ιστοσελίδα www.amazon.com (https://www.amazon.com/Made-Love-Maria-Zoitas/dp/0692967826), καθώς επίσης και στα καταστήματα της αλυσίδας «Westside Market NYC» στο Μανχάταν.

​​Το «Made With Love», διαφέρει από πολλά άλλα βιβλία μαγειρικής βασισμένα στη μεσογειακή γαστρονομία  που εξέδωσαν ομογενείς και Αμερικανοί, διότι είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό τσελεμεντέ.

​Κι αυτό διότι εμπεριέχει την ιστορία της Μαρίας και του σύζυγού της Γιάννη Ζωιτά από τη Λευκάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και την ιστορία της ίδιας της Λευκάδας και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία.

Γενική άποψη από το σουπερμάρκετ «North Shore Farms» στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ξεφυλλίζοντας το και μελετώντας το προσεκτικά ο αναγνώστης θα διαπιστώσει με ικανοποίηση ότι ακόμη και το βιβλίο αυτό καθ’ εαυτό γράφτηκε με την ίδια αγάπη με την οποία η Μαρία Ζωιτά για τρεις περίπου δεκαετίες προβάλλει την ελληνική γαστρονομία στο Μανχάταν. 

​Μελετώντας προσεκτικά τα κεφάλαια και κοιτάζοντας το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο αναγνώστης θα κατανοήσει καλύτερα γιατί ακόμη και οι New York Times αποκάλεσαν τη Μαρία “πρέσβειρα” της ελληνικής μαγειρικής, της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. Παράλληλα θα κατανοήσει καλύτερα την προσφορά της στην ομογένεια και πάνω από όλα τη γενναιοδωρία της. 

​Ο αναγνώστης θα κατανοήσει καλύτερα την απλότητά της, την αγάπη της για ό,τι κάνει, και το πιο σημαντικό την ευσπλαχνία και τη γενναιοδωρία της οικογένειας Ζωιτά.

Η Τζούλη Πανταζή, αριστερά και η Μαρία Ζωιτά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

​Η Μαρία Ζωιτά αφιέρωσε το βιβλίο της στην αείμνηστη μητέρα της Ευφροσύνη Κατωπόδη και στη γιαγιά της Ευθυμία Κατωπόδη που, όπως αναφέρει, της δίδαξαν τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και πώς να απολαμβάνει και να αγαπά τη μαγειρική ως τέχνη και ως πηγή χαράς και ικανοποίησης που προκαλούν τα εύγευστα φαγητά και γλυκά.

​Το αφιερώνει επίσης και στον αγαπημένο σύζυγό της Γιάννη που με τη δημιουργία και την αφοσίωσή του στα Westside Market της έδωσε τη δυνατότητα να μαγειρέψει για χιλιάδες Νεοϋορκέζους και τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τη Νέα Υόρκη και να τους δώσει το έναυσμα να εξοικειωθούν με την ελληνική γαστρονομία και τον πολιτισμό μας.

Αριστερά ο Νικόλαος Κατοπόδης, ενώ συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Ματίνα Δεμελή, ενώ δεξιά η Τζούλη Πανταζή και η συγγραφέας – σεφ Μαρία Ζωιτά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι πελάτες ενώ δοκιμάζουν το Cheesecake. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.