Ο Ελπιδοφόρος οργάνωσε διαθρησκειακή προσευχητική σύναξη για Τουρκία και Συρία

0
Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: GOA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος οργάνωσε διαθρησκειακή προσευχητική σύναξη για την Τουρκία και τη Συρία στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Η σύναξη ήταν μια ευκαιρία για τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, αλλά και για τις κοινότητες της διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προσευχηθούν με αλληλεγγύη στην Τουρκία και τη Συρία, για την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό, καθώς και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης.

«Αυτός ο καταστροφικός σεισμός μας έχει φέρει όλους πιο κοντά, αλληλέγγυοι στα θύματα της καταστροφής, με πολλές ελπίδες που ενισχύονται αντικρύζοντας τα φωτεινά πρόσωπα όλων των θυμάτων που ακόμη ανασύρονται ζωντανά από τα συντρίμμια», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην κεντρική ομιλία του.

«Όταν οι διασώστες, σκάβοντας συνεχώς με κάθε μέσο στα ερείπια και τα συντρίμμια, προσδιορίσουν αυτή την αδύναμη φωνή που ψιθυρίζει για βοήθεια και τελικά καταφέρουν και διασώσουν τους θαμμένους και παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα, κανένας δε ρωτά ποιος είναι μουσουλμάνος ή χριστιανός, εβραίος ή  άθεος, από ποιο έθνος ή ποια φυλή. Κανείς δεν ζητά να βρει το κίνητρο ή την αιτία». 

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο παρευρέθηκαν ο Ραβίνος κ. Ρίτσαρντ Μάρκερ, πρώην πρόεδρος της διεθνούς εβραϊκής επιτροπής για το διαθρησκευτικό διάλογο, ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Denis J. Madden της Αρχιεπισκοπής Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, ο σεβασμιώτατος κ. Dionysius John Kawak της Συριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Vicken Aykazian της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωάννης της Αντιοχειανής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής, ο ιμάμης κ. Nurullah Celebi και ο Dr. Bilal Kuspinar του κέντρου Diyanet της Αμερικής, ο κ. Jason Isaacson, αξιωματούχος πολιτικών υποθέσεων της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ο Επίσκοπος κ. Vashti Murphy-McKenzie, προσωρινός πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών και ο κ. Ντιν Τριανταφύλλου, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος των Διεθνών Ορθοδόξων Χριστιανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων (IOCC). 

Επίσης παρόντες ήταν πολλοί διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο κ. Hasan Murat Mercan, πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, η κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, ο κ. Viorel Ursu πρέσβης της Μολδαβίας στις ΗΠΑ, η κα Μαρία Σαββίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, DC, ο κ. Yaroslav Brisiuck, αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Πρεσβείας της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, ο κ. Arakel Semirjyan, σύμβουλος της Πρεσβείας της Αρμενίας στις ΗΠΑ και ο κ. Raad Elfawair, δεύτερος γραμματέας της Πρεσβείας της Ιορδανίας στις ΗΠΑ.

Η προσευχητική σύναξη ακολούθησε την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση Ταμείου Αρωγής για την Αντιμετώπιση Σεισμών—σε συνεργασία με τις Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC)— για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών όσων επλήγησαν από την καταστροφή. Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2023, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 36.000 θύματα -που συνεχίζουν να αυξάνονται- ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς οι υποδομές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Για οποιαδήποτε δωρεά στο Ταμείο Αρωγής για την Αντιμετώπιση των Σεισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρακαλούμε επισκεφθείτε το σύνδεσμο: https://www.goarch.org/donate/earthquake-relief-fund

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.