Ο Δαμιανός Ντούντου λάτρεψε την Ελλάδα και τώρα πλέον υπηρετεί το ελληνικό πεντάγραμμο στην ομογένεια

0
Ο διακεκριμένος βιολιστής της ομογένειας Δαμιανός Ντούντου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η συμμετοχή του σε συναυλίες στο Κάρνεγκι Χολ και σε άλλα φημισμένα αμφιθέατρα ανά την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική συνέβαλαν τα μέγιστα στην επαφή του διακεκριμένου βιολιστή Δαμιανού Ντούτου (Damian Dudu) με την ομογένεια.

Η προ επτά περίπου ετών πρόσκληση του Μάικ Στουπάκη να συμμετάσχει στην ομογενειακή ορχήστρα «Φαντασία», άλλαξε τα δεδομένα και έκτοτε ο Δαμιανός έχει αναγνωριστεί ως βιολιστής της ομογένειας.  Αν και είναι γέννημα και θρέμμα της Ρουμανίας, εν τούτοις ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι το μαγικό του βιολί δεν είναι «ελληνικό» και ότι ο ίδιος δεν έχει ελληνικές ρίζες. Και επειδή ουδείς μπορεί να πιστέψει πως ένα από τα πρώτα βιολιά της ομογένειας δεν είναι Έλληνας το επώνυμό του το ελληνοποιούν αναγράφοντάς τον ως Δαμιανό Τούτου.

Εξ άλλου η συμμετοχή του στις συναυλίες που έχουν διοργανωθεί στην Πλατεία Αθηνών και στα Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και κυρίως η αφιλοκερδώς συμμετοχή σε ερανικές εκδηλώσεις απέδειξαν ότι ο Δαμιανός είναι ελληνομαθής και ελληνολάτρης. Μαθήτευσε σε ελληνικά ωδεία και το πιο σημαντικό συνεργάστηκε για μια και πλέον δεκαετία με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον αγαπημένο τραγουδιστή των απανταχού Ελλήνων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Κουταλής, Ρένος Ευθυμίου, Φύτος Στράτης και Δαμιανός Ντούντου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου επεσήμανε ότι για μια δεκαετία συνεργάστηκε με τον Σωκράτη Μάλαμα.

«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα και τον θεωρώ σαν πατέρα, μεγάλωσα μαζί του. Έπειτα και με τη μεγάλη τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Άννα Βίσση, τη Δέσποινα Βανδή, τον Βασίλη Καρρά, τον Γιάννη Κότσιρα, τη Μελίνα Κανά, την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πέρα από αυτά τα ονόματα συνεργάστηκα και με καλλιτέχνες από τον χώρο του ρεμπέτικου. Έπαιξα με Τσέρτο, Μπάμπη Γκολέ και άλλα μεγάλα ονόματα. Η διαδρομή μου στην Ελλάδα ήταν πολύ ωραία και απίστευτη», επεσήμανε ο κ. Ντούντου.

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την συνεργασία με ομογενείς καλλιτέχνες επεσήμανε: «Η ομογένεια είναι ευλογημένη γιατί έχει πολλά και αξιόλογα ταλέντα στους κόλπους της τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην δημιουργία και προβολή όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του ελληνοαμερικανικού πολιτισμού. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό διότι στα επτά χρόνια που βρίσκομαι στις ΗΠΑ γνώρισα και συνεργάστηκα με υπέροχους μουσικούς, ερμηνευτές και δημιουργούς».

Από αριστερά στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Γιώργος Φωτάκης (τραγούδι), Κώστας Φωτιάδης (μπουζούκι), Αγγελική Ψώνη (τραγούδι), Λεωνίδα Ηρακλέους (μπουζούκι), Κώστας Παλαιογιάννης (τραγούδι), και στη δεύτερη οι Δαμιανός Ντούντου (βιολί – κιθάρα) και Νίκος Μαντούκος (μπάσο). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Δαμιανός Ντούντου, γεννήθηκε στην πόλη Κραϊόβα στη Ρουμανία, από μια οικογένεια μουσικών. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Η μητέρα του έπαιζε ακορντεόν και πιάνο και ο πατέρας του πνευστά. Ο ίδιος, φοίτησε σε μουσικό σχολείο από 6 χρόνων.

«Έμαθα βιολί αν και στην αρχή σκέφτηκα τα πνευστά καθώς όλοι στην οικογένεια του πατέρα μου έπαιζαν πνευστά. Απέκτησα πολλές εμπειρίες με το σχολείο. Αργότερα, όταν τελείωσα συμμετείχα σε μια μεγάλη παραδοσιακή ορχήστρα». Ακολούθησαν ταξίδια, συναυλίες, φεστιβάλ σε πολλές χώρες.

Έπειτα, ταξίδεψα στην Ελλάδα όπου και έμεινα μόνιμα. Γνώρισα την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και έγινε η πατρίδα μου.

Στην Ελλάδα γνώρισα πολλούς καλλιτέχνες, μικρούς και μεγάλους και συνεργάστηκα με πολλούς από αυτούς.

Το 2014 έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Αμερική και το 2017 ο Δαμιανός Ντούντου δημιούργησε μαζί με μια παρέα μουσικών το σχήμα «Ρεμπέτικο».

«Προχώρησε πολύ γρήγορα αυτό το σχήμα και ο κόσμος το αγάπησε. Ήμασταν σαν μια μεγάλη κομπανία, είχαμε βιολί, κιθάρα, δύο μπουζούκια, μπάσο και φωνές».

Ακολούθησαν και πολλές εμφανίσεις με την «Φαντασία», την ορχήστρα και όλο και κάποιες άλλες συναυλίες έγιναν και φεστιβάλ.

Όπως είπε, «ξεκίνησε με κλασσική μουσική, μετά με παραδοσιακά ρουμάνικα, μετά τσιγγάνικα από Ουγγαρία, Ρουμανία. Μετά πήγα στην Ελλάδα όπου μου άρεσε πολύ το ελληνικό στοιχείο. Εχω ταξιδέψει στην Ευρώπη για συναυλίες, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αγγλία. Εχω παίξει στην Καλιφόρνια, σε θέατρα στο Σαν Χοσέ, στο Λος Αντζελες, αλλά και στο Σικάγο, τη Βοστώνη, στην Ουάσιγκτον.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.