O Άγιος Νικόλαος Φλάσινγκ και οι Ικαριώτες θρηνούν για την Μορίν Παπαλά

0
603
H αείμνηστη Μορίν Παπαλά (Maureen Papalas). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, οι Ικαριώτες και η ίδια η Ικαρία θρηνούν για την στοργική σύζυγο, μητέρα και γιαγιά, την εραστή και στυλοβάτρια της ελληνικής παιδείας και συνάμα φιλάνθρωπο Μορίν Παπαλά (Maureen Papalas) που την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής της σε ηλικία 79 ετών.

Η Μορίν έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και μέλος της Σχολικής Επιτροπής, όταν τα δύο της τέκνα, η Αγγέλα και ο Ιωάννης φοιτούσαν στο εν λόγω σχολείο. Ήταν μαζί με τον σύζυγό της Λεωνίδα Παπαλά ταπεινοί – πλην όμως δυναμικοί – αρωγοί σε κάθε τι ελληνικό, ευγενικό, όμορφο και ωραίο.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα, η οποία είχε την τύχη να συνεργαστεί με την αείμνηστη όταν υπηρετούσε με πάθος και αφοσίωση τους προαναφερόμενους φορείς χαρακτήρισε την αείμνηστη «στυλοβάτρια» και «πάντα παρούσα στα κελεύσματα των καιρών».

Η Μορίν και ο Λεωνίδας Παπαλάς με τα εγγόνια τους.

«Τα χαρίσματά της άπειρα, η προσφορά της ταπεινή και μεγάλη στα Σχολεία μας και στην Κοινότητα. Ήξερε όσο ελάχιστοι / ες να δημιουργούν συμμαχίες και φιλίες παρέχοντάς τους διαχρονικό χαρακτήρα», πρόσθεσε η κ. Κρομμύδα, η οποία για τέσσερις δεκαετίες έχει διατελέσει διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», αρχικά και του Ημερήσιου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

Οι συγγενείς, ο φίλοι, οι Ικαριώτες και τα στελέχη και μέλη του Αγίου Νικολάου το απόγευμα της   Παρασκευής, 18ης Μαρτίου 2022, από τις 3-8 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Frederick Funeral Home», στην διεύθυνση 192-15 Northern Blvd., Flushing, N.Y., 11358 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της, να παρακολουθήσουν το τρισάγιο που θα αναπέμψει ο π. Παύλος Παλαιστίδης και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2022 και ώρα 9.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στην διεύθυνση 196-10 Northern Blvd. , Flushing, NY 11358 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Flushing Cemetery», στην διεύθυνση 163-06 46th Avenue, Flushing, N.Y., 11358 για να παρακολουθήσουν την ταφή της και να της απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

H αείμνηστη Μορίν Παπαλά (Maureen Papalas) στα νεανικά της χρόνια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Λεωνίδα Παπαλά, τα παιδιά Αγγγέλα και Νικόλαο Νοστάρη, Ιωάννη και Carmella Παπαλά, τα εγγόνια Καλλιόπη, Λεωνίδα και Νεφέλη Νοστάρη, Αλέσιο (Alesio) Παπαλά, την αδελφή της Geraldine Kelliher, τις κουνιάδες Βάσω, Κατίνα και Ευαγγελία, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ελληνολάτρισσα – πραγματική Ελληνίδα

Η Maureen Papalas το γένος Daly γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και την περίοδο των σπουδών της έτυχε να εργάζεται στο ίδιο εστιατόριο στο οποίο εργάζονταν και ο Λεωνίδας Παπαλάς, ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Περδίκι της Ικαρίας και είχε έρθει με τους αείμνηστους γονείς του Ιωάννη και Αγγελική και τις τρεις μικρότερες αδελφές του, την Βάσω, την Κατίνα και την Ευαγγελία για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Το σπάνιο του χαρακτήρα της Μορίν, το φιλότιμο και η εργατικότητά της λειτούργησαν ως μαγνήτες για τον νεαρό την εποχή εκείνη Λεωνίδα και ο έρωτας τους την έφερε σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα, με τις παραδόσεις και την Ορθόδοξη πίστη.

Τον Σεπτέμβριο του 1970 ο Λεωνίδας και η Μορίν ανήλθαν τα σκαλιά της Εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα, έδωσαν και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Ο Λεωνίδας και η Μορίν έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Αγγέλα και τον Ιωάννη και εμπιστεύτηκαν την παιδεία τους στο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος».  Η αγάπη της Μορίν για την ελληνική παιδεία την ώθησε να ενταχτεί στους κόλπους του Συλλόγου Γονέων Δασκάλων και να τον υπηρετήσει από το αξίωμα της προέδρου, καθώς επίσης και στην Σχολική Επιτροπή.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, π. Παύλος Παλαιστίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι «η κοινότητα θρηνεί, διότι έχασε μια μεγάλη αγωνίστρια και στυλοβάτρια του σχολείου και της παιδείας».

«Ο Λεωνίδας και η Μορίν ανήκουν στο «Εμείς» που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ήταν πρώτοι στις θυσίες και με το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την γενναιοδωρία τους ενέπνευσαν τρεις τουλάχιστον γενιές στελεχών. Η Μορίν δεν αρκούνταν μόνο με την προσωπική της προσφορά, αλλά κινητοποιούσε συγγενείς και φίλους για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της μεγαλωνύμου κοινότητάς μας», επεσήμανε ο π. Παύλος Παλαιστίδης.

Η πινακίδα του Papalas Realty

«Papalas Realty»

Η Μορίν και ο σύζυγός της Λεωνίδας μετά τον γάμο τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κτηματομεσιτικά και εργάστηκαν για το «Century 21». Το 1975 ίδρυσαν το δικό τους κτηματομεσιτικό γραφείο, το «Papalas Realty» το οποίο διατήρησαν μέχρι και το 2015 που αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν.

Το γραφείο απείχε ένα μόλις τετράγωνο από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και αυτό, όπως είχαν δηλώσει ο Λεωνίδας και η Μορίν στον γράφοντα, ήταν μια συνειδητή επιλογή.

‘Ηθελαν, όπως ανέφεραν τότε, να προσφέρουν και την δική τους συμβολή στην δημιουργία μιας ελληνικής αγοράς που να περιβάλλει και να θωρακίζει την κοινότητα.

Υποστήριξαν όλοι τους την ζωή τα σχολεία, τις κοινότητες, τους συλλόγους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διατηρούσαν την δική τους διαφήμιση στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και παρείχαν την δυνατότητα στους ομογενείς ιδιοκτήτες ακινήτων να ενοικιάσουν τα σπίτια τους σε ελληνικές οικογένειες.

Παράλληλα παρείχαν την δυνατότητα σε χιλιάδες ομογενείς να αγοράσουν σπίτια και επιχειρήσεις στο Φλάσινγκ, στο Μπέισαϊντ, στο Γουάιστόουν και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους και συναδέλφους τους κατάφεραν να ενισχύσουν την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στα περίχωρα των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων.

Η σχέση του κτηματομεσίτη με τον πωλητή, είτε αγοραστή και ενοικιαστή είναι μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και γι αυτό η Μορίν και ο Λεωνίδας και γενικότερα το «Papalas Realty» έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αγορά ακινήτων των ελληνοκρατούμενων περιοχών της Νέας Υόρκης.   

Αντί Ανθέων

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της, στο Ταμείο Υποτροφιών του Ιδρύματος της Πανικαριακής Αδελφότητας (Panicarian Foundation Scholarship Fund – Attention Kyriaki Speis Doumazios, PO BOX, 79037 Pittsburgh, PA 15216-0037 www.pan-icarian.com/foundation.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον Λεωνίδα Παπαλά, στα παιδιά και στα εγγόνια της αειμνήστης. Αιωνία της η μνήμη.

Maureen Papalas

Maureen Papalas was a special woman who took care of everyone around her. She was strong, resilient and capable of miracles. She was the definition of what it means to be kind, giving, and selfless in every sense of the words. Maureen was able to create genuine connections with anyone she met and made everyone feel welcomed, and loved. Maureen, age 79, of Flushing, New York passed away on Tuesday, March 15, 2022. She was born December 1, 1942, right in time for her favorite holiday, Christmas. Maureen Papalas was grateful she was able to spend one last Christmas at home with her family and friends.

Beloved wife of Leonidas. Loving mother of Angella (Nikolaos) Nostaris and John Joseph (Carmela) Papalas. Cherished grandmother of Kalliopi, Leonidas, Nepheli, and Alesio. Dear sister of Geraldine Kelliher. Maureen spent 40+ years as a trusted real estate broker at Century 21 Realty. Maureen was a cherished member of every organization she was apart of- always going above and beyond for everyone and everything. This includes St. Nicholas Greek Orthodox Church and School, and the Pan-Icarian Foundation. Anytime there was something that needed to be done, Maureen was always the first one there.

The family of Maureen will be receiving visitors on Friday, March 18, 2022 from 3:00 PM to 8:00 PM at Frederick Funeral Home, 192-15 Northern Boulevard, Flushing, NY 11358. Funeral Liturgy to be celebrated on Saturday, March 19, 2022 at 9am Nicholas Greek Orthodox Church, 196-10 Northern Blvd., Flushing, N.Y., Interment to follow at Flushing Cemetery, 163-06 46th Avenue, Flushing, NY 11358.

Fond memories and expressions of sympathy may be shared on this page for the Papalas family.

In lieu of flowers, Please make a donation in loving memory of Maureen Papalas to the Pan-Icarian Foundation. Once you are on the website please choose an amount you would like to donate. Then select Named Scholarship Fund and write (Kyriaki Speis Doumazios). Donations can also be sent to the address.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.