Ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή σε παγκόσμια online διανομή

0
Η αφίσα της ταινίας "Ο Απόστρατος".

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Απόστρατος», με πρωταγωνιστές τους Μιχάλη Σαράντη και Θανάση Παπαγεωργίου, μετά την επιτυχημένη της έξοδο πέρυσι τον Φλεβάρη που διακόπηκε απότομα λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, επιστρέφει online από τις 19 έως τις 31 Μαρτίου στο viva.gr.

Στην ταινία, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας (Μιχάλης Σαράντης), μετακομίζει στου Παπάγου, στη μονοκατοικία του παππού του, απόστρατου αξιωματικού που δεν ζει πια. Καθώς εγκλιματίζεται στο νέο σπίτι, συναντά παλιούς παιδικούς φίλους και γνωρίζει έναν ηλικιωμένο γείτονα (Θανάσης Παπαγεωργίου). Μαθαίνοντας για την φιλία του δεξιού, συντηρητικού παππού του με τον αριστερό, φτωχό συναγωνιστή του, αρχίζει να συνειδητοποιεί πολλά πράγματα, όχι μόνο για το παρελθόν της χώρας του αλλά και για το παρελθόν της οικογένειάς του και εν τέλει για τον ίδιο του τον εαυτό.

«Ο “Απόστρατος” γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη “συγκατοίκηση” των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας» σημειώνει ο Ζαχαρίας Μαυροειδής και προσθέτει:

«Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που “ανδρώθηκαν” στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός.

Ο “Απόστρατος” καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης».

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ., θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale Talent Campus και Sarajevo Talent Campus. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η κωμωδία “Ο Ξεναγός” (2011), προβλήθηκε σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ “Στο Σώμα της” (2018) βρίσκεται ακόμη στο φεστιβαλικό κύκλωμα, ενώ η ταινία μυθοπλασίας “Απόστρατος” που ακολούθησε έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας. Η ταινία έχει βραβευτεί επίσης με το βραβείο ΙΡΙΣ καλύτερου σεναρίου καθώς και με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο KINENOVA IFF. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημα του Ζαχαρία Μαυροειδή με τίτλο “Εφτά ψυχές στο στόμα” το οποίο αυτή την περίοδο αναπτύσσει σε ταινία animation μεγάλου μήκους. Από το 2015 διδάσκει κινηματογραφικό σενάριο σε ιδιωτικές σχολές της Αθήνας.

Η ταινία “Απόστρατος” θα είναι διαθέσιμη για όλους, καθώς θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια διανομή (χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς) μέσω της Viva.gr.

Μπορείτε να απολαύστε την ταινία από την άνεση του σπιτιού σας με δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων. Ακολουθούν τα λινκ σε ελληνικά και αγγλικά με οδηγίες για την προαγορά εισιτηρίου: https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/defunct/

https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/defunct-en/

Τιμή εισιτηρίου: 5,5 ευρώ. Η ταινία θα προβάλλεται σε συγκεκριμένες ώρες: 00.00, 03.00, 06.00, 08.00, 11.00, 18.00 και 21.00. Ωστόσο ο θεατής θα έχει περιθώριο να την δει για άλλες τέσσερις ώρες μετά την ώρα έναρξης.

Τρέιλερ: https://vimeo.com/368807785/c6b0b1d094

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.