ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εορταστικό και πανηγυρικό με όλη της σημασία της λέξεως χαρακτήρα είχε η πρώτη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου 2020, στο Ικαριώτικο Σπίτι στο Πενσόκεν της Νέας Ιερσέης.

Κι αυτό για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με την παρουσία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου και των ιερέων της περιοχής που για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια παραβρέθηκαν στην πρώτη του έτους πανομογενειακή συγκέντρωση της Ομοσπονδίας για την παρέλαση της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής της Φιλαδέλφειας, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαρτίου 2020.

Ο δεύτερο σχετίζονταν με την ανακήρυξη της προξένου του Παναμά στη Φιλαδέλφεια, κ. Γεωργίας Αθανασοπούλου ως Μέγα Τελετάρχη της Παρέλασης και του ύπατου προέδρου της AHEPA Γιώργου Χωριάτη, ως αποδέκτη του « Μεταλλίου της Ελευθερίας – 2020».

Στιγμιότυπα από την πανομογενειακή συγκέντρωση: Ευγενική παραχώρηση Cosmos Philly

Ο τρίτος σχετίζονταν με την αναβίωση των εθίμων της Πρωτοχρονιάς και της κοπής της Βασιλόπιτας.

Η προετοιμασία της παρελάσεως του 2020 στην Φιλαδέλφεια, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ξεκίνησε πέρσι κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας όπου ο Γιάννης Βασιλείου είχε ανακοινώσει ότι η παρέλαση της Φιλαδέλφειας θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου 2020. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά διότι η Ομοσπονδία Φιλαδέλφειας έχει ήδη ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και το πιο σημαντικό εξέλεξε ήδη τελετάρχη την Πρόξενο Γεωργία Αθανασοπούλου και τον Γιώργο Χωριάτη ως αποδέκτη του Μεταλλίου της Ελευθερίας.

Αμφότεροι οι τιμώμενοι ήταν παρόντες στη συγκέντρωση και με τις εμπνευσμένες ομιλίες τους προκάλεσαν τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό των ομογενών που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει το Ικαριώτικο Σπίτι.

Απί αριστερά οι Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Γιώργος Χωριάτης, Γεωργία Αθανασοπούλου και Μαρία Αγκατσιώτη. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος συνεχάρη την πρόεδρο Γεωργία Χαλάκου, την πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως, την γραμματέα Μαρία Αγκατσιώτη και όλα τα στελέχη για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν όχι μόνο για την παρέλαση, αλλά για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη συνέχεια συνεχάρη τον Γιώργο Χωριάτη και την Γεωργία Αθανασοπούλου για την πολυσχιδή προσφορά και δράση και τόνισε ότι τα ονόματά τους θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των προσωπικοτήτων που με τα έργα τους τιμούν την ομογένεια και την Εκκλησία και αποτελούν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των ομογενών.

«Όλοι εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε είστε οι εκλεκτοί των εκλεκτών, είστε η αφρόκρεμα της ομογένειας και σας ευχαριστώ για το εθνικο-θρησκευτικό σας έργο και για την προσφορά σας στην Εκκλησία» πρόσθεσε ο κ. Ευάγγελος.

Από αριστερά οι Γεωργία Χαλάκου, πρόεδρος, Μητροπολίτης, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Γιώργος Χωριάτης και Γεωργία Αθανασοπούλου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Στη συνέχεια ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε τη βασιλόπιτα, ενώ το φλουρί έπεσε στην ακούραστη γραμματέα της Ομοσπονδίας,  Μαρία Αγκατσιώτη.

Μάχη των Θερμοπυλών

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωργία Χαλάκου επεσήμανε ότι εφέτος έχουν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη γιατί όλες οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης και της παρέλασης εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στην Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

«Η φετινή παρέλαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη  Μάχη των Θερμοπυλών (διεξήχθη το 480 π.Χ.) και ομόφωνα αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την παρέλαση και σε αυτό το ιστορικό γεγονός το οποίο είναι οικείο στους συμπολίτες μας τους Αμερικανούς και το οποίο φιλοδοξούμε να το κάνουμε γνωστό στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό», επεσήμανε η κ. Χαλάκου, υπενθυμίζοντας ότι θα διοργανώσουν διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με τη Μάχη των Θερμοπυλών σε διάφορες πόλεις της τριπολιτειακής περιοχής.  

Στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου Γεωργίας Χαλάκου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Γεωργία Κλέτσου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η παρουσία του μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και το πιο σημαντικό να διατρανώσουμε την πίστη και την αφοσίωση στα ιδεώδη του ελληνισμού και να κρατήσουμε τη δάδα αναμμένη.

«Η Επιτροπή Παρελάσεως έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές, καθώς επίσης και δωρητές και ευεργέτες για να καλύψουμε τα έξοδα της παρελάσεως και συνάμα να ενισχύσουμε το ταμείο της Ομοσπονδίας για την εντατικοποίηση  των εκπαιδευτικών,  πολιτιστικών, φιλανθρωπικών και άλλων προγραμμάτων της Ομοσπονδίας», συμπλήρωσε η κ. Κλέτσου.   

Η Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια και συνάμα κοσμήτωρ των Προξενικών Αρχών της Φιλαδέλφειας, κ. Γεωργία Αθανασοπούλου τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συγκέντρωση όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στους δημοσιογράφους του www.cosmosphilly.com Βασίλη Κείσογλου και Ελευθέριο Κώστανς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη μέγιστη τιμή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ήταν έκπληξη για μένα και θα αφιερώσω αυτή τη μέγιστη τιμή στον αείμνηστο πατέρα μου. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 1955 έφτασε στον Παναμά και ήταν για πολλές δεκαετίες επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά. Πέθανε προ δύο ετών και από εκεί ψηλά θα μας κοιτάζει και θα αγαλλιάζει η ψυχή του που θα μας βλέπει να παρελαύνουμε ενωμένοι και μονοιασμένοι».

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ενώ μοιράζει τη βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους ομογενείς να παρελάσουν με υπερηφάνεια και μεταξύ άλλων  τόνισε: «Να μην ξεχνάμε ότι δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι πρεσβευτές του ελληνισμού. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την ομογένεια του Παναμά και τον ίδιο τον Παναμά σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές παρελάσεις των ΗΠΑ».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης έχει διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως και θεώρησε πολύ σημαντική την απόφαση της Ομοσπονδίας να απονείμουν το Μετάλλιο της Ελευθερίας σε έναν εν ενεργεία ύπατο πρόεδρο της AHEPA.

«Οι παρελάσεις και οι άλλες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η AHEPA για έναν περίπου αιώνα βρίσκεται στο πρώτο μετερίζι για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Το Μετάλλιο αυτό το μοιράζομαι με όλους όσους αγωνίζονται για την προάσπιση του ελληνισμού και σας ευχαριστώ όλους για την τιμή», κατέληξε ο κ. Χωριάτης.

Από αριστερά οι Γε ωργία Χαλάκου, Μητροπολίτης Ευάγγελος και Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς

Ο Μάρτιος είναι μήνας Ελληνικής Κληρονομιάς για την τριπολιτειακή περιοχή της Φιλαδέλφειας και όπως και τα προηγούμενα χρόνια κάθε κοινότητα, κάθε σχολείο και κάθε οργάνωση θα διοργανώσει τη δική του εκδήλωση.

Δείπνο της Ελευθερίας

Το βράδυ του Σαββάτου, 21 Μαρτίου 2020 και ώρα 6.00 μ.μ. θα παρατεθεί στο ομογενειακό εστιατόριο «Adelphia Restaurant» στη διεύθυνση 1750 Clements Bridge Road, Deptford, NJ, το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας με την επωνυμία «Eleftheria Awards Dinner»  στο πλαίσιο του οποίο θα απονεμηθεί το  Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Γιώργο Χωριάτη και στην τελετάρχη Γεωργία Αθανασοπούλου.  

Το μεσημέρι της Παρασκευής , 27 Μαρτίου 2020 και ώρα 2.00 θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας η τελετή έπαρσης της σημαίας και η εκδήλωση του Δημάρχου για την ανακήρυξη της 25ης Μαρτίου ως Ημέρα Ελληνικής Επαναστάσεως για την Φιλαδέλφεια.

Σε πρώτο πλάνο ο Γιάννης Κουρούνης, πατέρας του Μητροπολίτη Ευαγγέλου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος θα προστεί των Χαιρετισμών της Θεοτόκου που θα λάβουν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στη διεύθυνση 615 Mercer Street, Cherry Hill, της Νέας Ιερσέης.

Την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020, οι ομογενείς θα παρακολουθήσουν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία προεξάρχοντας του Μητροπολίτη τη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου που θα λάβει χώρα στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλαδέλφεια στη διεύθυνση, 256 South 8th Street, Philadelphia, PA 19107

Αμέσως μετά θα παρατεθεί η καθιερωμένη δεξίωση.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ενώ μοιράζει τη βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.

Τα τμήματα και τα άρματα θα συγκεντρωθούν στο σημείο έναρξης της παρέλασης 17th and the Parkway, Philadelphia, PA. Η παρέλαση θα ξεκινήσει με το τιμητικό άγημα και αμέσως μετά θα παρελάσουν τα τμήματα των παλαίμαχων, των κοινοτήτων και των συλλόγων.

Μετά την παρέλαση θα παρατεθεί δεξίωση στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στη διεύθυνση 229 Powell Lane, Upper Darby, PA 19082 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης ενώ προσφέρει τη βασιλόπιτα στον Γιώργο Χωριάτη. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Οι ιερείς οι οποίοι έδωσαν το δυναμικό τους παρών. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος ενώ συνομιλεί με τον ύπατο πρόεδρο της AHEPA Γιώργο Χωριάτη. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ενώ προσφέρει τη βασιλόπιτα στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ, π. Χριστόφορο Οικονομίδη. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Σε πρώτο πλάνο η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Ακρίτες” Εφη Παυλίδου – Οικονόμου και ο πρώην ρόεδρος Ευστάθιος Καραντώνης. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Σε πρώτο πλάνο ο Μητροπολίτης ενώ μοιράζει τη βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Από αριστερά οι Γεωργία Κλέτσου, Γεωργία Χαλάκου, Μητροπολίτης Ευάγγελος, Γιώργος Χωριάτης και Γεωργία Αθανασοπούλου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την προσευχή του Μητροπολίτη Ευαγγέλου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Οι βασιλόπιτες. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Στιγμιότυπο από την είσοδο του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελου. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Από αριστερά οι Γεωργία Κλέτσου, Γεωργία Χαλάκου, Μητροπολίτης Ευάγγελος, Γεωργία Αθανασοπούλου και Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ροζανίτης, αριστερά και Ευστάθιος Καραντώνης. Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
Φωτογραφία: Cosmos Philly / Ελευθέριος Κώστανς.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.